Web Analytics

Imobil de patrimoniu reprezentativ pentru Muscel, distrus de interese şi indolenţă / Dezastrul de la Casa de Cultură Câmpulung, marcat şi la Tribunal

de | 15.01.2021 10:30 | Actualitate, Dezvăluiri

# După 18 ani, instanța de fond a acceptat rezilierea contractului
S-a finalizat, în primă instanță, unul dintre numeroasele litigii apărute după ce Ministerul Culturii a contribuit la dezastrul care marchează fosta Primărie a municipiului Câmpulung, clădirea monument găzduind în ultimele decenii Casa de Cultură ”Tudor Mușatescu” și Biblioteca Municipală ”Ion Barbu”. De data aceasta municipalitatea musceleană, intrată la mijlocul problemei, nu a mai fost bună de plată, iar instanța a dispus rezilierea contractului încheiat în anul 2002 pentru restaurarea și consolidarea imobilului.

Municipalitatea musceleană a picat la mijloc între firma lui Vasile Turcu și Institutul Național al Patrimoniului

Construit în anul 1907, imobilul care a găzduit Primăria Câmpulung este monument istoric. În anul 2003, Ministerul Culturii, prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (astăzi Institutul Naţional al Patrimoniului), a intrat în relaţie contractuală cu Romconstruct Holding Grup Bucureşti (firma dufunctului acționar de la Dinamo, Vasile Turcu) pentru efectuarea lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii, termenul de finalizare fiind de 18 luni. Costurile erau estimate atunci la 1.640.000 de lei, dar s-a cheltuit dublu fără ca fosta primărie a Câmpulungului să devină o clădire reabilitată şi pusă în valoare ca monument istoric.
La mijloc a picat municipalitatea musceleană, care, după încheierea contractului de lucrări, nu a mai dispus de imobil, acesta fiind preluat de Institutul Patrimoniului. În asemenea condiții, Primăria nu a putut decât să solicite fără rezultat remedierea problemei, fiindcă lucrările s-au făcut cu întârzieri, cu deficiențe și fără a completa rezultatul impus prin contract. Această postură de spectator nu a scutit administrația locală de atragerea în litigiile declanșate între contractanți. În urmă cu cinci ani, după ce municipalitatea a refuzat recuperarea clădirii pe motiv că nu s-a efectuat o recepție ca la carte a lucrărilor abandonate, o instanță din București a obligat Câmpulungul să preia monumentul, dar și să achite Institutului Național al Patrimoniului 219.525,74 lei, plus dobândă pentru cheltuielile efectuate cu paza șantierului.

Citește și Vasile Turcu a reabilitat în sictir Casa de Cultură Câmpulung

Citește și Dosar clasat pentru distrugerea monumentelor de la Câmpulung

Se reziliază contractul

Procesele au continuat, iar în octombrie anul trecut Consiliul Local a acceptat solicitarea primarului Elena Lăsconi de a angaja casă de avocatură pentru reprezentarea intereselor municipiului în procese precum cel în care Câmpulungul era chemat în garanție de Romconstruct în litigiul cu Institutul Patrimoniului. Iar în cauză a intervenit hotărârea instanței chiar la final de an. Câștig de cauză pe anumite cereri a avut constructorul, care trebuie să primească o jumătate de milion de lei de la Institut, dar nu a fost acceptată obligarea la plată a Câmpulungului. Mai mult, Tribunalul București a dispus, în sfârșit, rezilierea contractului de acum optsprezece ani.

Cazul a ajuns și pe masa procurorilor

Ceea ce s-a întâmplat cu monumentul din Câmpulung a ajuns și în cercetarea procurorilor, atât la cei de la Câmpulung, cât și la cei de la DNA. Nu puține au fost și interpelările unor parlamentari care au dorit să afle cum de s-a cheltuit dublul valorii contractuale fără ca lucrările să fie finalizate. Până acum nimeni nu a plătit pentru dezastru, deși prin intermediul instanțelor ajung bani fie la Institutul Național al Patrimoniului, fie la firma care a fost patronată de Vasile Turcu și care acum se află în administrare judiciară. Clădirea este pustie, doar la parter funcționează biblioteca.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii