Web Analytics
scris miercuri, 28.06.2017

Ia argeşeană şi cea musceleană – celebrate la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“ Argeş

9 02Într-o atmosferă de mare sărbătoare, vineri, 23 iunie, a avut loc, în holul instituției, o amplă acțiune dedicată celebrării „Zilei Universale a Iei Românești“. Gazdele manifestării – Lucreția Picui și Gabriela Tomescu, bibliotecare în cadrul Secției Colecții Speciale a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“ Argeș și inițiatoarele cursului „Ia românească și cusături populare“, au gândit un program complex, ce a cuprins două secțiuni:

Ia argeşeană şi cea musceleană – celebrate la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“ Argeş

prima secțiune, a avut loc în Sala de Conferințe, unde lector univ. dr. Sorin Mazilescu a prezentat expunerea științifică „Costumul popular, între tradiție și inovație“, subliniid importanța cunoașterii de către tinerele generații a caracteristicilor portului popular argeșean și muscelean, în vederea conservării și promovării acestuia, în mod plenar și activ și – a doua secțiune – în holul bibliotecii, unde a avut loc vernisajul expoziției „Ia argeșeană și musceleană“.

9 03Expoziția a reunit lucrări realizate de harnicele și îndemânaticele cursante: semne de carte, săculeți de plante medicinale, ștergare, fețe de masă, mărțișoare, șorțuri, prosoape și, bineînțeles, ii, cusute de ele, pentru a le purta, inspirate din modele argeșene și muscelene din „Albumul de cusături românești“ al Elisei I.I.C. Brătianu – în ediție primă – aflat în colecțiile bibliotecii. Pentru exemplificarea etapelor confecționării unei ii, au fost prezentate în expoziție o ie de băiat și o ie de fetiță, ambele aflate în lucru, alături de instrumentele necesare – ac, fire de diferite culori, foarfece, fluturași și mărgele, pentru împodobit. O piesă deosebită și realizată special pentru această ocazie a fost o ie tricoloră – care a atras toate privirile și a fost aplaudată de cei prezenți la eveniment.
Expoziția reprezintă încununarea muncii de doi ani, în cadrul cursului „Ia românească și cusături populare“, ce face parte integrantă din proiectul „Meșteșuguri uitate“, în care de notorietate este și atelierul „Caligrafia și Legătoria de carte“. Susținut de Lucreția Picui și Gabriela Tomescu, cursul de ie și cusături populare s-a dorit, de la început, a fi un atelier creativ de inițiere în confecționarea iei argeșene și muscelene. Desfășurat săptămânal, într-o atmosferă caldă și prietenească, precum șezătorile de altădată, cursul a reunit participante – cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani, având profesiuni diferite – pentru a pune în practică unele cunoștințe și deprinderi demult uitate, dar care le-au rămas dragi. Dacă, în primul an, au fost realizate obiecte decorative și casnice de mici dimensiuni, pentru familiarizarea cu punctul de cusătură, numit muscă, în cel de-al doilea an de curs, s-a trecut la etapa croirii unei ii, s-a deprins tehnica realizării unei cămăși tradiționale, au fost alese cu grijă modele cu specific muscelean și argeșean și  cusută ia.

Maria Plopeanu din Coșești a adus costume vechi de peste o sută de ani

Majoritatea cursantelor, avându-și originile în satele românești, au adus la curs obiecte vechi, de peste o sută de ani: batiste, prosoape, ștergare, ii, marame, care au fost cusute de străbunele lor. Expoziția a pus în valoare, în cadrul secțiunii „Vechi izvoade românești“ – obiecte de o mare frumusețe – ii vechi muscelene, cusute cu mărgele sau lănțișor, marame de borangic, țesute în război, obiecte de ceramică, ii de mireasă, chilimuri, icoane, ștergare cu motive florale, toate acestea fiind aduse din colecțiile particulare ale cursantelor. Pentru a sublinia frumusețea costumului popular, au fost aduse în expoziție documente din colecțiile bibliotecii – fotografii din perioada interbelică, ce prezintă portul popular argeșean și muscelean, dar și fotografii inedite cu membrii famiilor regale ale României, între care se remarcă – în mod special – Regina Maria, purtând cu mândrie costumul tradițional muscelean – preferatul ei.
O surpriză pregătită cu multă discreție de organizatori, ce a adus o notă de distincție și autenticitate acestei expoziții, a fost colecția de costume populare argeșene și muscelene, vechi de peste o sută de ani, adusă de Maria Plopeanu, din comuna Coșești. Colecționară și creatoare de costume populare argeșene și muscelene, Maria Plopeanu a adus în holul bibliotecii costume de o rară frumusețe, între ele remarcându-se un costum de mireasă, purtat de bunica dumneaei, costum pe care – ne povestea la vernisajul expoziției – l-a purtat acum o lună, la aniversarea a 50 de ani de căsătorie.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...