Web Analytics
scris miercuri, 13.02.2019

Gabriel Moiceanu: „Cu cât aruncăm mai mult, cu atât vom plăti mai mult”

Potrivit directorului executiv al ADI Servsal Argeș, Gabriel Moiceanu, începând cu anul 2019, conform legii, se vor aplica tarife diferențiate pe fiecare flux de deșeu colectat (rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă), iar toate autoritățile locale (primăriile) vor plăti, de acum înainte, un tarif unic/tonă, însă diferențele de cost/persoană pot fi generate de la o localitate la alta, în funcție de cantitățile colectate și de modul de operare (individual sau la platformă).

Gabriel Moiceanu: „Cu cât aruncăm mai mult, cu atât vom plăti mai mult”

Schimbarea mecanismului de plată este o problemă ridicată de mai mulți primari din Argeș. „În 2018 s-a modificat legislația de Mediu. Dacă un cetățean din județul Argeș, în mediul rural, generează o cantitate de până la 130 kg/an rezidual, nu poate să plătească mai mult de 5 lei/ lună. Dacă noi controlăm cantitatea la nivelul localități, adică să nu aruncăm rezidual în pubelă sau în container mai mult de 130 kg/ pe cap de locuitor, ceea ce este mai mult decât rezonabil, putem să avem acest cost. La fel și în mediul urban, dacă avem această taxă, observăm că nu sare costul mai mult de 8, 7 lei.

În anul 2019, vor fi comune din zona rurală unde avem cantități mai mici și care vor plăti 3, 5 pe pers., dar vor fi și localități unde vor plăti 8 lei/ pers. De ce? Pentru că în pubele, în containere aruncă mere stricate, cenușă, ce mătură prin curte, frunze, deșeuri verzi. Odată amestecate aceste deșeuri, ele intră pe circuitul deșeurilor reziduale și, din păcate, plătim și colectare transport, și tratare, și penalități către Fondul de Mediu. Ne afectează pe tot planul.

De ce este mai mult decât necesar să scădem aceste cantități de deșeuri? Vă spun cu surprindere că a început deja să scadă în anumite localități. În anul 2018, obligația UAT-urilor (primăriile) era să devieze de la depozitare 35 % deșeuri. Pentru fiecare tonă pe care n-am deviat-o de la depozitare, UAT-ul a plătit 50 de lei către Fondul de Mediu. În anul 2019, crește această obligație la 45 %, dar, suplimentar față de această obligație de deviere, apare taxa pe economie circulară de 30 de lei. În 2020, ne ducem în 50 % ca obligație de deviație și ne vine, suplimentar, 80 de lei la depozitare, economie circulară. Nu este o sumă mică. Mi-aș fi dorit să nu fi plătit nimic la Fondul de Mediu. Îmi doresc ca banii pe care UAT-urile din Argeș ar trebui sa îi plătească Fondului de Mediu să îi folosească în investiții. Din păcate, anul acesta, cred că se plătește peste un milion de lei, deși, prin raportări și mecanismele pe care le-am avut am deviat aproape 40 000 de tone (deșeuri reziduale, n. red.) .

(…) Noi trebuie să fim sinceri. Asta am făcut de la început, am preferat să nu stau confortabil 6 luni/ un an de zile și să fiu de acord cu primarii care au contestat diferite lucruri. Și acum o să spun adevărul în fața dumneavoastră și în fața dumnealor la Colegiul Prefectural, tarifele vor crește, sistemul de tratare, penalitățile vor crește în continuare, singura modalitate de a păstra costul serviciului în echilibru și pentru a fi sustenabil pentru cetățeni este să ne organizăm foarte bine, să gestionăm responsabil și fiecare să ne asumăm responsabilitatea. Cu cât aruncăm mai mult, cu atât vom plăti mai mult, a spus Gabriel Moiceanu în cadrul unei conferințe de la Consiliul Județean Argeș.

Ce înseamnă tariful unic/ tonă?

 Ideea acestei schimbări constă în existența unui tarif unic, iar toți cetățenii trebuie să plătească în mod egal, în funcție de cantitatea pe care o produc. Chiar dacă există un tarif unic/ tonă la nivelul județului, în 2019, dar și în anii următori vor fi taxe sau tarife diferențiate la nivelul localităților, pentru că totul ține de cât deșeu producem. Cel mai scump deșeu produs este cel rezidual, care trebuie să fie tratat și depozitat, pentru că nu poate fi utilizat. Începând din anul 2019, pentru fiecare tonă de astfel de deşeuri care ajunge la depozit se percepe o penalitate de 30 lei, penalitate care va creşte în 2020 la 80 lei pe tonă, bani care se duc la Fondul de Mediu. În consecinţă, dacă reciclăm şi reducem cantitatea de deşeuri pe care o generăm, plătim mai puţin.

Soluții

Astfel de soluții ar fi selectarea deșeurilor reciclabile în sacii puși la dispoziție de operator sau ADI, devierea deșeurilor biodegradabile (legume/fructe stricate, deșeuri verzi, pământoase) în compostoare individuale sau în propria gospodărie. Bineînțeles, se interzice depozitarea în pubele a gunoiului de grajd (animale moarte, cenuşă, resturi din amenajări şi construcţii etc).

Costuri

Cu toate cheltuielile incluse (colectare, transport, tratare, sortare, rambursări credite), trebuie să avem următoarele costuri pe persoană:

– în mediul rural: 4.24 lei pers /lună- taxă la primărie sau 4.7 lei pers /lunătarif la operator;

– în mediul urban: 7,87 lei /lună/pers. sau 8,71 lei /lună/pers.– tarif la operator.

Gabriel Moiceanu recomandă fie plătită taxa la primărie, în defavoarea tarifului către operatorul care încasează mai mult și dă exemple în acest sens: „O comunitate de 3000 locuitori din mediul rural plăteşte cu peste 16.000 lei/mai mult decât o comunitate care plătește serviciul prin taxe şi impozite. În mediul urban, la o comunitate de 10.000 locuitori, în situaţia tarifului plătit la operator, costul este mai mare cu peste 100.000 lei/an .

Investiții

Printre numeroasele obiective ale ADI Servsal Argeş pentru anul 2019, se numără implementarea sistemului ,,plătește pentru cât arunci”, schimbarea sistemului de colectare de la platformă la individual (pubelă) pentru primăriile din etapa I, amplasarea unui mobilier urban modern, insule ecologice, pentru depunerea deșeurilor în locul platformelor urbane actuale.

 

Distribuie!

0 Comentarii