Web Analytics

Hidroconstrucţia va plăti o sută de mii de euro pentru moartea familiei Bălan

de | 3.05.2012 18:18 | Actualitate

# Verdict după patru ani de procese # Trei oameni, soț, soție și fiică au decedat în 2008, după ce mașina în care se aflau a dat peste o movilă de pământ nesemnalizată în comuna Dâmbovicioara. După aproape patru ani de procese, familia Şerban din comuna Rucăr a reuşit să-şi facă dreptate în numele fiicei, a ginerelui şi nepotului lor, care şi-au pierdut viaţa într-un tragic accident de circulaţie petrecut la finele lunii octombrie 2008, undeva la ieşirea din comuna Dâmbovicioara.

Filmul tragicului accident

Vă reamintim tragicul accident din seara de 28 octombrie 2008, prin a prezenta un fragment din cele relatate de noi la acea vreme:
„Adrian Bălan, de 29 ani, din Câmpulung, se afla la volanul unui autoturism Dacia, fiind împreună cu familia, soţia Isabela Vasilica Bălan, de 23 ani, din Rucăr, şi băieţelul de numai un an şi două luni. 
La un moment dat, pe raza localităţii Dragoslavele, şoferul Daciei a încercat să evite un morman de pământ, însă manevra spre stânga nu a făcut decât să proiecteze autoturismul direct în faţa unui TIR plin cu material lemnos, care circula regulamentar pe sensul opus, spre Câmpulung. Impactul dintre Dacie şi TIR a fost extrem de violent, în pofida încercării şoferului TIR-ului de a evita tragedia care s-a produs. 
Localnicii, treziţi de izbitura puternică au intervenit imediat şi, dintre fiarele contorsionate ale Daciei, au scos copilul pe care l-au trimis cu un alt autoturism spre Spitalul Rucăr. Micuţul n-a supravieţuit rănilor produse de izbitură, murind în drum spre spital. Şoferul, tatăl copilului, se pare că a murit imediat, iar mama a rămas prinsă în mormanul de fiare. Sub ochii îngroziţi ai martorilor, echipajele de la descarcerare şi cadrele medicale au avut nevoie de aproape o oră să scoată trupul grav rănit al mamei din maşina distrusă în întregime.
Mormanul de pământ, care a fost principala cauză a tragediei, era semnalizat doar cu o bandă galbenă, greu vizibilă pe timp de noapte. În respectiva zonă, o firmă, Hidroconstrucția SA, sucursala Argeş, efectuează lucrări la reţeaua de alimentare cu apă. Potrivit declaraţiilor primarului localităţii Dragoslavele, Mihai Tarbă, lucrarea era semnalizată pe o rază de doi kilometri cu bandă galbenă, însă ar mai fi fost necesare şi indicatoare, care să atenţioneze şoferii că se desfăşoară lucrări în zonă. Fapt reliefat şi de contractul dintre Primărie şi firmă, unde sunt prevăzute şi condiţiile de semnalizare”.

Banii vor fi încasați de bătrâna Cecilia Șerban, mama uneia dintre cele trei victime

Acum, după aproape patru ani de la pierderea copiilor, mama Izabelei Bălan, Cecilia Şerban şi-a găsit liniştea sufletească reuşind să demonstreze tuturor că fiica, ginerele şi nepotul ei au murit în urma unei greşeli. Ea a reuşit să obţină în instanţă, printr-o hotărâre din 20 aprilie 2008, suma de 100.000 de euro ca daune (10.000 Euro daune materiale şi 90.000 Euro daune morale), ce vor fi plătite în solidar de către Brătulescu Octavian (angajat al Hidroconstrucţia pe zona Rucăr) şi SC Hidroconstrucţia S.A. De asemenea a obţinut şi o condamnare, cu un an de închisoare pentru Brătulescu Octavian, acesta fiind considerat vinovat de nesemnalizarea corespunzătoare a movilei de pământ, care a dus la moartea familiei Bălan.
Nici banii, nici condamnarea unui angajat al Hidroconstrucţia nu vor aduce înapoi familia Bălan, însă mama fetei, Cecilia Şerban a dorit doar să demonstreze că aceştia au murit nevinovaţi, iar pentru acest lucru trebuie să plătească cineva. Ioana Ştefan


Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii