„Dacă «cei de sus» au salarii de 200 de milioane înseamnă că își pot permite! Despre cine e vorba? Păi, despre mâna dreaptă a șefului”
Săptămâna trecută, mai exact joi, 8 septembrie, peste 100 de salariați ai societății comerciale TFM Metal Industry din Mărăcineni au intrat în grevă generală, nemulțumiți fiind, în special, de modul de salarizare în raport cu munca depusă.
Salariile mici au scos oamenii în stradă
Fabrica de componente auto, de lângă balastiera din Ciumești, numără, în total, 200 de angajați, aproximativ 140 dintre ei fiind membri ai Sindicatului Automobile Dacia (SAD). Cel care ne-a furnizat aceste detalii, Viorel Ungureanu, liderul SAD, ne-a explicat vineri, 9 septembrie, în a doua zi de grevă, cum s-a ajuns în această etapă a conflictului de muncă. Practic, după 60 de zile de negocieri cu angajatorul și după etapa obligatorie de conciliere de la ITM Argeș (de pe 4 august), fiindcă nu au fost găsite soluții la revendicările de natură salarială – sindicatul a cerut o creștere în acord cu inflația de 15% – și privind majorarea valorii tichetelor de masă (de la 17 lei până la 30 de lei), a fost declanșată greva de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore, iar apoi greva generală, pe perioadă nedeterminată.
Citește și Inedit! Un angajat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a decis să intre în greva foamei
„Până acum ne-au oferit… nimic! Or, noi nu putem trăi cu nimic!”
Câțiva dintre cei aflați vineri la protest în curtea fabricii ne-au vorbit, fără teamă, despre motivele acțiunii lor. „Protestăm din cauza salariilor. Vor să ne înghețe salariile timp de doi ani! Eu, pe cartea de muncă, am 3.390 de lei, dar în mână iau 1.980 lei! Ne vom opri din grevă când vor ști să negocieze cu noi. Din iunie au început, iar până acum ne-au oferit… nimic! Or, noi nu putem trăi cu nimic! Au spus că nu ne dau bani că nu au de unde. Dar dacă «cei de sus» au salarii de 200 de milioane (lei vechi – n.n.) înseamnă că își pot permite… Despre cine e vorba? Păi, de exemplu, despre mâna dreaptă a șefului; nu dau nume. Au fost și angajări. La noi se poartă halatele negre la cei cu funcții. Și s-au angajat numai halate negre… Adică TESA, cei cu pixu’, patru-cinci inși, cam așa… Nouă, celor care muncim, trebuie să ni se ofere respect, pentru că noi ținem firma asta în picioare! Ne chemau la muncă de luni până duminică”, ne-a declarat Alina Ristea, mamă a doi copii.
„Dacă nu au bani să ne plătească, să plece, că nu cerem de la ei!”
„Vrem să muncim, nu să cerșim! Ei nu știu să țină un dialog cu noi! Dacă nu au bani să ne plătească, să plece, că nu cerem de la ei, cerem de la firmă! Liderii de sindicat au fost și sunt toți alături de noi. Dorim să vină cineva din Italia, care știe să negocieze, să poarte un dialog cu noi. Altfel, noi nu cedăm!”, ne-a spus și Liliana Gavrilă (41 de ani), mama unui copil.
Cât de credibil mai e angajatorul?!
Referitor de chematul la serviciu „de luni până duminică”, liderul sindical Viorel Ungureanu se întreba retoric, zilele trecute, ce credibilitate mai poate avea angajatorul dacă, pe de o parte, susține că i-au scăzut volumele de muncă din cauza crizei economice și a războiului, iar pe de alta, vine cu două propuneri: reducerea cu o săptămână a concediului colectiv și chemarea salariaților la serviciu sâmbăta și duminica, pentru ore suplimentare?!
Citește și Salariaţii Salpitflor ameninţă cu grevă în ajun de Simfonia Lalelelor
0 Comentarii