Web Analytics
scris joi, 28.05.2015

„Înainte, silvicultorul era considerat Domnul Pădurii. Acum este văzut invers”

# Spune Marius Nicolaescu, administratorul Ocolului Silvic Privat „Codrii Verzi” # Anul trecut, Ocolul Silvic Privat „Codrii Verzi” a împădurit 150 de hectare pe raza județelor Argeș și Dâmbovița # Un real motiv de mândrie: studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj au făcut stagiu de practică la „Codrii Verzi”

„Înainte, silvicultorul era considerat Domnul Pădurii. Acum este văzut invers”

O pădure bine gestionată este o bucurie a proprietarului. Ocolul Silvic Privat „Codrii Verzi” oferă servicii de gestionare a pădurilor către proprietarii care doresc să obțină randament ridicat din pădurile lor. Ocolul Silvic „Codrii Verzi” administrează și prestează servicii silvice în Argeș, Dâmbovița și Vâlcea, cu posibilități de extindere a serviciilor silvice și în alte județe. „Codrii Verzi” este un ocol privat înființat în 2011, având în administrare circa 20 de mii de ha fond forestier în cele trei județe menționate. Astfel, ocolul prestează servicii pentru 300 de hectare în Vâlcea, 3000 de ha în Dâmbovița și 16.700 de ha în județul Argeș. Ocolul silvic privat numără 37 de angajați cu o vastă experiență în gestionarea pădurilor. Dintre aceștia, 24 sunt pădurari angrenați pe 24 de cantoane silvice pe raza de competență a ocolului.

„Singurele venituri la noi sunt cele de prestări servicii silvice, adică pază 90% și 10% marcări”

Printre serviciile oferite de OSP „Codrii verzi” menționăm paza pădurilor, planificarea lucrărilor de îngrijire a pădurilor și de exploatare forestieră, marcarea pădurilor pentru exploatare, organizarea de licitații pentru vânzarea materialului lemnos, proiectarea şi construcţia de drumuri forestiere, protecţia pădurilor, dar și certificarea FSC a pădurilor clienţilor acestora etc. De asemenea, sunt implementate lucrări silviculturale de regenerare a pădurilor și de curățire, precum și de amenajare a pădurilor. „Principala activitate este paza pădurilor conform Codului Silvic care prevede că toți proprietarii de păduri sunt obligați să aibă asigurate serviciile de pază cu o structură silvică organizată. Facem și marcări sau punerea în valoare pentru proprietarii noștri, dar și împăduriri la cerere. Ocolul a fost înființat în 2011 ca o necesitate a administrării pădurilor private în regim silvic. Este ocol privat 100%. Singurele venituri la noi sunt cele de prestări servicii silvice adică pază 90% și 10% marcări. Pentru împăduriri întocmim devize separate pentru fiecare lucrare în parte. În 2011 am plecat la drum cu 0 hectare, iar acum avem în administrare peste 20 de mii de ha”, ne-a precizat Marius Nicolaescu, administrator al Ocolului Silvic Codrii Verzi. În acest moment, Ocolul „Codrii Verzi” are în administrare o suprafață de 20 de mii de hectare de fond forestier, având un număr de 3.000 de contracte încheiate cu diverși proprietari ce au în posesie suprafețe de la 2.700 de ha până la 0,04 ha. Pe lângă activitatea de pază, ocolul se ocupă și cu monitorizarea stării de sănătate a pădurii. În acest caz, pădurarii fac rapoarte lunare de semnalare și de ivire a dăunătorilor. De exemplu, la rășinoase unde sunt cele mai mari probleme se folosesc curse feromonale pentru depistarea, prognoza şi combaterea dăunătorilor.

„Când Lucia Varga se ducea cu televiziunile de la București să filmeze defrișările, noi executam împăduriri”

În ultimii doi ani de zile, prin Ocolul Silvic „Codrii Verzi” au fost împădurite 150 de ha pe raza județelor Argeș și Dâmbovița. Au fost plantați în jur de 400.000 de puieți de molid și 20.000 de gorun: „Anul trecut am împădurit 80 de ha în zona Valea Rea unde au fost tăierile masive. Aici, în acea perioadă, a fost prezentă și Lucia Varga (n. red. – fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură). Ca un amănunt, când dumneaei se ducea cu televiziunile de la București să filmeze defrișările, noi executam împăduriri, eram chiar în prim proces. Când a oprit și a întrebat ce se întâmplă aici, angajații mei i-au spus că se fac împăduriri la privați și a plecat mai departe. Anul trecut am plantat 200 de mii de puieți, exclusiv de molid. Anul acesta  am plantat 220 de mii, dintre care și 20 de mii de gorun. În ultimii doi ani, suntem primul ocol din județ ca număr de puieți plantați și printre primele ocoale private la nivel național”, a mai precizat administratorul Marius Nicolaescu. Dacă împăduririle în 2015 au fost axate în cea mai mare parte pe Valea Vâlsanului în pădurile cu molid, în ceea ce privește planurile ocolului silvic pentru anul viitor, acestea vor fi îndreptate în primul rând cu împădurirea suprafețelor care au fost tăiate  în perioada 2008-2012 în Argeș. „Fiind mai aproape de București, am fost mai vizibili, însă suprafețele tăiate în ultimii ani, 2008-2015, sunt mai mici ca în alte zone ale țării. La noi s-a tăiat foarte mult până în 2008 la Rucăr, dar nimeni nu a văzut asta”, a mai adăugat Nicolaescu.

„Avem cazuri de violență și în Argeș, în special în zona Bughea de Sus”

De asemenea, în raza de competență a Ocolului „Codri Verzi” au existat numeroase probleme în care angajații ocolului au fost amenințați sau chiar bătuți de hoții de păduri. Mai mult, la nivelul județului Argeș există chiar cazuri în care ocolul a dat în judecată proprii clienți după ce a constatat că aceștia au tăiat nemarcat din pădure. „Am întâmpinat tot felul de probleme. Am avut un caz în Dâmbovița, la sfârșitul anului trecut, când un salariat de-al nostru a fost noaptea bătut cu toporul. I-a fost luat pistolul și internat în spital două săptămâni. Agresorii sunt liberi la momentul actual. Se fac cercetări, dar sunt liberi. I-a fost găsit pistolul a doua zi în pădure. Am avut cazuri de violență și în Argeș, în special în zona Bughea de Sus unde există comunitatea de rromi. Acolo avem permanent probleme cu comunitatea. E foarte greu să îi stăpânești. Cu părere de rău vă spun că a trebuit să deschidem dosare penale și clienților noștri pentru că nu au respectat regimul silvic și au tăiat nemarcat și pentru acest lucru le-am făcut dosar penal. În zona Micești există două cazuri. Au fost suprafețe mici, dar, bob cu bob, se face sacul”, a precizat Nicolaescu.

Inginerul Marius Nicolaescu i-a dus pe cei 14 studenți clujeni în turbăria de la Molivișu și în parcul dendrologic de la Mihăești

De asemenea, ocolul are încheiate contracte și cu clienți străini, proprietari de păduri în județul Argeș, despre care administratorul „Codrii verzi”, Marius Nicolaescu ne-a precizat că iau amenajamentul silvic mult mai în serios decât proprietarii de păduri români. OSP „Codrii verzi” are încheiate și numeroase parteneriate cu ocoale silvice asemănătoare din Franța sau Anglia, dar și cu universități din România. Un astfel de parteneriat a avut loc în perioada 4-8 mai a.c., când un grup de 14 studenți și profesori de la Facultatea de Știința și Energia Mediului de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au făcut un stagiu de practică la ocolul „Codrii Verzi”. „Am avut un parteneriat interesant cu studenți de la Babeș-Bolyai. Au făcut practică la noi. Ea a constat în vizite la șantierul de împădurit pe care îl avem. I-am dus și la Turbăria Molivișu unde au constatat cu părere de rău că este degradată. În schimb, au fost impresionați de parcul dendrologic de la Mihăești, unde multă lume din județ nici nu știe de existența lui și au vizitat un complex cinergetic de creștere a mistreților din sudul județului. Au fost foarte impresionați și au spus că vor veni și la anul”.

„Legislaţia alambicată face mai mult rău pădurii decât bine”

Marius Nicolaescu, administratorul Ocolului Silvic „Codrii Verzi” a făcut câteva comentarii și pe baza Codului Silvic: „Nu e un cod perfect, dar este cel mai bun pentru momentul actual și sper să fie îmbunătățit. Este pentru prima dată când este introdusă posibilitatea de a primi compensații pentru pădurea situată în parcuri naționale. Proprietarii pot primi compensații pentru aceste păduri pe care le dețin. O altă prevedere foarte importantă, mai ales pentru cetățenii din sud care au suprafețe mici de pădure, o reprezintă posibilitatea beneficierii de 3 mc pe an și pe hectar”.
Acesta a vorbit și despre rolul pe care îl are silvicultorul român în legislația actuală: „Mediul este acum instabil și silvicultorul nu mai este ceea ce era o dată. Înainte era văzut ca Domnul Pădurii de către oameni, acum este văzut invers. Și legislația asta este foarte alambicată şi până la urmă face mai mult rău pădurii decât bine prin modul în care este creată”, a conchis Marius Nicolaescu.
Alex Vlaicu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...