Web Analytics

Hemoragia digestivă superioară, urgenţă medico-chirurgicală

de | 31.01.2013 18:55 | Actualitate

Hemoragia digestivă superioară (HDS) reprezintă pierderea de sânge datorată leziunilor localizate la nivelul tubului digestiv superior (nazo-faringe, esofag, stomac şi duoden); ea poate fi clinic manifestă: hematemeză – vărsătură cu sânge parţial digerat (în „zaţ de cafea”) sau proaspăt, melenă – scaunul de consistenţă moale, culoare neagră (ca „păcura”), miros specific sau hematochezie – exteriorizarea de sânge proaspat sau parţial digerat amestecat cu fecale, dar poate fi şi ocultă – nu se observă macroscopic nicio sângerare, dar bolnavul este „anemic” – se simte slăbit, ameţeşte şi este palid.

Incidenţa: 48 – 145 cazuri noi/10000 locuitori pe an cu mortalitate rămasă în jur de 10% în ciuda progreselor terapeutice şi din cauza creşterii vârstei bolnavilor (îmbătrânirea populaţiei) + creşterii consumului de antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente tip aspirină).
Cauzele sunt, în mare, ulcerul gastric şi duodenal, varicele esofagiene (dilataţii venoase la nivelul esofagului din cauza  cirozei hepatice), neoplazii gastrice şi alte boli mai rare.
La cea mai mică suspiciune de HDS trebuie să vă adresaţi medicului de familie sau, dacă starea este foarte gravă, să mergeţi (cu maşina personală sau ambulanţa) la spital. Aici trebuie să aveţi în vedere şi să acceptaţi evaluarea iniţială (măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, recoltarea de analize, montarea de perfuzii, tuşeul rectal, sonda nazo-gastrică etc.), iar ulterior internarea în secţia de gastroenterologie/medicină internă/chirurgie pentru cazuri simple sau în terapie intensivă pentru cazuri grave.
Cea mai utilă explorare paraclinică este endoscopia digestivă superioară care poate fi diagnosticată (doar vizualizează leziunea), dar şi terapeutică (tratament al leziunii găsite: hemostaza prin injectare, bandare, montare de clipuri etc.).
Acolo unde nu este disponibilă endoscopia şi starea dvs. nu permite transferul într-o unitate mai dotată, este posibil să vi se propună intervenţia chirurgicală pentru a opri sângerarea… Dar despre acestea şi despre cea mai frecventă cauză a HDS – ulcerul gastro-duodenal – vom vorbi în numărul următor…

Dr. Mădălin Iordache
Medic specialist chirurgie generală

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii