Web Analytics

Guvernul Orban – investiții de aproape 24,7 miliarde lei în primele 8 luni ale anului

de | 12.09.2020 13:19 | Actualitate

PNL Argeș a transmis un comunicat de presă în care informează despre programul guvernamental de relansare economică.

„Prin OUG 156/2020 – ”privind unele măsuri pentru susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile” municipiile pot să acceseze fonduri direct prin programele operaționale pentru proiecte de anvergură. Asta înseamnă decizie locală și fonduri europene.

Scrutinul din 27 septembrie este despre dezvoltare sau stagnare. Contextul este favorabil dezvoltării liberale prin investiții, nu stagnării alături de PSD. După ce președintele Iohannis a negociat la Bruxelles 80 miliarde euro pentru modernizarea României comunitățile locale vor beneficia de fonduri europene substanțiale – 8,55 miliarde euro, la care se adaugă o contribuție națională de 30% – prin cele opt Programe Operaţionale Regionale implementate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.
Guvernul Orban a lansat cel mai mare plan de investiții de după 1989 și a deschis noi oportunități acelor administrații locale care știu să facă proiecte și nu se mulțumesc doar cu consumarea unor resurse din ce în ce mai limitate. Practic, Guvernul PNL dă mînă liberă și sprijină administrațiile locale care vor cu adevărat dezvoltare prin investiții și fonduri europene, la un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani.
Anunțat în iulie, programul guvernamental de relansare economică „Reclădim România” este cel mai mare plan de investiții de la prăbușirea comunismului acum 30 ani.
Vechiul model pesedist bazat pe consumul populației care a dus la scăderea puterii de cumpărare și deprecierea infrastructurii) a fost înlocuit de noua paradigmă a dezvoltării economice prin investiții care au schimbat deja fața unor mari orașe conduse de liberali. În primele opt luni ale lui 2020, Guvernul Orban a realizat investiții masive de aproape 24,7 miliarde lei.
În această perioadă, în ciuda crizei, executivul a susținut proiectele începute de autoritățile locale prin PNLD. Lucrări verificate, plăți transparente. În prima jumătate a anului au fost încasați cu 30% mai mulți bani decât în perioada similară a anului trecut. La rectificarea bugetară, guvernul a suplimentat bugetul cu 1,1 miliarde lei pentru plata facturilor restante.
O altă măsură a Guvernului Orban de care au putut profita autoritățile locale a fost decontarea achiziționării de echipament medical din fonduri europene cifrate la 500 milioane euro.
OUG 156/2020 – ”privind unele măsuri pentru susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile” (publicată în Monitorul Oficial din 7 septembrie) oferă noi oportunități administrațiilor locale. Municipiile pot să acceseze fonduri direct prin programele operaționale pentru proiecte de infrastructură rutieră (centuri ocolitoare), proiecte de transport (tren metropolitan), dezvoltarea infrastructurii edilitare (apă – canal, drumuri, gaze). Pot include în aceste proiecte de finanțare și aria teritorială a zonei rurale limitrofe.
Finanțarea parteneriatelor între orașe și comunele aparținătoare era limitată, dar decizia Guvernului PNL deschide acum accesul direct la fonduri europene unor parteneriate locale pentru proiecte de infrastructură rutieră, precum centurile ocolitoare, de dezvoltare a transportului public de călători, de apă și canalizare, de gestionare a deșeurilor ori regenerare urbană”, se arată într- un comunicat al PNL Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii