Furturi petrecute sub acoperire duhovnicească

de | 8.09.2011 15:01 | Actualitate, Dezvaluiri, Home

# Secretele întunecate ale Arhiepiscopiei (V) # Un serial gen “Familia Borgia”. Fără să simțim cum trece timpul, iată că am ajuns la cel de-al cincilea episod din serialul intitulat „Secretele întunecate ale Arhiepiscopiei” și mărturisim că, inițial, n-am crezut că plaja dezvăluirilor va fi atât de vastă. Astfel încât să apreciem că abia din acest moment va începe adevărata nebunie, cu „developarea” unor lucruri incredibil de grave, petrecute sub acoperișul instituției conduse de ÎPS Calinic și călugărul Caliopie. Practic, va trebui să dăm, de-aici încolo, „restart” întregului serial, pentru a vă descrie un șir halucinant de monstruozități petrecute la adăpostul duhovnicesc al Arhiepiscopiei. Repetăm, nu bănuiam la început mizeriile care vor ieși treptat la iveală, o dată ce am deschis Cutia Pandorei. Ne-am îngrozit pe parcurs, pe măsură ce tabloul hidos al acestora a devenit tot mai clar. Nu ne face nicio plăcere să continuăm acest demers jurnalistic, dar a devenit o obligație să mergem înainte cu scoaterea gunoiului adunat de atâta amar de vreme sub acoperișul Arhiepiscopiei. Ne pare rău s-o spunem, dar nimic nu mai pare sfânt în atitudinea și faptele celor doi capi ai bisericii argeșene, ÎPS Calinic și locotenentul său Caliopie Ichim.
Să nu furi, este o lege capitală, căreia ar trebui să i se supună toți creștinii. Din nefericire, exact asta fac cei doi capi ai Arhiepiscopiei, Calinic și Caliopie, și nu de ieri, de astăzi, ci de vreme îndelungată. Nu sunt vorbe goale, pentru că, între timp, am intrat în posesia unor documente și informații care probează nu furtul, ci jaful sistematic care domnește la vârful bisericii argeșene. O prăduială generalizată, făcută nu numai fără frică de Dumnezeu, ci și de legile lumești. Chiar controalele oficiale făcute la Curtea de Argeș reliefează acest fapt, cât se poate de limpede. A existat, de pildă, o verificare internă, pe linie bisericească, făcută în vara anului 2008, care a cuprins activitatea financiară a Episcopiei (la acea dată nu se transformase în Arhiepiscopie) din anii 2006, 2007 și 2008.  A fost, practic, prima „atestare documentară” care a certificat faptul că jaful este practicat cu multă osârdie în eparhia „patronată” de Calinic și Caliopie. Și nu întâmplător am folosit termenul „patronată”, câtă vreme rezultatele controlului cu pricina au dovedit că șefii bisericii argeșene au comportamentul celor mai veroși oameni de afaceri, lucrând efectiv într-un dispreț total față de lege, în dorința lor turbată de a stăpâni cât mai mulți arginți. O industrie a furtului, asta au devenit treburile negustorești ale celei mai înalte instituții bisericești din județ. Citiți și vă cruciți!

Piramida furăciunii în numele Domnului

Cum era de așteptat, cele mai crunte furăciuni s-au descoperit la celebra societate Filotheos, patronată integral de Mănăstirea Argeșului și concepută să exploateze agregate de balastieră și să opereze în domeniul construcțiilor. În scripte, „jupân” peste toată afacerea a fost pus calugărul Ciprian Orobeți, omul de încredere al lui Caliopie, care nu-i iese acestuia din cuvânt, în vreme ce Mihai Orobeți, fratele primului, era însărcinat cu treburile contabilicești ale mănăstirii. Se vede și din avion mecanismul creat pentru a dijmui banii veniți din toate părțile. La baza piramidei au fost plantați frații Orobeți, Mihai responsabil cu banii patronatului, adică ai mănăstirii, iar Ciprian responsabil cu lucrările de la Filotheos. Lesne de înțeles că cei doi s-au înțeles ca frații în toată afacerea, unul cu centratul, altul cu șutatul, așa încât toate scamatoriile financiare să fie trecute de la unul la altul, în deplină armonie dar și la mare adăpost de privirile indiscrete venite din exterior. Deasupra celor doi frați, pe post de consilier cu construcțiile și economic, a fost proțăpit Caliopie, atent supraveghetor și dirijor al afacerilor mănăstirii și ale firmei Filotheos. Iar peste toți trei, Calinic în persoană, marele binecuvântător al potlogăriilor cucernicilor flăcăi. Dezastru este un termen blând față de ce s-a descoperit la Filotheos.

Încurcate sunt doar căile Domnului, că ale banilor merg în buzunare sigure

Pare greu de crezut, dar o societate care a rulat sume de ordinul zecilor de miliarde și care a făcut exploatări de balastieră și lucrări edilitare pe bandă rulantă în diverse localități, a funcționat fără niciun angajat. Tot personalul a fost inclus ilegal în schema de personal a mănăstirii, pentru a nu se plăti contribuțiile cuvenite la stat, dar pentru a i se acorda și o la fel de ilegală contribuție de la buget. Este poate cel mai mic furt dintr-o serie lungă cât o zi de post. Deși este patronată 100% de Mănăstirea Argeșului, de la Filotheos n-a poposit în contabilitatea acesteia absolut niciun venit. Ba mai mult, nu numai că Filotheos n-a adus vreun beneficiu „patronului”, dar a și păpat cu frenezie fondurile mănăstirii, publice de felul lor. Sute de milioane au luat calea nesătulei firme, ba sub formă de cheltuieli de carburanți, ba pentru piese de schimb, ba pentru procurarea de utilaje și mijloace de transport, ba pentru salarii. Cu alte cuvinte, patronul a sponsorizat la greu propria afacere, iar Filotheos, deși a făcut numeroase lucrări plătite generos de diverși beneficiari, n-a trecut niciun șfanț în propria contabilitate și n-a contribuit cu nimic la bugetul mănăstirii. Într-un cuvânt, firma de construcții a fost o gaură neagră în care s-au topit atât banii pe care i-a azvârlit mănăstirea, cât și banii primiți pentru lucrările executate. Sume colosale, miliarde și miliarde, au dispărut în neant, fără ca cineva să le poată reconstitui traseul, câtă vreme în scripte, haosul este cuvântul de ordine. Nimic înregistrat, nimic contabilizat, ci doar sporadice situații, semnate pe genunchi și întocmite parcă în așa fel încât să nu fie nimic clar. Vorba cântecului, pe negură și pe ceață, atunci miliardele se-nhață!

Pioasa obstrucționare a controlului

Să mergem mai departe. Controlul despre care vorbim a produs un deranj de nedescris la Curtea de Argeș. Este pentru prima dată când vedem într-un proces verbal oficial niște termeni nemaivăzuți în astfel de documente, dar care ilustrează pe deplin atmosfera ostilă în care s-au desfășurat verificările. Cităm: „În baza notei de cabinet prin care se dispune și verificarea actelor și documentelor societății Filotheos, s-au solicitat administratorului societății actele și documentele societății. Din ordinul unei persoane iresponsabile și neautorizată, administratorul a refuzat să pună la dispoziție actele, motivând că acestea sunt secrete și nu pot fi divulgate”. Greu de crezut ca persoana „iresponsabilă și neautorizată” care a obstrucționat controlul să fie însuși Calinic, pentru că nimeni nu și-ar fi putut permite să-l blagoslovească în asemenea termeni. Bănuielile se îndreaptă, deci, spre Caliopie, recunoscut pentru atitudinea sa de fanfaron, dar și pentru strășnicia cu care ține în hățuri toate treburile bănești în eparhie. Mare rușine să fii prins cu furtul, ca față bisericească, dar și mai mare rușine să te comporți ca un gangster în fața celor care te-au prins cu ocaua mică sub reverenda duhovnicească…

Evlavioasa furăciune din punga Centrului Eparhial

Un alt mijloc „evlavios” de furăciune au fost numeroasele mijloace de transport din cadrul mănăstirii. Cinci autobasculante au fost închiriate în 2007 de la o cunoscută firmă de construcții din județ, în numele mănăstirii dar spre folosința firmei Filotheos. Chiar la parafarea contractului de închiriere s-au plătit în avans peste 30.000 euro, bani care nu s-au regăsit în actele și documentele de plăți ale mănăstirii. Au fost luați ca din portofelul personal, fapt care reliefează încă o dată că bugetul instituției joacă rol de pușculiță personală pentru cuvioșii puși pe prăduială. De altfel, în stilul deja consacrat, cele cinci autobasculante, dar și celelalte utilaje repartizate de mănăstire la Filotheos au lucrat la foc continuu și pe bani grei fără nicio formă legală. Greu de crezut, dar ca să facă față sacului fără fund numit Filotheos, în care trebuiau vârâți bani ca-n turbinca lui Ivan, Mănăstirea Argeșului a apelat cu generozitate și la punga Centrului Eparhial, de la care s-au luat niște așa zise „împrumuturi rambursabile” de 3,6 miliarde lei vechi. Termenul „rambursabil” este relativ, câtă vreme banii s-au luat pe lumea asta, dar urmează să fie restituiți probabil pe lumea cealaltă.

Caliopie exorcizează fără milă și banii din vânzarea mașinilor Centrului Eparhial

Totuși, trebuie spus că afacerile hoțești cu mașini au o consecvență aparte în treburile duhovnicești mântuite la Curtea de Argeș. Dovadă mijloacele de transport din patrimoniul Centrului Eparhial, care au fost vândute cu pioșenie, după cum urmează: autocar Mercedes Neoplan cu 630 milioane lei vechi, autocamion Volvo cu 50.000 euro (din care 40.000 euro compensare materiale, iar 10.000 euro numerar), și autoturism BMW, vândut cu 7.000 de dolari. Unde s-au dus toți acești bani explică foarte bine tot controlul. Pe mâini cât se poate de evlavioase și de sigure: „Se precizează că sumele de 63.241 lei, 10.000 euro și 7.000 dolari au fost luate de către Prea Cuviosul Consilier Caliopie Ichim și nu se cunoaște destinația lor, până în prezent nu au fost restituite Centrului Eparhial”. Așa, deci, domnu’ Gugu! Frumoși sunt bănuții, când sunt cu autoservire! La fel de frumoși ca aceia din cutia milei, trebuie spus, pentru că tot la control s-a descoperit că un alt front vânjos de jaf sunt și sumele rulate din diversele servicii religioase, atât la paraclis, cât și la catedrală, unde se află moaștele Sfintei Filoteia. Banii se primesc cu dragă inimă de la credincioși, dar ferit-a sfântul să se întocmească vreun act, vreun proces verbal din care să rezulte realitatea acestora. Se poartă bilețelele în astfel de cazuri, de fapt niște bucățele de hârtie cu așa zisul monetar, bucățele care, dacă nu le pui la adăpost, odată le ia vântul și duse sunt, cu tot cu bani!

Minune mare: s-a mântuit toată recolta de grâu!

Se fură deci organizat și diversificat în parohia cuvioșilor Calinic și Caliopie. Nimic nu este de lepădat, dacă poate fi prăduit. Până și grâul recoltat de pe tarlaua de 85 ha din Siliștea Gumești. De ce să-l lași să putrezească în hambarele Centrului Eparhial sau, mai grav, să-l vinzi și să bagi banii la buget? Piei, satană! Mult mai bine se ia frumușel, cum s-a întâmplat cu toată producția anului 2007 de pildă, și se mântuiește fără urmă. Cităm din control: „Producția anului 2007 nu a fost constatată faptic la inventar, fiind lipsă. Nu se cunoaște unde, pentru ce și de către cine a fost folosită”. Iată deci ce miracole se pot înfăptui la Curtea de Argeș, demne de catalogul oficial cu minuni. Ca să nu mai vorbim că o astfel de ispravă cerealieră l-ar face verde de invidie până și pe celebrul magnat al grâului Triță Făniță, ori, de ce nu, chiar și pe Culiță Tărâță!

Cum concurează Caliopie băncile, la slujba de păstrare a banilor

Sunt însă și perioade proaste în eparhie, când merge greu cu furatul. Fie s-a isprăvit totul, fie sunt zile când nu e dezlegare la jaf. Dar Caliopie și-a pus mintea la contribuție și a reușit să rezolve și astfel de situații, spre preaplinul buzunarelor, amin! Așadar, când nu e nimic de șterpelit, se iau banii direct din casierie! Cuviosul călugăr joacă în asemenea ipostaze rolul celei mai sigure bănci pentru banii eparhiei. Păi să vedeți și dvs ce chitanță nemaivăzută pe pământ, dar foarte probabil că nici în ceruri, ne-a picat în mână. O anexăm în fotocopie, ca să vedeți cum se țin minunile financiare lanț la Curtea de Argeș.

Se vede din document cum Caliopie primește frumoasa sumă de 10.000 euro de la Maria Dicu, nimeni alta decât contabila instituției. Pentru ce primește banii? Pentru… „păstrare”! Nu se spune ce fel de păstrare, ce e drept. La ciorap, la saltea, ori la seif. Caliopie  păstrează însă banii ca un cerber, ferindu-i să ajungă în mâinile vreunui neisprăvit, ori să stea fără folos în bugetul instituției. Ca neînsemnată paranteză, rămâne să menționăm și atitudinea financiară vizionară a capilor bisericii argeșene, care au început să facă operațiuni în moneda euro, cu mult înainte față de termenul oficial de aderare a României la moneda UE, din 2015. Astfel, instituția bisericească din Curtea de Argeș devine întâi-stătătoarea plăților în euro, semn clar al priceperii duhovnicești cu care se rulează aici mormanele de bani.

Dosarul a trecut la cele veșnice

Poate vă întrebați cum se face că astfel de constatări teribile, care probează jaful sistematic petrecut în fruntea bisericii argeșene, au rămas fără rezultat. Ba mai mult, episcopul Calinic de atunci a fost ridicat între timp la rang de arhiepiscop, de parcă ar fi fost premiat pentru nenumăratele furăciuni din cadrul instituției pe care o conduce. Ei bine, nepătrunse sunt nu numai căile Domnului, ci și ale controalelor făcute la Curtea de Argeș. La finalul verificărilor, care au fost de ordin intern, cei care le-au realizat și-au făcut datoria și au cerut nu numai recuperarea prejudiciilor, dar și extinderea cercetărilor, de către organele abilitate ale statului. Și, din câte am aflat, s-a demarat deja întocmirea unui dosar penal, de către Poliție, a cărui instrumentare a fost vioaie ce e drept, până ce avea să sfârșească de o boală necruțătoare: tergiversarea. Dosarul a prins deci viață lungă, să-i ajungă, deși nu se poate spune că informațiile scoase la iveală cu prilejul controlului inițial au fost chiar lipsite de folos. Vă dați seama cât de bine i-ar prinde unui om politic, cum ar fi Stăpânul PDL, Mircea Andrei, să aibă în geantă o așa mândrețe de relatări, numai una și-una, cum că în fruntea bisericii se fură ca la concurs? Mană cerească, nu alta! De ce? Simplu. Pentru că se poate lua apoi una bucată arhiepiscop Calinic, plus una bucată cuvios Caliopie, se perpelesc bine la slujba de arătat pisica, după care li se dă la înfăptuit o prea frumoasă ascultare politică față de putere, plus servicii conexe, precum liturghii publice în favoarea candidaților acesteia. Așa să le ajute Dumnezeu! Pe data viitoare.
Mihai BĂDESCU

Acest articol este despre: acoperire duhovniceasca

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed