Web Analytics
scris joi, 26.09.2024

Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (14). Ilie Sârbu: „La instituţiile publice din Argeş, trebuia să existe o direcţie unde ai dirijat memoriul, ce ai făcut cu el, că de aia eşti şef, să-l dirijezi, la serviciul cutare, la inspecţie…”

„Eu, când primeam un memoriu și constatam anumite aspecte, eram obligat să iau măsuri. Că dacă nu luam eu măsuri, veneau alții peste mine și le luau”

La finalul lunii octombrie 2018, soția inginerului silvic Sever Pahonțu, fosta judecătoare Gabriela Pahonțu, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, a acceptat să vorbească despre infernul la care a fost supus acesta în cadrul serviciului de la Direcția Silvică Argeș, sub conducerea lui Armand Chiriloiu. Regim sancționatoriu halucinant, ca urmare a neintervenției ing. silvic Sever Pahonțu la soția sa, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, pentru „optimizarea” dosarului în care a fost condamnată la închisoare cu executare Alina Chiriloiu, soția directorului Armand Chiriloiu.

Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (14). Ilie Sârbu: „La instituţiile publice din Argeş, trebuia să existe o direcţie unde ai dirijat memoriul, ce ai făcut cu el, că de aia eşti şef, să-l dirijezi, la serviciul cutare, la inspecţie…”

Inginerul silvic Sever Pahonțu, soţul ei, mort în final de cancer datorat stresului, a fost supus unor tratamente umilitoare și multor alte abuzuri. De ce? Fosta judecătoare Gabriela Pahonţu a declarat că autorităţile nu au avut nicio reacţie la dezvăluirile tragice făcute de soţul său, ing. Sever Pahonţu: „Nu cred că prescripția urmăririi penale a împiedicat autoritățile să sesizeze organele judiciare!”
Reamintim că ing. silvic Sever Pahonțu, ajuns în condiția efectivă de muribund, a scris un memoriu prin care a adus această situație la cunoștința autorităților publice, RA Romsilva, Consiliul Judeţean și Prefectura Argeș, fără nicio reacție din partea acestora până în ziua de azi.
În memoriul său, inginerul Sever Pahonțu vorbește despre sancțiuni disciplinare aplicate, desfacerea contractului de muncă, plângerile penale care i s-au făcut și despre luptele purtate în instanță pentru câștigarea locului de muncă pierdut. „Începând cu anul 2012, mi s-au aplicat numeroase sancțiuni disciplinare tocmai pentru că în contractul colectiv de muncă există prevederea conform căreia salariatul care are trei sancțiuni disciplinare definitive i se desface contractul de muncă. Am contestat toate aceste sancțiuni în instanță și am câștigat definitiv, conform hotărârilor…

De asemenea, directorul Direcției Silvice, Armand Chiriloiu a formulat împotriva mea 5 plângeri penale și ca urmare a acestora mi-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 14 octombrie 2014. Evident că am contestat și această măsură abuzivă, am câștigat definitiv în instanță și în baza hotărârii judecătorești am fost reintegrat în funcție”, consemna acesta în memoriul înaintat instituțiilor publice.

„Chiriloiu a zis că-i pare rău, că nu poate să treacă el în fața mea…”

Pe inginerul silvic Server Pahonțu l-a cunoscut și Ilie Sârbu (foto sus), socrul fostului premier Victor Ponta, actualmente consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu. Ne-a spus-o chiar domnia sa, zilele trecute, când l-am întrebat motivul pentru care a fost exclus după doar două luni din Consiliul de Administrație al Romsilva, acolo unde era membru din noiembrie anul trecut. Prin ordin de ministru, a fost făcută o reducere, din 7 membri rămânând doar cinci, printre cei rămași fiind în continuare și Armand Chiriloiu, director al Direcției Silvice Argeș.
„Am plecat eu și directorul Boariu de la Alba Iulia. Dl Chiriloiu era mai vechi în Consiliu. Eu am fost ultimul venit. Și atunci s-a mers pe ideea asta, cred…” – ne-a spus dl. Sârbu, lăsând într-un fel vorba neterminată. L-am întrebat atunci dacă excluderea sa are vreo legătură cu directorul Direcției Silvice Argeș. „Într-un fel – ne-a spus el râzând. A vrut să rămână el în continuare, asta vreau să zic. Adică n-a făcut un gest, să zică «domnule, eu nu…». Adică degeaba zicea el nu, dacă era pus altcineva… Fiindcă nu noi ne punem acolo. Știți cum pun miniștrii, pun și ei de la partid, de la… Că nu avea ministrul ceva cu mine. Iar eu m-am dus acolo mai mult să ajut, sincer, nu m-am dus să-mi dea mie bani, să-mi dea nu știu ce… El (Armand Chiriloiu – n.r.) a zis tot timpul că-i pare rău, că nu poate să treacă el în fața mea, că eu am experiență, că așa și așa, dar că nu depinde de el. Cum, de fapt, n-a depins. Inclusiv în cazul celui de la Alba, care avea susținerea locală de partid și tot a… Fiindcă și astea sunt provizorii.

Problema apare acum că ministrul a dat un ordin prin care a declanșat procedurile – știți că sunt niște proceduri ce se fac pentru ocuparea posturilor în Consiliul de Administrație, cu scrisoare de intenție, cu evaluări… Aia nu s-a mai făcut. Și atunci de-aia lucrurile au rămas așa. Că ei, altfel, vă dați seama, rămâneau în aer. Din punctul meu de vedere, vina e la ministru, care nu și-a dus la… De fapt, e un risc, fiindcă legea spune că e penală chestia asta. Adică să nu duci la bun sfârșit procedurile. Cu ce drept, dacă legea te obligă?! Ai declanșat-o, ai 30 de zile pentru aia, 15 pentru aia… Sunt acolo o mulțime de proceduri în 109 (ordonanța de urgență 109/2011 – n.r.). Dar acum e toată lumea cu alegerile, nu mai are nimeni grija asta”.

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (13). Romsilva şi Direcţia Silvică Argeş nu vor să ne dea lista avocaţilor folosiţi în procese

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (12) Vrem să aflăm dacă instituţiile statului îşi vor face datoria! Or, asta nu e o şaradă, d-le Chiriloiu!

„Ministrul încalcă legea”

L-am întrebat pe dl Sârbu dacă i se pare normal ca directorii Direcțiilor Silvice să facă parte din Consiliul de Administrație al Romsilva. Mi-a răspuns: „E alt aspect, care nu ține de mine, ține tot de lege. Nu e doar dl Chiriloiu, e și directorul de la Suceava; sunt doi. Legea spune că nu e normal, nu spun eu. Dacă ministrul l-a numit provizoriu… Aici a avut avantajul, că nu l-a numit definitiv. Adică e o situație provizorie, punem repede să avem oameni, ca să fie… cum se fac astea. Nu a fost că a dat el examen, că a depus dosarul, cum, normal, trebuie, și să-l faci definitiv, pe cinci ani. Atunci ar fi fost altceva. Provizoratele astea sunt din două în două luni, nici nu mai știu… Și acolo ar mai fi un aspect: ele nu pot fi depășite. Dar nu mai știu, scrie în lege… Câte provizorii poți să ai? Dar aia iar nu-i vina lui și nici a celorlalți.

„O fi Vâlcea pepinieră de directori?!”

De exemplu, ca idee, președintele Consiliului de Administrație e de cinci ani provizoriu, de pe vremea lui Tanczos Barna. Nu că îi apăr, dar ei nu au nicio vină, nici Chiriloiu, nici celălalt de la Suceava, nici ceilalți doi, de la liberali, nici președintele. Dacă îți vine ordin de la ministru că te-a pus, tu ce să zici, că nu vrei?! Poți zice, dar tu nu încalci legea cu nimic. Legea o încalcă ministrul. Legea spune că poți fi provizoriu… Mie, de exemplu, când mi-a venit ordin, vă spun cu cea mai mare sinceritate, eu nu vorbisem cu nimeni… Să mă duc eu să vorbesc la minister, că, «domnule, vreau eu să fiu…», nu s-a întâmplat asta, aveți cuvântul meu de onoare. Atunci s-a apreciat, din discuții, știți cum se face, au zis «domnule, hai să-l punem p-ăsta, are experiență, a fost cinci ani ministrul Pădurilor, a fost la Comisia de Agricultură…» și s-a ținut cont de chestia asta. Și tot provizoriu am fost. Oricum, n-am prins decât două luni, deci o singură perioadă.
Repet, ministrul trebuia să respecte legea și să facă procedura. Nu numai pentru noi, ci și pentru directorul general. E al treilea director general provizoriu pus tot de la Vâlcea. O fi Vâlcea pepinieră de directori?! Poate că sunt cei mai buni, dar ei nu pot fi numiți decât de Consiliul de Administrație, care e compus din provizorii… Ce măsuri foarte severe poate lua, dacă vrea, un provizoriu?! În teritoriu se spune «lasă, bă, că de-ăștia ca tine am mai văzut noi»…”

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (11). Luna aceasta se împlinesc 6 ani de la moartea inginerului silvic Sever Pahonţu. Familia ne cere să nu mai scriem nimic

„Îl știu pe inginerul silvic Sever Pahonțu. Era șef în toată regula, nu era provizoriu”

Revenind la regretatul inginer silvic Sever Pahonțu și la campania noastră de presă, Ilie Sârbu ne-a spus: „În cinci ani, cât am fost ministrul Agriculturii, întotdeauna Silvicultura a fost la mine. Deci, aveam o vechime, vorba aia, la alt nivel, mult mai sus decât Regia. Îl știu pe inginerul silvic Sever Pahonțu. Era șef în toată regula, nu era provizoriu. Și auzisem despre el că e bolnav, nu și ce i s-a întâmplat la Argeș”.
L-am întrebat pe fostul ministru Sârbu cum ar fi procedat dacă ar fi primit memorii de genul celui depus de Sever Pahonțu atât la Prefectură, cât și la Consiliul Județean, instituții publice, care – greu de crezut! – nu pot dovedi astăzi ce rezoluții au dat pentru acest document. „Erau obligați să le direcționeze către instituțiile abilitate. Era șeful Corpului de Control, care mi le prezenta dimineața, cum veneau, așa, că nu veneau toate odată, iar eu apreciam exact, împreună cu el. Dacă e de trimis la organele de cercetare penală, dacă e de făcut un control intern, Corpul de Control să meargă să vadă, sau dacă e o chestie financiară – și atunci mergea o altă echipă. Asta era pe vremuri. Acum nu mai știu cum se lucrează… Deci, eu, în momentul în care primeam un memoriu și constatam anumite aspecte, eram obligat să iau măsuri. Că dacă nu luam eu măsuri, veneau alții peste mine și le luau.

La Argeș, un prefect sau oricare poate să facă doar o informare, deci trimite materialul pe care l-a primit la minister, spre valorificare, cercetare, cum știu ei acolo (…) În cazul de la Argeș, la instituțiile la care faceți referire, trebuia să existe o direcție, unde l-ai dirijat (memoriul – n.r.), ce ai făcut cu el, că de aia ești șef, să-l dirijezi, la serviciul cutare, la inspecție…” – ne-a spus Ilie Sârbu, care, când a aflat că nimeni nu știe deocamdată nimic despre un astfel de demers, a concluzionat: „…Aaa, înseamnă că au apreciat că nu-i de… Altfel, unul dintre ei tot se sesiza”.

„Nu știți, înainte, când era președinte, la PNL, Adrian Miuțescu, că tot voia să-l dea afară pe Chiriloiu?”

Cât despre Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș, dl Sârbu a spus că „de ani de zile nu mai lucrez cu el. Nu știu, poate a crescut el mult pe acolo, dar înainte nu prea era… Nu știți, înainte, când era președinte, la PNL, Adrian Miuțescu, că tot voia să-l dea afară? Numai că aici, vă spun ca să înțelegeți, ei sunt directori cu examen luat, cu acte în regulă. Ei nu se supun schimbărilor politice. Că mâine vine, să zicem, la Guvern, USR-ul și vrea să facă ordine, să-i dea pe toți afară. Îi poate da pe toți afară pe care i-a numit politic, pe prefect, pe d-ăștia… Dar pe cei care au dat examen după legea funcționarului public, după Codul Silvic, nu-i poți da afară că nu-ți place de ochii lor. Aaa, că-i găsești anumite aspecte care sunt de natură penală…

Dar ei nu fac asta. Ei se duc pe la uși, pe acolo, «dom’le, știi că ăsta face, drege»… Păi, vino, mă, cu documente! Când a furat? Sau de când știi tu că fură? Și punem Garda aia de Mediu… Vă spun o chestie banală, pe care am aflat-o eu atunci, că e arogant (Armand Chiriloiu – n.r.). Păi, îl dai afară pe unul că e arogant?! Cu cine e arogant? Cu tine, cu România, cu județul? De-aia, cum să vă spun, nici n-au suficientă experiență politică. Și ăștia la județ, că îi știți, ajung cum ajung și își fac prima dată treburile lor… Credeți că se gândesc să-l schimbe pe Armand să pună unul mai bun? Nu, ci să pună unul de-al lor. Așa fac. Numai că, lovindu-se de lege, că e chestia cu funcționarul public, eu, care am fost și în Curte (Curtea de Conturi – n.r.) și peste tot, n-am văzut să câștige instituția vreun proces cu un funcționar din ăsta pe care l-am dat afară. Aici e problema.

Deci, eu nu-l apăr și nu-l acuz (pe Armand Chiriloiu – n.r.), doar am clarificat niște aspecte. Dumneavoastră aveți o funcție importantă în stat, deci e firesc să discutăm. Vorbesc despre ce știu, am spus destule, după lege. Întâmplarea face că le știu. Fiindcă Regia funcționează și acum după legi date de mine. Sunt legi date de mine în 2002, în 2003, ordonanțe, că n-a mai venit nimeni să facă nimic, să le schimbe. Iar asta a fost prima mea observație când am ajuns la Consiliu (Romsilva), am zis «domnule, să schimbăm ceva, că nu mai merge așa!» După 20-30 de ani suntem în aceeași fază! Noi lucrăm încă în păduri cu TAB-uri, care erau pe vremea lui Ceaușescu; când încălzea ăla dimineața uleiul cu cârpa ca să pornească; îl îmbraci pe-ăla cu pufoaică, fiindcă îngheață în cabină, când alții au aer condiționat și utilaje ca lumea! Sunt doar câteva exemple pe care le-am găsit eu”.

Cine este Ilie Sârbu

Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta, consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, a fost numit, pe 23 noiembrie 2023, membru în Consiliul de Administrație al Romsilva, printr-un ordin semnat de ministrul Mediului, Mircea Fechet (PNL). Ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al Romsilva din 12 decembrie 2023, Ilie Sârbu a fost numit membru în Comitetul de audit al regiei autonome. Ministrul Mediului declara, atunci la „Europa Liberă”, că Ilie Sârbu a fost propus, la fel ca toți ceilalți membri provizorii din consiliul de administrație al regiei naționale, de către Romsilva.

Ilie Sârbu, licențiat în Teologie și în Științe economice, a fost de două ori ministru al Agriculturii, în guvernele Năstase și Boc, și a avut mai multe mandate de senator. A fost președinte al Senatului și al Consiliului Județean Timiș și unul dintre „greii” PSD. În august 2015, el și-a anunțat retragerea din viața politică, după 23 de ani. În septembrie 2015, Ilie Sârbu a fost numit vicepreședinte al Autoritătii de Audit din cadrul Curții de Conturi, funcție deținută până în 2020. Din 2020 și până în octombrie 2023, el a fost vicepreședinte al Curții de Conturi.

Citește și Dezvăluirile lui Sever Pahonţu despre intervenţiile lui Chiriloiu pentru achitarea soţiei acestuia în dosarul de corupţie

Citește și Memoriul „muribundului” inginer silvic Sever Pahonţu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită