Web Analytics

Gabriel Copciag, directorul medical de la Spitalul Judeţean: „Şi obligativitatea purtării măştii a dus la scăderea infecţiilor cu Covid”

de | 11.09.2020 10:33 | Dezvăluiri

# Argeșul, în ultimele zile, a avut confirmate pozitiv cu Covid-19 puține cazuri. De exemplu, duminică, 6 septembrie, au fost raportate doar două persoane infectate. S-a dat ordin de zi pe unitate să se testeze mai puțin?
– Într-adevăr, numărul de cazuri pozitive cu Covid-19 a scăzut în județul Argeș. Asta înseamnă că poate înțelege și lumea că purtarea măștii de protecție a ajutat foarte mult. Pentru că noi, de unde eram al doilea județ pe țară la numărul de testați pozitiv și lumea intrase în panică, am dat o hotărâre prin care lumea era obligată să poarte mască și pe stradă și în locurile aglomerate. Iar efectul se vede. Trebuie să înțelegem că și obligativitatea cu purtatul măștii a dus la scăderea infecțiilor și a avut un rol benefic. În ceea ce privește testele făcute, ele au fost la fel de multe ca și înainte, nu le-a redus nimeni.
# Care este numărul de teste zilnice efectuate la Spitalul Județean Argeș?
– Duminica trecută au fost efectuate 88 de teste. O baterie înseamnă 92 de teste, câte intră într-o tură la aparat. În fiecare zi lucrăm două ture, adică aproximativ 180, dar au fost zile în care s-au lucrat și 370. Socotim 92 înmulțit cu 2 sau 92 înmulțit cu 3, cam așa s-a lucrat…

„Kit-urile noastre sunt sensibile la 10 replicări, iar alte laboratoare abia la 100 de replicări, adică mult mai puțin sensibile”

# Cum vă explicați că unele persoane cu posibilități, vip-uri, ca să le spunem așa, au fost depistate pozitiv la Spitalul Județean Argeș și, după ce au mers la Spitalul Colentina din București, au fost depistate negativ și au fost externate ca fiind sănătoase?
– Fiecare laborator are kitul propriu de depistare și vreau să vă spun că laboratorul nostru are unul dintre cele mai sensibile kituri, adică cele mai sigure kituri. Ca să înțelegeți, se recoltează probă din nas, se extrage materialul genetic și se face o replicare, spun specialiștii, replicarea materialului genetic. Kiturile noastre sunt sensibile la 10 replicări, iar la alte laboratoare se specifică pe ele că sunt sensibile abia la 100 de replicări, adică mult mai puțin sensibile. Și atunci, la noi la laborator, inclusiv la laboratorul de la Mioveni, care se spune că este sensibil la 10 replicări, sunt niște rezultate, iar la alte laboratoare, nu le nominalizez eu, sunt sensibile la 100 de replicări, deci este vorba despre o diferență a kitului respectiv. Noi îl considerăm foarte bun pe al nostru, care este cel mai modern, cel mai adevărat, de referință. Nu știu la Colentina cu ce laborator se face testarea, știe dl. manager… Eu știu doar că la Colentina are externalizate serviciile și atunci nu pot să știu despre câte replici este vorba. Aceasta este una din explicațiile pe care ni le-a dat dl. doctor de la laboratorul nostru, specialistul nostru. Avem un aparat foarte sensibil și este bine să fie așa, pentru că este cel mai simplu din punct de vedere al diagnosticului.
# Care mai este situația la Terapie Intensivă la Spitalul Județean, pe partea de Covid?
– În privința Covidului, s-a mai redus numărul de bolnavi internați la Terapie Intensivă. Azi, 7 septembrie, când vorbim, sunt doar șapte cazuri. Vă dați seama că este foarte bine, în comparație cu ce a fost până acum. Unitatea mobilă este închisă, deoarece nu am mai avut personal să o deservim și nici nu au mai fost atâtea solicitări. Avem disponibile 15 paturi pentru Terapie Intensivă, din care avem ocupate în momentul de față, când vorbim, șapte. Vedem cum va fi de la o zi la alta!

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii