Web Analytics

Se încinge războiul dintre „neamţul” Promberger şi Obştea Rucăr

de | 21.02.2019 14:01 | Actualitate

# Sănătate şi Natură mai are o încercare de a prinde forţă în asociaţia proprietarilor de păduri

De la aprobarea modificărilor de statut care au permis acceptarea intrării din afară a unei persoane juridice care să devină membru al Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, fapt petrecut în urmă cu cinci ani, au curs contestaţiile. Războiul dintre rucăreni şi firma Sănătate şi Natură a „neamţului” Christoph Frantz Johannes Promberger s-a amplificat anul trecut, cu consecinţe deloc acceptabile pentru cel care se ocupă în România de unul dintre cei mai mari proprietari de păduri, Fundaţia „Conservation Carpathia”. Iar acum acesta se agaţă de un ultim proces rămas pe rol, o cauză deja derulară în primă instanţă şi a cărei hotărâre a fost atacată în urmă cu câteva zile.
Firma Sănătate şi Natură, cu sediul în Şinca Nouă, judeţul Braşov, a devenit membru în Obşte în anul 2014, după câteva şedinţe ale adunării generale a moşnenilor, în care s-au războit două tabere de rucăreni. Ulterior, Christoph Promberger a demarat ofensiva, căpătând putere în Obştea Rucărenilor prin preluarea de dramuri de la alţi membri ademeniţi cu bani frumoşi în schimbul drepturilor de moşneni. Lucrurile au fost forţate în anul 2017, atunci când „neamţul” a intrat în Obşte şi cu o altă firmă, Yeti srl Braşov, fapt care a fost contestat în instanţă. Şi procesul a fost pierdut de cei de la Obşte, deşi în sprijinul acesteia a intervenit şi Promberger, prin calitatea de membru dată de Sănătate şi Natură. În mod evident, a apărut conformarea celor prevăzute în hotărârea judecătorească, iar de atunci a început sarabanda litigiilor.
Prin ordonanţă preşedinţială, Sănătate şi Natură a suspendat efectele hotărârii de respingere din Obşte a firmei Yeti srl. Asta la Judecătoria Câmpulung, fiindcă soluţia a fost întoarsă la Tribunalul Argeş. Apoi, pe fond, acţiunea celor de la Sănătate şi Natură a fost respinsă, deşi s-a apelat la serviciile avocaţilor de la Wolf Theiss Rechtsanwalte GMBH, firmă cu filiale în peste cincisprezece ţări europene. Deşi decizia a fost pronunţată la finalul anului trecut, până acum nu a fost înregistrată cerere de apel. Dar lupta a continuat şi pe alte planuri, dar tot prin instanţele judecătoreşti. A mai existat o acţiune de urgenţă a „neamţului”, îndreptată tot împotriva Obştei şi a lui Tudor Băjan, moşneanul care a declanşat războiul în pofida atitudinii indolente a asociaţiei, iar rezultatul a fost acelaşi.
Acum, în cauză a mai rămas o singură cale, consecventă celei menţionate anterior. Procesul pe fond prin care „neamţul” cere revenirea în Obşte a început la Judecătoria Câmpulung la finalul verii trecute, iar după Crăciunul lui 2018 a venit şi pronunţarea. Cererea celor de la Sănătate şi Natură a fost respinsă, firma rămânând şi fără trei mii de lei reprezentând cheltuieli de judecată datorate Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni şi lui Tudor Băjan. Singura speranţă este legată acum de magistraţii de la Tribunalul Argeş, în faza judecăţii în apel. Cererea de continuare a procesului în a doua fază a fost înregistrată pe 11 februarie 2019, intrând în faza preliminară. Deocamdată nu s-a acordat un prim termen de judecată.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Abia acum își arată adevărata față „Sănătate și natură”. Ce credeați că jigodiile austriece au venit degeaba la noi? Mai acum câteva luni ați publicat articole care-l slăveau pe Promberger, omul ăsta nu vrea decât să pună stăpânire pe toate terenurile românilor. Se aseamană cu Biserica Ortodoxă Română. Stau și mă întreb: Dacă BOR ar reuși să preia toată țara asta, orare atunci pentru ce ar mai trăi ăștia în sutane?