Halucinant: Poliţist achitat la Piteşti după ce iniţial fusese condamnat pentru că a refuzat prelevarea de probe biologice

de | 4.05.2017 18:05 | Actualitate

11 politistPoveste halucinantă cu un poliţist suspectat că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice și acuzat de procurori că a refuzat să-i fie prelevate probe biologice, care a scăpat basma curată la Piteşti, unde s-a judecat apelul formulat împotriva deciziei Tribunalului Vâlcea, instanță care-l  condamnase, anul trecut,  la un an închisoare cu suspendare. Este vorba de  Nicolae Cernea, agent de poliţie în Vâlcea pentru care Curtea de Apel Piteşti a desfiinţat în parte, sentința și a înlăturat condamnarea care-i pereclita poziţia de om al legii.

Cam aşa s-a încheiat un scenariu ce lasă multe semne de întrebare. Înşiruirea de fapte  începe în momentul în care, după o tamponare ușoară, Poliţia s-a sesizat din oficiu că agentul Nicolae Cernea ar fi condus sub influența băuturilor alcoolice, pe raza localității Racovița-Vâlcea. Potrivit celor reţinute de instanţă, lucrătorii de poliție i-au solicitat colegului de breaslă să se deplaseze împreună cu ei la o unitate spitalicească pentru a i se recolta probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. Nicolae Cernea  a fost de acord cu solicitarea, „însă învederează că dorește să se deplaseze la unitatea spitalicească indicată cu propriul său autoturism, invocând motive obiective. Această solicitare este acceptată și, în consecință, lucrătorii de poliție s-au deplasat la spital, urmând ca la aceeași unitate spitalicească să ajungă și inculpatul. Din procesul-verbal încheiat de sus-numiții rezultă că au așteptat aproximativ 25 de minute, însă inculpatul nu a ajuns la spital și, prin urmare, au considerat că acesta refuză recoltarea probelor biologice” – este doar un fragment din ceea ce a reținut instanța.
Doar că din declarațiile martorilor audiați, coroborate cu cele ale inculpatului, a reieşit că acesta a ajuns la spitalul indicat în jurul orelor 01.00, seara, însă lucrătorii de poliție care îi solicitaseră această deplasare nu mai erau prezenți. Şi tot din declarația martorilor, coroborată cu declarația inculpatului, a mai reieşit că poliţiştii au așteptat, de fapt, doar cinci minute sosirea inculpatului, după care au părăsit spitalul.

Magistrații au considerat că polițiștii vâlceni și-au șicanat colegul de breaslă

Magistrații Curții de Apel Pitești au considerat că poliţiştii vâlceni și-au şicanat colegul de breaslă, într-un… exces de putere, deși, în scandalul de la Vâlcea au fost voci care au sugerat că, de fapt, polițiștii au făcut pe dracu-n patru să-l ajute pe Cernea. „Probatoriul administrat demonstrează că el a fost de acord cu o recoltare a probelor biologice și, mai mult decât atât, s-a deplasat cu autoturismul proprietate personală la unitatea spitalicească indicată de lucrătorii de poliție care îi solicitaseră o astfel de recoltare. Curtea constată, totodată, comportamentul abuziv al lucrătorilor de poliție, care au întreprins această cercetare sub aspectul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice de care s-ar fi făcut vinovat apelantul-inculpat și, implicit, evidenta reaua-credință a acestora. Relevante sunt două aspecte: primul, inculpatul nu a fost identificat în trafic conducând un autovehicul în timp ce s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice. Cercetarea penală s-a realizat în baza unei plângeri formulate împotriva inculpatului, fără a exista niciun fel de indicii temeinice sau chiar probe care să realizeze suspiciunea rezonabilă că inculpatul ar fi săvârșit o astfel de infracțiune; al doilea aspect se referă la același comportament abuziv al lucrătorilor de poliție, care s-au deplasat la spital. Deși au fost de acord ca inculpatul să se deplaseze cu propriul său autoturism, în mod vădit șicanator au așteptat la unitatea spitalicească un interval de timp insuficient, aproximativ 5 minute, după care au întocmit procesul-verbal, constatând că inculpatul a refuzat recoltarea de probe biologice. O astfel de cercetare penală nu poate produce consecințe juridice, deoarece este evident un exces de putere din partea lucrătorilor de poliție care au întreprins-o”, se mai arată în decizia penală a curţii de Apel Piteşti, citată de rolii.ro.
Curtea de Apel Piteşti a considerat că inculpatul a fost de bună-credință, a acceptat solicitarea lucrătorilor de poliție de a se deplasa la spital  în vederea recoltării de probe biologice, a ajuns la această unitate spitalicească în timp util, moment în care lucrătorii nu mai erau acolo şi că, prin urmare, nu există nici o probă care să demonstreze că Nicolae Cernea intenționa să se sustragă de la recoltarea de probe biologice. Poliţistul a fost achitat.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii