Web Analytics

Încă o „aniversare” marca ARO. 10 ani de la finalizarea procesului „teroristului” Ion Cotescu

de | 25.05.2017 13:02 | Economie

3 ion cotescu2007 nu marchează doar împlinirea unui deceniu de la vânzarea lui ARO, în cadrul procedurii falimentului, ci şi trecerea a zece ani de la încheierea procesului în urma căruia liderul de sindicat Ion Cotescu a devenit unul, poate chiar primul şi unicul român condamnat pentru acte de terorism. Temeiul acuzaţiilor a fost constituit de apariţia unor aşa-zise armaghedoane prin care se proferau acuzaţii şi erau ameninţaţi cei consideraţi responsabili de dezastrul de la uzina ARO.

Procesul fostului sindicalist Ion Cotescu s-a derulat rapid, în 2006, la Curtea de Apel Piteşti. Liderul Sindicatului „Solidaritatea” ARO şi al Asociaţiei „Salvaţi Muscelul” a fost acuzat că ar fi autorul unor bileţele împrăştiate ani de zile prin Câmpulung, denumite „armaghedoane”. Textele acestora cuprindeau referiri la fapte şi persoane din conducerea municipiului, a uzinei ARO, a judeţului, la parlamentari de Argeş, punându-se accent pe ideea pedepsirii celor care au distrus sau distrug ceea ce conduc sau reprezintă. Primul a apărut în anul 2003, iar Poliţia a efectuat atunci cercetări fără finalitate. Lucrurile s-au precipitat prin 2005, atunci când în cauză s-au implicat cei de la Departamentul de Combatere a Crimei Organizate şi Terorism Argeş. În scurt timp s-a găsit şi persoana care trebuia să fie acuzată: Ion Cotescu. În cauză au mai fost anchetaţi un alt lider de sindicat de la ARO, Cornel Costea, dar şi fiul lui Ion Cotescu, în cazul ambilor procurorii propunând neînceperea urmăririi penale. Cei doi au fost martori în proces alături de un alt sindicalist şi doi jurnalişti musceleni.
Cotescu a fost condamnat în octombrie 2006 la un an de închisoare cu suspendare. Termenul de încercare a fost stabilit la durata a trei ani, timp în care Cotescu trebuia să se prezinte lunar la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş şi să nu intre în legătură cu persoane din conducerea ARO SA, uzină care deja intrase în faliment. Temeiul legal al condamnării a fost reprezentat de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, prin articolele 32 şi 37, esenţa constând în „ameninţarea prin orice mijloace a unei persoane fizice, juridice sau a unei colectivităţi cu folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, instalaţii nucleare ori dispozitive generatoare de radiaţii ionizante, cu provocarea unei explozii nucleare sau a unui accident nuclear ori cu răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor ori mediul înconjurător sau să cauzeze consecinţe deosebit de grave”.

„Teroristul” s-a pensionat

La zece ani de când a scăpat de proces, lui Ion Cotescu nu-i place să vorbească despre cele întâmplate. Au fost momente grele prin care a trecut, cu percheziţii acasă, declaraţii date în faţa procurorilor, perspectiva arestării, includerea fiului în anchetă, problemele cu sănătatea. S-a pensionat înainte de vârstă şi a trecut la distribuţia de ziare pentru a-şi completa veniturile. Din când în când face pe „ghidul” pentru cei din presa naţională, atunci când readuc în prezent istoria căderii lui ARO şi îşi întâlneşte foşti colegi la evenimente dedicate uzinei. Iar după ce a fost condamnat, „armaghedoanele” au continuat să apară…

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii