Web Analytics

Iată cât i-au costat alegerile locale / Între zece şi 223.000 de lei a fost contribuţia candidaţilor în campania electorală de anul trecut

de | 4.03.2021 13:21 | Actualitate, Politica si Administratie

Aproape o sută de milioane de lei s-au băgat anul trecut în campania pentru alegerile locale, candidații contribuind la finanțarea acesteia cu valori diferite, în funcție de ținta aleasă. Nu-i problemă, că, de regulă, banii se întorc! La municipii și orașe s-au cheltuit cei mai mulți bani, iar pretendenții la funcții elective au avut ca surse fie veniturile proprii, fie împrumuturi. În fapt, nimeni nu a declarat bani primiți din donații și utilizați pentru finanțarea campaniei electorale.

Care au fost „scorurile” la Pitești, Câmpulung și Curtea de Argeș

Primii trei de la Pitești au băgat peste două sute de mii de lei în alegeri. Primarul ales, Cristian Gentea (PSD), a finanțat campania cu 111.500 lei din fonduri proprii, iar Ionuț Moșteanu (USR-PLUS) a dispus de 50.000 de lei. Al doilea clasat în alegeri, liberalul Sorin Apostoliceanu, a susținut campania prin mai multe finanțări, patru de câte 15.000 de lei și una de 5.000 de lei, bani din împrumuturi, și 25.000 de lei venituri proprii.
La Câmpulung, locul doi a fost pe primul la bani. Liviu Țâroiu (PSD) a susținut campania cu 23.000 de lei, în timp ce Elena Lasconi (USR-PLUS) s-a apropiat la 22.500 lei. Nicolae Zaharia (PNL) nu este inclus în lista situației contribuțiilor electorale, însă este de precizat faptul că au existat și conturi centralizate, deschise special pentru alegerile locale de către formațiunile politice.
Curtea de Argeș are o raportare simplă. Constantin Panțurescu (PSD) a câștigat, iar la mijloc au fost 23.000 de lei. Plus 11.500 de lei pentru candidatura la Consiliul Local. În rest, Cristian Mitrofan (PNL) și Ionuț Marina (USR-PLUS) nu sunt pe listă.

La Mioveni, Argentina a băgat aproape cât primarul Georgescu

La orașe au fost utilizați bani mai puțini. Ion Georgescu (PSD) de la Mioveni a băgat 15.610 lei în campania electorală, iar competitorul de pe locul trei, Argentina Culcuș (PNL), 15.600 lei. Pe listă nu se regăsește Dan Hodoș, candidat USR-PLUS. Și nici Marian Niță (PPUSL) și Florin Sandu (PER), locurile doi și trei de la Costești, acolo unde primarul Ion Baicea (PSD) a avut o contribuție cu valoarea de 10.000 de lei. Situația este similară la Topoloveni. Primarul ales, Gheorghiță Boțârcă (PSD), a susținut campania cu 15.610 lei, iar ceilalți doi, Gabriel Vasilescu (PNL) și Ana-Maria Pănescu (PER), nu sunt pe listă. În schimb, la Ștefănești lipsește doar locul doi din rândul contributorilor, Eduard Dima, de la PMP. Primarul Nicolae Velcea (PSD) a contribuit cu 15.600 de lei, iar Dorin Bărbuceanu (PNL), cu 10.000 lei.
Candidații de la comune au contribuit cu maximum 11.500 de lei. Cei la funcția de primar, fiindcă în cazul pretendenților la Consiliul Local s-a înregistrat o alocare de zece lei. La Stâlpeni, un candidat independent care nu a avut succes… Dar cealaltă extremă a fost atinsă la Pitești, acolo unde Mihai Coteț (PNL) a susținut campania electorală cu 40.000 de lei.

Sute de mii pentru campania la CJ Argeş

Sume mai mari au fost folosite în campanie pentru susținerea candidaturilor la Consiliul Județean Argeș, și la președinție, și la simplu membru. Cel ales, Ion Mînzînă (PSD), a utilizat 85.000 de lei din venituri proprii și 45.000 de lei din împrumuturi. Peste el au fost Cornel Bulf (PMP) și Marius Nicolaescu (PSD), cu câte 223.000 de lei. În rest, contribuțiile au fost între o mie de lei și cei 15.000 de lei ai lui Adrian Pica (PER).
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Cătălin Bulf, PMP Argeş: „Din punct de vedere electoral, cred că suntem un popor ciudat”

Citește și Catălin Bulf: „Mă interesează să găsesc algoritmul prin care pot transforma politicianul în om cinstit”

Citește și Vicepreşedintele CJ Argeş, Marius Nicolaescu: „Prefectul ar trebui să ştie că rolul lui nu este de a se certa cu bătrânele care nu poartă mască în pieţe”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole