Web Analytics

În sfârșit, risc pentru profesorii nepregătiți! Proiect: directorii de şcoli, obligaţi să cunoască limba română

de | 7.06.2022 12:17 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

Neajunsurile învăţământului autohton sunt multe, dar în unele cazuri e greu de bănuit în ce situaţii se poate ajunge. O astfel de situaţie, absurdă, se încearcă să fie evitată graţiei unui proiect de lege.

Mai mulţi deputaţi PNL au depus în Parlament un proiect de lege care instituie obligaţia directorilor unităţilor de învăţământ de a cunoaşte temeinic limba română. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale este semnată şi de parlamentari de la PSD.

Citește și: Dirijorul Alexandru Ganea revine la Filarmonica Pitești

Iniţiatorii afirmă că funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române.

Potrivit iniţiatorilor, se instituie obligativitatea pentru directorii unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română, pentru a asigura capacitatea deplină de exercitare a funcţiei manageriale, în relaţia cu alte autorităţi ale statului. Proiectul de lege mai elimină prevederile care restricţionează baza de selecţie pentru directori, potrivit expunerii de motive.

În plus, spun iniţiatorii, se asigură o mai bună reprezentare a cadrelor didactice care predau în limbile minorităţilor, în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ. Parlamentarii PNL mai spun că actuala lege instituie obligaţia cunoaşterii limbilor minorităţilor naţionale, fără să instituie şi obligaţia cunoaşterii limbii române, deşi funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române, precum şi capacitatea de înţelegere, interpretare şi aplicare a legilor.

Citește și: Notă de plată pentru condamnări de acum cinci ani. Un fost primar de la Lereşti are de plată peste 50.000 de lei

Astfel, pentru că scopul principal al legii trebuie să fie selecţia celor mai competente persoane, din punct de vedere managerial, pentru conducerea unităţilor de învăţământ, se propune eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecţia funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar, prin eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formaţiunilor politice cu statut de partid politic, asociaţii sau uniuni.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *