Web Analytics

Guvernul PSD susţine agricultura românească

de | 23.05.2019 13:24 | Politica si Administratie

Guvernul PSD a implementat scheme de ajutor pentru producătorii agricoli interni pentru a mări producția și, astfel, a se reduce prețurile. Din ianuarie 2017 Ministerul Agriculturii a implementat scheme de ajutor pentru producătorii interni de legume și fructe. Iată, în 2019, Guvernul PSD are prinse în buget subvenții pentru producatorii agricoli de legume si fructe.
1. Programul Tomate Românești – program finanţat cu 233.190.000 lei în 2019, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 50.000.000 euro, se asigură din bugetul pe anul 2019. Impact: 90.000 tone anual; 3.000 euro/1.000 mp; 18.000 fermieri prevăzuți; pentru 16.000 din primul ciclu sunt aprobate fonduri. Avantaje: reducerea importurilor și creșterea producției procesate.
2. Program sprijin cultivare usturoi. Buget de 9,3 milioane lei. Impact: acordarea a 1000 euro/ha; ţinta 2019: 10 mii de beneficiari. Avantaje: susținerea produsului tradițional autohton.
De asemenea, o problemă a reprezentat-o în ultimii 29 de ani lipsa centrelor de colectare și procesare legume fructe.
Iar veștile bune nu se opresc aici: în bugetul pe 2019 este prins programul de 10 centre de colectare şi procesare legume fructe, prevăzut în programul de guvernare. Impactul final în 4 ani va fi de 100 milioane euro pentru minimum 10 unități de procesare legume-fructe și depozite frigorifice.

TVA redus, de la 1 iunie pentru produsele bio, montane și tradiționale

Și aceasta nu este singura veste bună pentru cei implicați în agricultura românească. Conform unui proiect de ordonanță de urgență lansat joi, 9 mai, în dezbatere publică, Ministerul Finanțelor propune o scădere de la 9% la 5% pentru livrările produselor bio, tradiționale și montane pe întregul lanț de distribuție. Cel mai probabil măsura se va aplica de la 1 iunie. Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind acordarea unor facilități fiscale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care a fost lansat joi seară în dezbatere publică, după ce miercuri se anunțase pregătirea acestuia. Ca să se aplice, documentul trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Concret, în proiect scrie că o cotă redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final”.
Măsura se va aplica de la data de 1 a lunii următoare datei publicării proiectului de OUG în Monitorul Oficial. Astfel, dacă actul va fi adoptat și publicat luna asta, reducerea cotei de TVA se va aplica de la 1 iunie 2019. Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Măsura reducerii cotei de TVA pentru alimentele bio, tradiționale și montane a fost anunțată inițial miercuri, 8 mai, printr-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.
Silviu Răuţă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii