Web Analytics

George Caval, preşedintele CCIA: „Credem că legislaţia privind insolvenţa nu trebuia schimbată prin ordonanţă de urgenţă”

de | 18.10.2018 13:00 | Economie

Noua legislație promovată de Guvernul României cu privire la regimul insolvenței aduce o serie de noutăți pentru firmele aflate în această situație, printre aceste noutăți numărându-se și posibilitatea ca statul să devină acționar în acele societăți comerciale aflate în insolvență, dar care au șanse reale de redresare. Legat de aceasta, am discutat cu președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, George Caval, care a exprimat câteva puncte de vedere ale membrilor acestei instituții. „Noi considerăm că legislația privind insolvența nu trebuia modificată prin ordonanță de urgență, ci printr-o lege organică dezbătută în Parlament și elaborată după dezbateri cu camerele de comerț și cu asociațiile patronale din țară. Credem că s-au făcut puțin cam în grabă lucrurile și nu a fost timp suficient și nici nu au existat toate datele necesare pentru a fi stabilite toate criteriile de aplicare a legislației astfel modificate.”

„Insolvența nu mai trebuie folosită ca adăpost pentru problemele financiare”

„E adevărat că până acum au fost, din păcate, și companii care au folosit insolvența pentru a masca unele probleme financiare sau pentru a se pune la adăpost. Insolvența nu mai trebuie folosită ca adăpost pentru problemele financiare. E adevărat că acum s-a stabilit creșterea responsabilității administratorului judiciar, ceea ce va înlătura din posibilitatea folosirii insolvenței doar pentru a nu plăti datoriile acumulate.”

„Trebuie stabilit exact cum poate interveni statul în cazul insolvenței”

„Un alt lucru care s-a reglementat, dar nu suficient este și chestiunea conversiei creanțelor în acțiuni. Spun că nu e suficient, pentru că nu e încă stabilit clar cum anume va interveni statul în cazul insolvenței, nu sunt clare criteriile după care statul va deveni sau nu acționar într-o astfel de firmă. E interesul statului să devină acționar ca să-și recupereze banii, dar nu e clar care sunt criteriile după care vor fi analizate companiile aflate în insolvență. O analiză poate fi obiectivă sau subiectivă”, este de părere George Caval.

„S-a făcut un pas mic, dar nu rezolvă mare lucru”

„Da, s-a făcut un pas mic, dar care nu rezolvă mare lucru. Au rămas nereglementate o mulțime de spețe care sunt prezente în piață, nu doar în ceea ce privește creanțele statului, ci și ale privaților, iar părerea noastră este că firmele cu datorii la stat vor putea intra mai greu în insolvență. De aceea spuneam și rămânem la convingerea că nu trebuia modificată legislația prin ordonanță de urgență, ci prin lege”, ne-a transmis președintele CCIA Argeș.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii