Web Analytics

Gheorghe Ceauşu, Dan Puric şi obsesia absolutului

de | 11.10.2017 18:13 | Cultură

9 01Vineri, 5 octombrie, Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Argeș a vibrat în memoria prof. dr. în Estetică, originar din Costești, Gheorghe Ceaușu, trecut la cele încă inaccesibile, în luna aprilie. Din 1957, profesorul artiștilor de la UNATC a consemnat istoria valorilor timpului nostru, în cărțile publicate, și a interpretat-o, fixându-și ca standard norma morală, în cadrul cursurilor, seminariilor, dialogurilor, dezbaterilor, simpozioanelor și conferințelor susținute – până la vârsta de 86 de ani, câți avea când s-a stins – la facultate, la Radiodifuziune, la teatrele din București și din țară.

Fraze cu miez și simțire l-au evocat pe Gheorghe Ceaușu. Frații Ana și Andrei Teodorescu, teatrolog, respectiv regizor, și ei din Costești, au subliniat calitatea umană a profesorului, felul – mereu proaspăt, mereu actual, pentru că generațiile se schimbă și au alte așteptări – în care știa să treacă dincolo de status și să stabileacă o relație profundă cu fiecare dintre studenții săi.

Dan Puric l-a așezat pe Gheorghe Ceaușu în galeria personalităților excepționale ale românilor

Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, a insistat asupra obsesiei pentru perfecțiune a maestrului-cărturar. Discursurile sale sunt rezultatul prefirării detaliului până la nuanța lui ultimă. De netrecut cu vederea și convingerea că profesorul trebuie să fie treapta sigură, discretă, pe care discipolul să calce și de care să se sprijine în evoluție, așa cum calcă și se sprijină pe pământ.
Actorul Dan Puric a emoționat sala, așezându-l pe teoreticianul artelor spectacolului, devenit  – din profesor – prieten apropiat, în galeria personalităților excepționale ale românilor, alături de Blaga, de Noica, de Brâncuși. Vertical până la Dumnezeu, responsabil cât pentru un popor întreg, înțelept dincolo de suficiență, de aroganța erudită, înduhovnicit în toate cele ale vieții sale, Gheorghe Ceaușu rămâne un reper pentru cei care mai pot încă discerne între bine și rău. De menționat că evocarea de la Bibliotecă i s-a datorat tânărului Nicolae Necșoiu din Costești, care a făcut demersuri pentru ca, în localitate, Casa de Cultură să poarte numele lui Gheorghe Ceaușu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii