InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Paste ce se comercializează în restaurante .Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ? Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea : Pastele analizate sunt :- Paste Carbonara- Paste Bolognese- Paste cu crevetiGramajul pe porție variază între 100 și 550 de grame . Studiul a fost realizat pe 124 de preparate dupa cum urmeză :- Paste Carbonara – 61 de preparate- Paste Bolognese – 33 de preparate- Paste cu creveti – 30 de preparate Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pastele ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 19 : |
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel : Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E1422 amidon modificat Pe locul 2 se regăsesc : E202 sorbat de potasiu , E220 dioxid de sulf , E270 acid lactic , E301 ascorbat de sodiu , E331 citrati de sodiu , E407 caragenan , E410 guma de carruba , E412 guma guar , E415 guma xantan , E451 trifosfati , E452 polifosfati , E536 ferocianura de potasiu , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E1105 lizozimPe ultimul loc se regăsesc : E100 curcuma , E235 nitamicin , E243 lauroil arginat de etil , E250 nitrit de sodiu , E251 nitrat de sodiu , E300 acid ascorbic , E316 eritrobat de sodiu , E322 lecitine , E325 lactat de sodiu , E332 citrati de potasiu , E339 fosfati de sodiu , E392 extract de rozmarin , E420 sorbitoli , E425 konjac , E450 difosfati , E470a alga marina , E471 digliceride , E472e mono si diglocerode ale acizilor grasi , E473 esteri ai zaharozei cu acizi grasi , E508 clorura de potasiu , E509 clorura de calciu , E535 ferocianida de sodiu , E579 gluconat feros , E585 lactat feros , E627 guanilat disodic , E631 inozinat disodic , E1442 fosfat de diamidon hidroxipropilic Toate produsele studiate au avut următoarele informații :Valoarea energetică este cuprinsa între 133.22 kcal și 451.85 kcal.Cantitatea de sare variază între 0.11g și 3.64g raportată la 100 g de produsAtenție ! În cazul în care se consumă o porție de paste având un gramaj de 550 grame atunci cantitate de sare v-a ajunge la 20 grame de sare , iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Cantitatea de zahăr variază între 0.46g și 4.12g raportată la 100 g de produs Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de paste având un gramaj de 550 grame atunci cantitate de zahăr v-a ajunge la 22.66 grame de zahăr , iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi. Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro . Aplicația Gratuită InfoCons, dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .Totodată, Aplicația InfoCons, afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor. |
Citește și:
- Cazul profei de la Mioarele arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR-ul din Suceava
- Dan Şipoteanu spune cum i-a cunoscut pe Călin Georgescu şi pe Elena Lasconi
- Moştenitoarele imperiului de mobilă Slava, fiică şi mamă, se luptă în instanţă
0 Comentarii