Web Analytics

Greşeli şi omisiuni flagrante în documentele eliberate de Primăria Piteşti

de | 28.02.2019 14:06 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Avem raportul Inspectoratului în Construcţii în dosarul ”Blocuri fără aprobare lângă unităţi militare” # Am reușit să consultăm dosarul de la Tribunalul Argeș în care Prefectura cere anularea autorizației de construcție a ansamblului de blocuri din str. Căpitan Cuțui, precum și a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat proiectul # Sesizarea către Statul Major al MApN a fost făcută de două persoane care locuiesc în zonă – Burcea Mircea și Burcea Anița

Noi detalii ies la iveală în cazul proiectul imobiliar din strada Căpitan Cuțui, proiect care – așa cum a scris în exclusivitate Jurnalul de Argeș în numărul precedent – nu are avizul MApN, deși construcția se ridică lângă Batalionul 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (CBRN) „ARGEŞ” și lângă depozitul de muniție. Sesizarea la MApN a pornit de la două persoane care locuiesc în zonă: Burcea Mircea și Burcea Anița. Vă prezentăm în cele ce urmează detalii în premieră din dosarul prin care Prefectura Argeș cere în instanță la Tribunalul Argeș anularea autorizației de construcție pentru blocul din strada Căpitan Cuțui, precum și a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat proiectul. Detalii ce arată ușurința și superficialitatea cu care Primăria Pitești avizează pe bandă rulantă proiecte imobiliare, cu prea puțină preocupare spre deloc pentru armonia urbană și pentru mediu.

Proiect aprobat fără avizul arhitectului-șef

În acțiunea în instanță declanșată la Tribunalul Argeș, Prefectura invocă argumentat o serie de motive și probleme ce apar și în raportul întocmit de către Inspectoratul de Stat în Construcții, după ce această instituție a făcut un control în octombrie 2018 pentru a verifica toată documentația privind proiectul imobiliar din strada Căpitan Cuțui.
Reprezentanții Prefecturii spun că prin Hotărârea de Consiliu local 169 din 27 aprilie 2017 s-a aprobat PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) pentru terenul din strada Căpitan Cuțui, fără a se parcurge toate etapele de avizare respective.
Concret, prima problemă semnalată de Prefectura Argeș și Inspectoratul de Stat în Construcții este aceea că PUZ-ul a fost aprobat în lipsa avizului arhitectului-șef al municipiului Pitești, având la bază doar avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanismului a municipiului Pitești, „fapt ce contravine prevederilor articolului 37 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului”. Ce a răspuns Primăria Pitești în întâmpinare legat de această problemă? „În perioada când a fost avizată și aprobată documentația PUZ prin HCL 169/27.04.2017, funcția de arhitect-șef nu era ocupată, atributele acestuia fiind delegate şefului Serviciului Amenajarea Teritoriului”. O explicație subțire, foarte subțire, care nu aduce ca justificare vreun articol de lege.

Primăria nu a specificat în certificatul de urbanism numărul de locuri de parcare pentru viitorul bloc

O altă problemă sesizată de Prefectură și Inspectoratul de Stat în Construcții. PUZ-ul a fost avizat în lipsa raportului privind informarea publicului, pe etape inițiale, elaborare documentație și avizare, ca urmare a consultării populației, conform prevederilor legale. Iar această problemă este detaliată și mai clar în raportul întocmit în octombrie 2018 de Inspectoratul în Construcții după controlul efectuat la Primăria Pitești: „Nu au fost prezentate documente privind consultarea publicului: anunțul public nr…, afișare la sediul Primăriei Pitești prin proces-verbal de afișare nr…., anunțul către proprietarii din zonă, afișare panou…, raportul informării și consultării publicului…”. Ce răspunde Primăria Pitești în întâmpinare legat de această problemă? Că a întocmit doar un proces-verbal de afișare a anunțului public la sediul Primăriei.
Tot în raportul întocmit de către Inspectoratul de Stat în Construcții mai iese la iveală o altă neregulă: „Prin certificatul de urbanism nr. 1403/19.10.2018 eliberat de Primăria Pitești în scopul declarat pentru «întocmire documentații tehnice aferente studiului de oportunitate și PUZ pentru proiect cu locuințe colective cu respectarea înălțimii» nu se menționează imposibilitatea realizării obiectivului de investiții solicitat prin cererea titularului (construire), fără a fi menționate în clar care sunt modificările/actualizările aduse la prevederile PUG și PLU aferent, aprobate conform legii, care sunt reglementările ce urmează a fi rezolvate și fără a se solicita aviz de la unitățile din zonă (Ocolul Silvic Pitești, administrația Parcului Trivale, Statul Major), după caz, studiul de trafic etc. în vederea avizării și aprobării documentației urbanistice faza PUZ”.
Și tot oficialii de la Inspectoratul de Stat în Construcții au mai sesizat o neregulă în certificatul de urbanism emis de Primăria Pitești pe 19 octombrie 2018: „Se menționează condiția de a se asigura locuri de parcare fără a se indica numărul de locuri de parcare”.
Juriștii Prefecturii Argeș precizează în acțiunea formulată în instanță și că PUZ-ul a fost avizat „fără ridicarea topografică cu viza OCPI Argeș, care să cuprindă toată zona de 15.847 mp cu toate proprietățile/proprietarii, suprafață ce face obiectul HCL 169/2017 pentru aprobarea documentației PUZ, suprafața reglementată prin PUZ este de circa 5.500 mp”.
În dosarul aflat pe rol la Tribunalul Argeș reprezentanții Prefecturii Argeș concluzionează că „aprobarea executării lucrărilor de construcții în Pitești, având la bază unele modificări ale prevederilor urbanistice aprobate prin PUZ/PUD ce nu respectă prevederile legale, poate avea efecte negative de natură arhitecturală, urbanistică, cultural-istorică, funcțională, socială asupra fondului construit existent”.

Fraţii Rădulescu, campionii proiectelor imobiliare din Piteşti contestate

Proiectul imobiliar din str. Căpitan Cuțui este dezvoltat de familia Rădulescu, aceeași care dezvoltă alte două proiecte controversate în Pitești. Unul este „Maia Victoriei”, în legătură cu care a luat poziție în ediția trecută a ziarului nostru chestorul Nicolae Berechet, a cărui casă e direct afectată de blocurile cu probleme. Acestea sunt ridicate într-o zonă unde regimul de înălțime al viitoarelor trei blocuri (P+6) este cu mult peste regimul de înălțime al zonei, în general de case (P+1 sau maxim P+2). Unde mai pui că blocurile se vor ridica gard în gard cu sediul SRI, singurul imobil mai înalt din zonă, dar și unitate militară cu un anume regim din punct de vedere al informațiilor clasificate.
Celălalt proiect imobiliar cu probleme dezvoltat de familia Rădulescu este cel din Maia Craiovei. Și în acest caz, deși în proiectul inițial se susținea una, în cel din teren a apărut alta. Mai exact, pe hârtie sunt prevăzute 35 de locuri de parcare la parterul imobilului. Numai că, după construcția acestuia, parterul nu mai are locuri de parcare, ci un spațiu comercial de toată frumusețea, oferit spre… închiriere. Acum cei de la Primăria Pitești dau din colț în colț, susținând că ei n-au avizat așa ceva.

Chestorul Nicolae Berechet: „Nu ar trebui permisă construirea lângă o casă monument istoric”

Chestorul Nicolae Berechet a făcut noi declarații pentru Jurnalul de Argeș legat de controversatul proiect imobiliar Maia Victoriei: ”Legat de regimul de înălțime, este un PUZ cu niște calcule luate dintr-o matematică așa, mai… astrală, conform căreia, dacă cea mai înaltă clădire are nu știu ce înălțime, poți să mai adaugi… Cred că se pot face și zgârie-nori pe acolo… Într-un cartier unde sunt doar case cu maximum 2 etaje, trebuie să apară și zgârie-norii, e anormal. Casa ce se află în incinta curții unde ar urma să se construiască cele 3 blocuri este un monument istoric lăsat în paragină cu voia și știința tuturor, ca să scape de ea mai repede, ca să pună mai repede constructorul zgârie-norii în cartierul de pe strada Victoriei. Normal, autoritățile nu ar trebui să permită construirea chiar lângă acea casă monument istoric, casă cumpărată chiar de cei care fac blocurile. Părerea mea e că nu se dorește reabilitarea acelei case, nu am văzut vreun demers în acest sens”.
Am încercat să luăm legătura și cu primarul Cornel Ionică, viceprimarul Sorin Apostoliceanu și consilierul local Cristian Gentea, însă aceștia nu au putut fi contactați.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Da, se pare ca vor urma contestatii in instanta pe banda rulanta pentru toate constructiile ce nu respecta PUZ-ul si normativele in constructii. Si pe strada Garlei un teren se pregateste pentru constructii. Deocamdata nu stim ce se va construii dar daca nu se vor respecta la sange toate normativele fireste ca va fi atacat in instanta. Asa ca sfatul pentru constructori este sa verifice de doua ori planurile si aprobarile inainte de a turna temelia viitoarei constructii. Noi, viitorii vostri vecini suntem cu ochii pe voi !