Web Analytics
scris luni, 22.04.2024

Gaz radioactiv descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România

Alertă în mai multe școli și grădinițe din România din cauza unui gaz radioactiv. Acesta a fost descoperit într-un sfert din unitățile de învățământ din țară. Cercetătorii de la facultatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca avertizează că elevii sunt expuși riscului crescut de a face cancer pulmonar. Radonul, un gaz incolor și fără miros, este la fel de periculos precum fumatul, spun specialiștii.

Gaz radioactiv descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România

Citește și: România, campioană mondială la robotică

Raportarea privind creșterea cazurilor de cancer pulmonar la tinerii nefumători vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății care arată drept principală cauză, radonul. O concentrație de 300 de becquereli pe metrul cub spre exemplu, este echivalentul a 16 țigări pe zi. Astfel, după fumat, radonul este cel mai mare declanșator al cancerului pulmonar spun specialiștii. Cercetătorii din Cluj spun că s-a găsit concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale, în 25 de județe. Specialiștii vin cu recomandări și afirmă că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, recomandă aerisirea încăperilor. Radonul provine de la dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...