Web Analytics

Horațiu Buzatu (UNPR): „Este foarte necesară schimbarea programei şcolare”

de | 9.08.2022 12:13 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Comunicat de presă

În organizarea Ministerului Educației și a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, pe data de 8 august a avut loc o întâlnire de lucru în care s-au discutat probleme legate de deficitul forţei de muncă calificată în economia națională și de felul în care proiectul de lege a educației poate aduce soluțiile aşteptate de antreprenori şi de mediul de afaceri.
Dezbaterea s-a bucurat de prezența dlui. Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, precum și a dlui. Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care au prezentat succint principiile avute în vedere la construcției noii legi.

Citește și: PMP Argeş şi-a stabilit noua conducere. Cătălin Bulf e noul preşedinte al popularilor, după fuziunea cu UNPR
Au răspuns invitației mai multe organizaţii patronale, asociații profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei naționale
Uniunea Națională a Patronatului Român a fost reprezentată la această întâlnire de către arh. Dan Horațiu Buzatu,cunoscut antreprenor craiovean și Dan Moldoveanu UNPR -Centrul Transilvania.
DI. Horațiu Buzatu a folosit prilejul oferit de cele două ministere pentru a expune câteva din punctele Uniunii de vedere referitoare la problemele deficitului forței de muncă, subliniind că este foarte necesară schimbarea programei şcolare şi adaptarea acesteia la situațiile concrete din economie.

Citește și: Senatorul UNPR Iulian Cristache condamnă agresiunea la care a fost supus președintele filialei Rucăr
De altfel, majoritatea intervențiilor celor prezenți au scos în evidenţă faptul că învățământul românesc nu asigură o pregătire completă a forței de muncă, rezultatul fiind că atât absolvenţii de liceu cât și absolvenţii de studii universitare, după finalizarea studiilor, întâmpină reale probleme de adaptare cu rigorile din câmpul muncii.
S-a căzut de acord că așteptările mediului de afaceri sunt foarte mari, că promisiuni de rezolvare a problemelor au tot existat, dar şi că rezultatele întârzie să apară.
DI.Horațiu Buzatu şi-a exprimat speranța că de această dată, noua lege a educației va produce efecte reale, în sensul că absolvenţii sistemului de învățământ vor dobândi acele cunoștințe care să le permită integrarea mai rapidă și fără timpi morți în întreprinderile active în economie.
De asemenea, reprezentantul UNPR a cerut ca standardele de pregătire profesională din licee să fie elaborate nu doar cu consultarea operatorilor economici considerați reprezentativi (situație prevăzută în proiectul de lege) ci și cu implicarea structurilor asociative legal constituite. S-a considerat că, în acest fel, se asigură o mai largă reprezentare a firmelor în structurile care iau decizii, cu efecte care pot fi doar pozitive.

Citește și: UNPR ţinteşte un procent de 7% la alegerile locale
Nu în ultimul rând, Horațiu Buzatu a solicitat o implicare mai consistentă alături de elevi a consilierilor specializați în problemele de educație, astfel încât acestora să le fie mai uşoară identificarea viitorului parcurs profesional.
Din răspunsurile formulate de ministrul Sorin Câmpeanu, s-a reținut că noua lege va da puteri sporite învăţământului profesional. Totodată, confederația a salutat acele prevederi conform cărora scoala românească se va deschide si către profesionisti din afara sistemului care vor fi invitați să contribuie în procesul de învățământ, prezentând elevilor interesați cunoștințele și experiențele lor.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *