La 10 noiembrie a.c., la Universitatea din Pitești, a avut loc lansarea volumului „In memoriam Cornel Constantinescu, un sociolog pentru comunitate”, la inițiativa soției sale, psiholog și prof.univ.dr. Maria Constantinescu.
Născut în 1953, la Mârghia de Sus, absolvent cu lauri al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Pitești și al Facultății de Filosofie, secția Sociologie, Cornel Constantinescu a avut, ca activitate profesională, un CV impresionant, vorba consăteanului și prietenului său Dumitru Constantin Dulcan, până când a fost răpus, tragic, de COVID-19, la 17 decembrie 2020. Efectiv, nu ar ajunge o pagină de ziar pentru a enumera funcțiile deținute (deputat, vicepreședinte al Asociației Române de Sociologie, inspector general al Inspectoratului Școlar Argeș, universitar etc.), cărțile publicate ori inițiativele sale sociologice, de asistență socială ori civice. Era ca argintul viu și un factor coagulant al energiilor creatoare din Pitești și, culmea, din București.
Lansarea a fost un eveniment academic plin de emoție. Printre vorbitori, la prezidiu, s-au aflat prof.univ.dr. Maria Constantinescu, academicianul Cătălin Zamfir, prof.univ.dr. emerit Maria Voinea, prof.univ.dr. emerit Sorin Cristea (coautor, printre altele, al volumului „Sociologia educației”, alături de Cornel Constantinescu), fostul deputat Nichita Sandu, pr.prof. Gh. Gârbea, foști studenți și doctoranzi și mulți alții, preț de două ore.
În volumul amintit mai semnează articole omagiale mari personalități academice, precum psihosociologul Septimiu Chelcea, Ilie Bădescu, Dan Banciu, Constantin Schifirneț, Dumitru Constantin-Dulcan, Dumitru Otovescu ș.a. De remarcat că acad. Cătălin Zamfir a vorbit doar la timpul prezent: „Cornel este un tip de sociolog care, din păcate, este o raritate”.
Citește și Scriitorul şi profesorul argeşean Ion Lică Vulpeşti
Septimiu Chelcea: „Îmi amintesc cât de caldă îi era vocea când mă suna”
Cităm din Septimiu Chelcea: „Îmi amintesc cât de caldă îi era vocea când îmi telefona că se apropie sau este ziua de naștere a unuia dintre sociologi, că avem ceva de sărbătorit: «astăzi este ziua de naștere a profesorului Ioan Drăgan», «În ziarul X a apărut medalionul Vasile Caramelea cu ocazia…» Mă surprindeau plăcut mesajele lui. Mă gândesc acum că această voce a amuțit și nu știu dacă altcineva ne va mai aminti că fără solidaritate între generații nu vom străpunge zidul indiferenței”. Universitarul Ilie Bădescu: „Opera lui Cornel Constantinescu, de minunat restaurator al memoriei sociologiei românești, a readus în actualitate momente de glorie ale cercetării sociologice interbelice”.
Pe scurt, un model. Păcat că nu știm să prețuim, în timpul vieții lor, asemenea oameni.
Citește și A murit profesorul Cornel Constantinescu, fost deputat și inspector școlar general
0 Comentarii