Web Analytics

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou! A ajuns la 4,73%

de | 23.04.2022 09:54 | Actualitate, Economie

Indicele ROBOR la 3 luni, din nou în creștere. A ajuns la 4,73%, iar analiștii economici se așteaptă ca acesta să ajungă la 6% în luna iunie.

Asta înseamnă rate mai mari pentru românii care au creditele cu dobândă variabilă în lei. Analiștii economici se așteată ca acest indice să ajungă la 6% în luna iunie.Șefii băncilor comerciale susțin că indicele ROBOR la 3 luni ar putea ajunge la 5,90% – 6% în prima lună de vară, notează jurnaliștii de la economica.net. Creșterea ratelor va veni odată cu majorarea inflației dar și în condiţiile în care dobânda cheie se va îndrepta în acest an către 4,5%.

Citește și: Ascensiune fulgerătoare în ANRE: în doar doi ani, a trecut de la consilier la șef Serviciu Achiziții Publice și la director general adjunct

Indicele ROBOR la trei luni se află acum la cel mai mare nivel din anul 2013 și până în prezent. Creșterea din ultimele luni pentru ROBOR a dus la majorarea ratelor pentru un credit ipotecar în moneda națională și cu 300 de lei.

În funcție de acesta se calculează costul creditelor de consum în leu cu dobândă variabilă. În ceea ce privește IRCC – pentru creditele luate după mai 2019 – acesta a crescur la 1,86% pe an pe an, în urcare față de valoarea publicată acum 3 luni, de 1,17%.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *