Ilie Bărbulescu, la ultimul drum pe stadionul Dobrin

de | 6.02.2020 13:39 | Sport

# ”Anii trec și gloriile se duc, astăzi e mai liniște fără Balamuc”

Ilie Bărbulescu a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat ieri, cu onoruri militare, la cimitirul Sfântul Gheorghe din Pitești. După slujba de înmormântare de la biserica Sfântul Andrei din Trivale, cortegiul funerar s-a îndreptat către stadionul Nicolae Dobrin, acolo unde sute de persoane și-au putut lua rămas bun de la fostul mare fotbalist, chiar pe pista stadionului. Au fost prezente oficialități locale și județene precum Ion Mînzînă, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, subprefectul Adrian Bughiu, viceprimarul Laurențiu Zidaru și consilierul județean Eduard Dima de la PMP. Acesta din urmă, coleg de partid în PMP cu răposatul, este și cel care s-a ocupat în numele secretarului de stat Cătălin Bulf (președintele PMP Argeș) de tot ce a avut nevoie familia lui Ilie în toată această perioadă din punct de vedere financiar și moral. Cătălin Bulf n-a putut veni la înmormântare deoarece a fost trimis de ministrul Economiei la Cuprumin, în legătură cu un litigiu de acolo. Însă trebuie subliniat că Bulf, nu doar coleg de partid cu Ilie și cel care l-a și pus pe lista de consilieri locali PMP în 2016, a fost coleg cu Bărbulescu și la juniorii FC Argeșului, pe când amândoi erau antrenați de marele Leonte Ianovschi. La înmormântare a fost prezent și fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc.

De asemenea, au fost prezenți actualii angajați ai clubului din Trivale, prieteni, cunoștințe, simpli suporteri alb violeți, dar și foștii colegi de generație din rândul cărora îi amintim pe Marin Radu II, Viorel Moiceanu, Augustin Eduard, Nicolae Radu III, Mihai Zamfir, Aurel Ancuța, Daniel Ionașcu, Doru Toma și alții. Punctul culminant al ceremoniei de la stadionul din Trivale a fost acela în care suporterii veniți de la București ai CSA Steaua, precum și suporterii piteșteni au început să scandeze numele marelui fotbalist, iar pe un banner uriaș era scris:”Anii trec și gloriile se duc, astăzi e mai liniște fără Balamuc”.
Au urmat aplauze frenetice, după care cortegiul funerar a continuat turul stadionului pe care Ilie Bărbulescu a cunoscut performanța. Astfel că pe o vreme mohorâtă, ca și când lui ”Nea Ilie” i-a părut rău că a plecat dintre noi, marele fotbalist a fost înmormântat în cimitirul Sf. Gheorghe din Pitești alături de Nicolae Dobrin și Constantin Cârstea. Dumnezeu să te odihnească în pace, nea Ilie!

*** *** ***

Amintiri haioase cu „Balamuc”. Ce povestesc Bumbescu, Moiceanu şi Cristian

„Glumeam cu el dimineața și îi spuneam că a întrebat Nea Gicu Dobrin de el, iar el mă lua la înjurături”

Adrian Bumbescu: „Pe timpul acela, eram toți o gașcă unită… În amintirea lui nu o să-i șterg niciodată numărul de telefon din memorie… Chiar glumeam cu el dimineața și îi spuneam că a întrebat Nea Gicu Dobrin de el. Iar el mă lua la înjurături, când îi ziceam asta. Sunt multe din astea, dar sunt destul de afectat acum, ca să mi le mai reamintesc”.

„Ilie îi spunea doctorului că îl doare glezna și că trebuie să-i pună câte o compresă de 500 de lei și trecea glezna imediat”

Daniel Ionașcu: „ Îmi amintesc că Nea Gică Dobrin și ăștia mai bătrânii se duceau la doctorul Tomescu și le spunea că li s-a umflat glezna și că nu poate să facă antrenamente. Imediat după ce se duceau ăștia, apărea și Ilie și îi spunea doctorului că nu poate să facă antrenament că îl doare glezna, bineînțeles că glezna nu avea nimic. Mai mereu Ilie se ducea la doctor, că are glezna umflată și că trebuie să-i pună acolo câte o compresă de 300 sau 500 de lei și trecea glezna imediat. Doctorul spunea mereu: Ăsta e Balamuc! Ăsta e Balamuc! Asta era o practică care se făcea prin cabinete pe acolo. Și cred că se întâmpla chiar înainte ca FC Argeș să câștige al doilea titlu din istorie. Am mai avut multe amintiri cu Ilie și pe la Scornicești… Era totul numai caterincă! Îmi amintesc că a fost la mine la cununia civilă și avea un câine boxer pe care îl luase de la Halagian și pe care îl chema Congo. A venit acasă și a găsit toți pantofi făcuți praf și așa a venit cu câinele la cununia civilă. L-a legat în antreu la mine de o masă, iar noi eram în sufragerie. Păi când a auzit câinele vocea lui Ilie a plecat cu tot cu masă și mi-a făcut în casă varză”.

„Pe la 18 ani mi-a lăsat toată averea pentru că scăpase teafăr din avionul spre Cuba”

Gheorghe Cristian: „Eu am stat cu el în cameră în cantonamente de pe la vârsta de 17 ani de la lotul național de juniori și pot spune că a fost un băiat extraordinar, un băiat sufletist, de viață. Îmi amintesc că pe la 18 ani eram în avion spre Cuba cu lotul național de juniori, prin 1974-1975 și a început avionul să tremure, lui Ilie fiindu-i frică de avion, pentru că erau turbulențe mari. Și la un moment dat mi-a spus că dacă scăpăm din asta îmi lasă toată averea lui. I-am spus să pună mâna să scrie și a scris pe un colț de șervețel că îmi lasă toată averea. A semnat și mi-a dat șervețelul. Când am aterizat în Cuba mi-a cerut șervețelul înapoi. Am început apoi să glumim cu băieții pe tema asta. Ce avere putea să aibă el la 18 ani? Era cu frică de avion și tot timpul în avion stătea lângă mine…”.

„Sunt memorabile partidele de remi cu Gicu Dobrin”

Aurel Ancuța: „Mai pe la începutul carierei eram într-un cantonament la Sinaia. A venit Nea Gicu Dobrin în cameră la noi să jucăm remi. Ilie îi cam lua bănuții lui Nea Gicu și cum acesta nu știa să piardă au jucat până spre dimineață. Bineînțeles că Ilie l-a mai lăsat pe Gicu, altfel ne prindea ziua la remi. În schimb, Ilie avea provizii, iar Nea Gică și-a dat seama și i-a găsit niște sticle de vin în vasul de la toaletă. Așa că a fost o noapte plină. I-am zis atunci lui Dobrin că, dacă venea Armeanu , ne lua la bătaie pe noi, nu pe el… Sunt memorabile partidele de remi cu Gicu Dobrin”.

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii