Web Analytics

George Caval, preşedintele CCIA Argeş: „Sunt argumente pro şi contra înfiinţării Zonei Metropolitane Piteşti”

de | 1.06.2017 13:31 | Economie

12 cavalBascov, Mărăcineni, Ștefănești, Bradu, Moșoaia, Albota, Băbana sunt localități care, în ultimii ani, într-o măsură mai mare sau mai mică, dată fiind vecinătatea lor cu Piteștiul au cunoscut un aflux de investiții, investiții ale căror principale efecte sunt creșterea veniturilor la bugetele locale și crearea de locuri de muncă. Chiar și Mioveniul, care acum are veleități de municipu, a ajuns unde a ajuns tot mulțumită apropierii sale de Pitești. Incontestabil însă, vedeta ultimei perioade este comuna Oarja care pare supusă unui asalt continuu al celor care vor să-și stabilească aici unitățile de producție atrași nu numai de apropierea capitalei de județ, ci și de cea a autostrăzii spre București. Date fiind toate acestea, revine în actualitate un alt proiect zonal care a tot fost tergiversat, definitivarea și înființarea Zonei Metropolitane Pitești care, alături de Autostrada Pitești-Sibiu și Parcul Industrial Pitești ar putea impulsiona și mai mult investițiile în zonă. Legat de acest proiect am discutat cu președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, care este de părere că există argumente pro și contra acestuia și că un astfel de demers nu trebuie făcut fără o analiză profundă și comună a administrațiilor publice din localitățile implicate împreună cu reprezentanții mediului de afaceri.

Argument pro: „O mai bună poziționare la accesarea fondurilor europene”

„E adevărat, o zonă metropolitană, o astfel de asociere între localități, Piteștiul plus vecinii săi, cum spuneți dumneavoastră, ar fi un atu puternic în atragerea finanțărilor, mai ales cele cu fonduri europene. S-ar putea accesa și derula, într-adevăr, proiecte de o valoare și o anvergură semnificativ mai mare decât cele de până acum. Vorbim aici, în principal, de toate categoriile de infrastructură de la cea de transport la cea de utilități, dar și despre multe obiective de interes local care ar putea fi realizate astfel mai repede și mai bine”, este de părere președintele CCIA Argeș.

Argument contra: „Creșterea taxelor și impozitelor în comunele limitrofe Piteștiului”

„Un argument împotriva realizării acestei zone metropolitane este cel al fiscalității pentru că odată intrate în această structură comunele limitrofe Piteștiului nu ar mai avea statut de localități rurale și asta ar impune o majorare a taxelor și impozitelor. Or, investitorii de care vorbim, cum sunt cei care au venit la Oarja, au fost atrași cu siguranță și de acest aspect, poziționarea foarte aproape de un centru urban puternic cum este Piteștiul dar într-o localitate rurală care permite un efort fiscal considerabil mai mic decât într-un mare oraș. E adevărat că, așa cum ați observat, se poate urma exemplul Clujului care a acordat reduceri fiscale investitorilor și care cunoaște acum un boom investițional, dar și acest trebuie analizat cu mare atenție”, a mai declarat George Caval pentru Jurnalul de Argeș.

„Există disponibilitate totală la discuții și analize din partea Camerei de Comerț”

Despre implicarea instituției pe care o conduce în dezbaterea unui astfel de proiect, George Caval a menționat că: „Noi, Camera de Comerț, avem toată disponibilitatea de a participa la discuții și analize privind necesitatea unui astfel de demers. Repet, sunt argumente pro și contra, probabil mai multe pro dar nu mă pot pronunța definitiv acum. Este un proiect complex care trebuie discutat în toate amănuntele sale. Noi putem pune la dispoziție sala noastră pentru o astfel de întâlnire în care factorii administrativi locali și reprezentanții mediului economic și de afaceri să dezbată acest proiect, să așeze în stânga argumentele pro, în dreapta pe cele contra, să tragă linie și să ajungă la o concluzie în cunoștință de cauză. Abia după o astfel de analiză putem spune cu certitudine că Zona Metropolitană Pitești este benefică sau nu”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii