Web Analytics
scris miercuri, 12.07.2023

În România, un nou film rulează în aceste zile: „Grija faţă de bătrânii de la azile”

În 2010, într-un corp de clădire insalubră a Spitalului „Nicolae Bălcescu” din centrul Piteștiului, acolo unde erau internați în acea vreme oameni care suferiseră atacuri vasculare cerebrale, am văzut pentru prima dată lucruri inimaginabile pentru o țară civilizată: bătrâni legați de paturi, gemând sau cu ochii fixați spre tavan, iar aparținătorii făcându-le ventilație și alungând muștele cu ziare sau cu ce aveau și ei la îndemână. Printre paturi, într-o pătură slinoasă, se încerca scoaterea afară a unui cadavru, operațiune la care ne-a fost cerut și nouă, celor care ne aflam în vizită, ajutorul.

În România, un nou film rulează în aceste zile: „Grija faţă de bătrânii de la azile”

Cât despre demnitatea umană, drept fundamental – care în Carta UE este enunțată drept inviolabilă, adică trebuie respectată și protejată – aveam să mă conving mai târziu că în România aceasta chiar n-are nicio valoare. În 2016, de pildă, făcea ocolul lumii cazul șocant din satul Gămăcești, comuna argeșeană Berevoești. Vă amintiți, poate, că 40 de sclavi, inclusiv doi copii, fuseseră ținuți în captivitate în condiții greu de imaginat, bătuți cu biciul, cu furci sau cu topoare, arși cu vătraiul și lăsați noaptea în lanțuri. Celor doi copii sclavi li se smulseseră mai mulți dinți.

Citește și Reportaj cu inima îndoită. Unde sunt şi ce fac fraţii torturaţi de stăpânii de sclavi din Berevoeşti

Orori de dimensiuni comparabile cu cele de la Berevoești au ieșit la iveală și în urmă cu o săptămână în județul Ilfov, în trei azile, acolo unde aproximativ 100 de bătrâni erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală. Banii de la stat obținuți de pe urma lor erau dirijați către două grupări infracționale, un șef al acestora cheltuindu-i pe droguri, pe curve și pe lăutari, după cum spun acum procurorii.

Urmarea acestor grozăvii e însă mereu aceeași, ca într-un scenariu de film pentru proști. Deși unele lucruri erau știute dinainte, și la Berevoești, și la Voluntari, în Ilfov, abia „după” începe agitația. Puternicii zilei cer abia acum anchete și demiteri, politicienii „înfierează cu mânie proletară”, se fac comitete și comiții de control, un fel de pisici cu clopoței care caută șoareci, încep vizitele empatice, se apelează la convocarea Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților – există, deci, așa ceva și, culmea, nu s-a autosesizat?! – care să lucreze, vai, în vacanța parlamentară, dar, până la urmă, ce atâta vacanță, i-am putea auzi pe ipocriții care știu că au de bătut bine fierul ăsta cald electoral, că doar la anul sunt alegeri, nu?

Citește și Fraţii minori ţinuţi sclavi la Berevoeşti merg la şcoală şi participă la activităţi de dezvoltare

Dincolo de această agitație gălăgioasă, de filmul serial „Grija pentru bătrânii din azile” care rulează în aceste zile în România, cineva trebuie să facă și treabă. De ceva timp încoace, procurorii DIICOT se ocupă de acest caz, după ce, în prealabil, au avut oameni infiltrați în rețelele respective. Ne-a confirmat acest lucru ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care, sâmbătă, 8 iulie, la Pitești, spunea că acest dosar va avea cele mai scurte termene de judecată.
Așteptăm, așadar, să se facă dreptate. Măcar atât și tot e ceva pentru demnitate!

P.S. Primele verificări la căminele de bătrâni din Argeș au scos la iveală nereguli „de toate zilele”: alimente expirate, câteva geamuri sparte și extinctoare lipsă. Ca să le aflăm era nevoie de ororile din Ilfov, nu?!

Citește și Ultimul stăpân de sclavi condamnat: 9 ani de închisoare pentru trafic de persoane

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită