La finalul lunii octombrie 2018, după decesul inginerului silvic Sever Pahonțu, soția acestuia, fosta președintă a Judecătoriei Curtea de Argeș, judecătoarea Gabriela Pahonțu, a acceptat să vorbească despre infernul la care a fost supus acesta în cadrul serviciului de la Direcția Silvică Argeș, sub conducerea lui Armand Chiriloiu. Regim sancționatoriu halucinant, ca urmare a neintervenției ing. silvic Sever Pahonțu la soția sa, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, pentru „optimizarea” dosarului în care a fost condamnată la închisoare cu executare Alina Chiriloiu, soția directorului Armand Chiriloiu.
Inginerul silvic Sever Pahonțu, soţul ei, mort în final de cancer datorat stresului, a fost supus unor tratamente umilitoare și multor alte abuzuri. De ce? Fosta judecătoare Gabriela Pahonţu a declarat că autorităţile nu au avut nicio reacţie la dezvăluirile tragice făcute de soţul său, ing. Sever Pahonţu: „Nu cred că prescripția urmăririi penale a împiedicat autoritățile să sesizeze organele judiciare!” A spus-o știind că vorbește cu un jurnalist, fără a fi constrânsă și fără a fi, în niciun caz, o convorbire privată, pentru că nu vorbea cu o prietenă la o cafea, despre lucruri banale. Vorbea despre fapte penale, ceva foarte grav și serios, fără nicio legătură cu voința sau dorința cuiva.
Reamintim că ing. silvic Sever Pahonțu, ajuns în condiția efectivă de muribund, a scris un memoriu halucinant prin care a adus această situație la cunoștința autorităților publice, RA Romsilva, Consiliul Judeţean și Prefectura Argeș, rămas fără nicio reacție din partea acestora până în ziua de azi.
Se împlinesc în curând, mai exact pe data de 27 septembrie, 6 ani de la trecerea în neființă a inginerului silvic Sever Pahonțu, fără ca nimeni să încerce să îi facă dreptate în tot acest timp. Dar ceea ce este strigător la cer, și de altfel motivul campaniei Jurnalului de Argeș, este că instituțiile statului nu și-au făcut datoria atunci când acesta mai trăia, ci au ținut documentul prin sertare, încadrând drept petiție un denunț penal, care ar fi trebuit să ajungă de urgență la acele organe ale statului abilitate să facă cercetări. Nu știe nimeni dacă asta ar fi putut salva, sau nu, viața celui ce l-a scris, cerând efectiv ajutorul, dar nu cred că, dacă viața nu i-ar fi fost fost întreruptă în mod nedrept de boala cauzată de tortura de la serviciu, ar fi renunțat la a lupta pentru adevăr și dreptate. Acestea fiind spuse, vă prezentăm mai jos dreptul la replică transmis redacției noastre de Andreea Pahonțu, în numele întregii familii a decedatului, în data de 30 octombrie 2018.
Din înțelegere pentru necazul intervenit, și crezând că instituțiile statului își vor face datoria (conform obligațiilor legale!), am respectat dorința de atunci a familiei de a nu mai scrie, chiar dacă nu aveau dreptul la această solicitare. Pentru că iată ce spune legislația din România referitor la fapta penală calificată ca tortură, Codul Penal, TITLUL IV – Art.282:
(3) Tortura ce a avut ca urmare moartea victimei se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(5) Nicio împrejurare excepțională, oricare ar fi ea, fie că este vorba de stare de război sau de amenințări cu războiul, de instabilitate politică internă sau de orice altă stare de excepție, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura. De asemenea, nu poate fi invocat ordinul superiorului ori al unei autorități publice (n.r: atenție dle Daniel Șerbănoiu, șef OS Vidraru!)
Iar Codul Civil referindu-se la prezumţia de consimţământ arată în Art. 76. – „Când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris”.
Emailul Andreei, fiica inginerului Silvic Sever Pahonţu, remis redacţiei noastre în octombrie 2018
Stimați Domni,
Noi, Gabriela, Andrei și Andreea Pahonțu, în calitate de soție, respectiv fii ai domnului Sever Pahonțu, decedat la data de 27 septembrie 2018,
Având în vedere că:
La data de 11 octombrie 2018, Jurnalul de Argeș a tipărit și a publicat în mediul online un articol având titlul „Dezvăluirile lui Sever Pahonțu despre intervențiile lui Chiriloiu pentru achitarea soției acestuia în dosarul de corupție” ( în continuare Primul Articol) – https://jurnaluldearges.ro/dezvaluirile-sever-pahontu-despre-interventiile-chiriloiu-achitarea-sotiei-acestuia-dosarul-coruptie-64517/
Ulterior, la data de 25 octombrie 2018, pe site-ul www.jurnaluldearges.ro și pe pagina de Facebook a ziarului, Jurnalul de Argeș a publicat un articol intitulat „Văduva lui Sever Pahonțu îi crează insomnii lui Chiriloiu: Copiii nu mai au tată, eu nu mai am soț. (…) Au parcurs toate etapele de umilire a unui om” (în continuare „Al Doilea Articol”) – https://jurnaluldearges.ro/vaduva-sever-pahontu-creeaza-insomnii-chiriloiu-copiii-tata-parcurs-toate-etapele-umilire-unui-65146/
Vă comunicăm prezentul
DREPT LA REPLICĂ
prin intermediul căruia dorim să facem cunoscute următoarele chestiuni cu privire la maniera de publicare a celor două articole și la conținutul acestora:
Primul Articol a fost publicat fără încunoștiințarea prealabilă și fără acordul familiei Pahonțu, iar în cadrul acestuia s-au folosit fotografia și numele domnului Sever Pahonțu, precum și informații din viața privată a sa, personală și profesională, de asemenea, fără consimțământul familiei Pahonțu.
În jurul datei de 16 octombrie 2018 dna Gabriela Pahonțu a fost contactată telefonic de dna Alina Crângeanu din cadrul ziarului Jurnalul de Argeș pentru a-i oferi detalii cu privire la conținutul Primului Articol. Fiind întrebată dacă vrea să acorde un interviu pentru publicarea unui articol, dna Gabriela Pahonțu s-a exprimat foarte clar în sensul că nu vrea să acorde niciun interviu presei și nu vrea ca orice fel de informații în legătură cu soțul său și viața noastră de familie să fie publicate.
Din conținutul celui de Al Doilea Articol rezultă foarte clar că discuția telefonică dintre dna Gabriela Pahonțu și dna Alina Crângeanu a fost înregistrată de aceasta din urmă, fără înștiințarea prealabilă a dnei Pahonțu, căreia dna Alina Crângeanu nu i-a cerut în nici un moment acordul pentru a înregistra convorbirea telefonică purtată și nici pentru a o face publică. Prin urmare, Al Doilea Articol este rezultatul unui consimțământ viciat, obținut prin dol, asupra unei persoane aflate într-o suferință profundă.
Primul Articol și Al Doilea Articol au fost publicate fără acordul familiei Pahonțu, folosind fără drept imaginea și numele domnului Sever Pahonțu, precum și informații din viața sa privată, personală și profesională. Mai mult decât atât, cel de Al Doilea Articol este rezultatul înregistrării în mod nelegal a conversației telefonice anterior menționate, dna Pahonțu neștiind că discuția este înregistrată și neexprimându-și așadar acordul nici pentru înregistrarea acesteia și, cu atât mai mult, nici pentru publicarea sa.
Subliniem că noi, soția și copiii domnului Sever Pahonțu dezaprobăm în mod ferm orice articole cu referire la soțul/tatăl nostru care reprezintă în realitate atacuri la adresa unor persoane și intezicem în mod expres ca boala și ulterior decesul său să fie folosite drept muniție împotriva altor persoane, în cadrul unor dispute care nu ne privesc și în care nu suntem și nu ne dorim să fim parte.
În final, menționăm că la data de 30 octombrie 2018 am transmis ziarului Jurnalul de Argeș o notificare prin care am solicitat reprezentanților ziarului ca în termen de 48 de ore de la primirea acesteia să publice prezentul drept la replică și să elimine din mediul online articolul publicat în data de 25 octombrie 2018, precum și să NU mai publice niciun alt articol referitor la/care să conțină informații despre domnul Sever Pahonțu, să NU mai utilizeze numele soțului/tatălui nostru și/sau orice fotografie a sa în orice material publicat de Jurnalul de Argeș, deoarece soția și copiii domnului Sever Pahonțu NU își dau acordul în acest sens.
Familia Pahonţu
0 Comentarii