Web Analytics

Iani Popa: „Cea mai mare problemă în România este lipsa de educaţie”

de | 20.09.2017 17:22 | Politica si Administratie

3 popaSenatorul PNL Iani Popa susține că „cea mai mare problemă în România este lipsa de educație”, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care liberalii au cerut demisia ministrului Educaţiei, Liviu Pop, prin intermediul unei moţiuni simple pe Educație, depusă la Senat.

Moțiunea, având tema “O Românie fără educaţie de calitate este o Românie săracă”, semnată de către 37 de senatori PNL şi USR, a fost respinsă luni. Printre motivele pentru care liberalii solicitau demisia ministrului Pop se numără lipsa manualelor pentru clasa a V-a, lipsa autorizaţiilor de funcţionare pentru un număr mare de şcoli şi rata mare a abandonului şcolar.

„Cea mai mare problemă în România nu este aceea că nu avem șosele sau că nu avem un nivel de trai așa cum au celelalte țări din Europa, că avem pensii mici, că avem salarii mici, că există corupție. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă în România este lipsa de educație. De aici pleacă toate și, din păcate, în toți anii ăștia de după 1989 nu s-a gândit strategic în acest domeniu. Nu e nevoie să fii absolvent al unor universități de prestigiu ca să îți dai seama că în România este o mare lipsă de educație. În această moțiune simplă am invocat chestiuni de actualitate. Este cunoscută situația manualelor din clasa a cincea. Practic, elevii din clasa a cincea au mers la școală fără manuale, dar cu un ghid sau nu știu cum l-a numit ministrul, de aproape 300 de pagini. Este o problemă care s-a agravat în ultima vreme, cea a abandonului școlar. În România este cea mai ridicată rată de abandon școlar din Uniunea Europeană, aproape 19%. Persistă și se agravează această problemă a necorelării instituțiilor de învățământ, a programei școlare cu necesitățile pieței muncii. În ultima vreme s-a politizat excesiv sistemul de învățământ și nu discutăm aici de politizarea de la nivel central, care până la urmă poate fi înțeleasă. Discutăm de politizarea de la nivel județean și nu discutăm doar de inspectorul școlar general, care până la urmă, și această chestiune poate fi înțeleasă. Discutăm de politizarea de la inspectorul școlar județean general până la directorii de școli, până la funcționarii din școli. Această situație trebuie să înceteze”, a declarat senatorul Ion Popa.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii