Web Analytics
scris duminică, 02.04.2023

În Argeș, numărul salariaților e în creștere. Cum sunt câștigurile

Efectivul salariaţilor estimat la 31 ianuarie 2023 în Argeş a fost de 159.659 persoane, în creștere cu 776 (+0,5%) faţă de efectivul înregistrat la finele lunii decembrie 2022. Diferența în plus s-a manifestat în toate sectoarele de activitate – după cum comunică Direcția Județeană de Statistică Argeș.

În Argeș, numărul salariaților e în creștere. Cum sunt câștigurile

Citeşte şi: Un loc de joacă uriaș se amenajează în Lunca Argeșului. „Va fi gata de Zilele Piteștiului”

Cea mai mare parte a salariaților activează în servicii (52,1%), restul regăsindu-se în industrie şi construcţii (46,1%) și în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,8%).

Comparativ cu finele lunii ianuarie 2022, efectivul total al salariaților a crescut cu 2.555 persoane (+1,6%), „urmare a dinamicii pozitive din toate sectoarele de activitate”.

Nivelul comparativ al câștigurilor

Cât privește câştigul salarial mediu brutrealizat în Argeș în ianuarie 2023, acesta a fost de 6.206 lei, în scădere cu 6 lei față de nivelul realizărilor salariale din luna decembrie 2022. Scăderea menționată a fost cauzată de câștigurile mai mici înregistrate în sectorul servicii, potrivit sursei citate.

Câştigul salarial mediu netrealizat în ianuarie 2023 a fost de 3.862 lei, în creștere cu 5 lei comparativ cu luna decembrie 2022, urmare a câștigurilor mai mari înregistrate în agricultură, silvicultură și pescuit și în sectorul industrie și construcții.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna decembrie 2022 s-au datorat aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri precum și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte) – se mai arată în comunicatul DJS Argeș.

Câștigul salarial realizat în Argeș în luna ianuarie 2023 a fost mai mic comparativ cu realizarile salariale medii la nivel național atât în valoare brută (-9,1%), cât și în valoare netă (-9,2%).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *