Web Analytics

Greii afacerilor din Argeş comentează victoria USL

de | 14.06.2012 17:26 | Politica si Administratie

După alegerile de duminică, cu câteva mici excepții, România s-a colorat în roșu, iar Argeșul a rămas așa cum a fost și în ultimii 22 de ani, adică un fief al social-democraților. Cum, cât, și dacă va afecta această schimbare de culoare politică mediul economic și de afaceri românesc, în general, și pe cel local, în special, am dorit să aflăm dintr-un sondaj realizat cu unii dintre cei mai importanți oameni de business din Argeș.

Ion Brănescu, preşedintele CCI Argeş şi patron al firmei John: „Cred că programul USL va rezolva multe probleme”

Unul dintre primii argeșeni care s-au lansat în afaceri, după 1989, este Ion (John) Brănescu, cel care în prezent deține conducerea Camerei de Comerț și Industrie Argeș și care consideră că victoria USL este de bun augur: „ În primul rând, vreau să vă spun că eu nu cred în culori politice, ci în programele economice ale partidelor. Din acest punct de vedere, consider că programul USL este unul absolut rezonabil, un program care încearcă, și eu am convingerea că va și reuși, să rezolve foarte multe probleme ale mediului economic și de afaceri. Așadar nu cred că, economic vorbind, schimbarea guvernării va aduce lucruri negative, ci dimpotrivă.”

Virgil Dumitru, preşedintele  AOA Argeş şi patron al grupului de firme Comesad: „USL are acum totul, așteptăm măsuri concrete”

Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș, Virgil Dumitru, unul dintre cei mai puternici afaceriști argeșeni, așteaptă și el măsuri concrete de la noua putere politică: „USL are acum totul, guvern, majoritate parlamentară, consilii județene și consilii locale, iar responsabilitatea care îi revine este enormă în primul rând față de populație a cărei așteptare pentru mai bine este justificată. Oamenii de afaceri așteaptă de la noua putere măsuri concrete pentru economie și vă spun doar câteva din acestea, cele mai importante: facilități pentru crearea de noi locuri de muncă, absorbția banilor europeni, diminuarea evaziunii fiscale, facilități pentru noi investiții, scăderea dobânzilor la credite. Faptul că, în USL, coabitează un partid de stânga și unul de dreapta, iar cel de dreapta este PNL, ar trebui să fie o garanție pentru măsuri care să impulsioneze economia, mai ales acum în această perioadă de criză mondială. Mediul de afaceri privat reprezintă 80% din economia națională și din această postură contribuie masiv la bugetul statului, de aceea trebuie ajutat cu măsuri concrete.”

Constantin Stroe, vicepreşedinte CA Dacia: „Văd o perspectivă bună pentru economie”

A condus ani de zile o uzină cu aproape 30 000 de angajați, este vicepreședintele Consiliului de Administrație al aceleiași uzine, Dacia, iar premierul Ungureanu l-a nominalizat ca reprezentant al industriașilor în Consiliul Economic Consultativ. Vorbim despre Constantin Stroe, care vede o perspectivă bună pentru economia românească în contextul inversării polilor de putere politică. „Din moment ce o majoritate atât de covârșitoare a românilor a votat această alianță și obligațiile acesteia, inclusiv cele economice, față de populație sunt direct proporționale cu scorul de la vot. N-au cum să nu răspundă la aceste cerințe. Economic vorbind, perspectiva este una bună iar faptul că liberalii sunt acolo contează enorm. Va fi un echilibru, dacă derapează cei de stânga vin liberalii și-i stopează, dacă va fi invers, sunt social-democrații care vor echilibra balanța. O singură problemă văd, și anume durabilitatea acestei alianțe. Dacă va dura câțiva ani va fi foarte bine, dacă nu, nu va fi bine deloc. Revenind la economie, cred că noul premier ar trebui să păstreze Consiliul Consultativ, nu neapărat cu Stroe în el, înființat de Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că astfel ar fi în contact permanent cu oamenii de afaceri.”

Gheorghe Badea, preşedintele Grupului Industrial Componente: „Ne trebuie conducători care să fie și manageri, nu clientelă politică”

Gheorghe Badea conduce Grupul Industrial Componente, cel mai mare angajator argeșean după Dacia, și din această postură consideră că „această alianță uselistă, care a câștigat detașat alegerile, ar putea face treabă bună doar dacă va fi pozitivă și coerentă în gândire și acțiune. Ne trebuie manageri-conducători ai acestei țări iar ei, social-democrații, au mai avut această șansă în primii zece ani de după 1989 și au pierdut-o, acum sper să nu o mai rateze. Pe mine nu mă impresionează că puterea politică e de dreapta sau e de stânga, iar faptul că acum sunt și liberalii lângă socialiști ar trebui să însemne o completare, un echilibru. Ca om de afaceri, aștept ca noua putere să renunțe la clientelism, nepotism, bizantinism, românism și să treacă la acțiuni moderne, verticale, altfel nu vor face nimic. Nu-i împiedică nimic să facă asta.”
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii