Web Analytics

Fundaţia Conservation Carpathia a lansat o campanie pentru reducerea brazilor tăiaţi de Crăciun

de | 28.12.2016 11:26 | Actualitate

# Un brad ajunge la maturitate în 12 ani, dar este tăiat într-un minut, pentru Crăciun

Anual, în România, sute de mii de brazi sunt tăiați și scoși la vânzare de Crăciun. Pentru a ajunge la înălțimea de 1,5-2 metri, așa cum sunt cei vânduți de sărbători, unui brad din pădure îi sunt necesari mai mult de 10-12 ani. După 12 ani de luptă pentru supraviețuire, bradul este tăiat într-un minut. Este ținut două săptămâni în casă, apoi este aruncat. În acest context, Fundația Conservation Carpathia a dat startul campaniei „O, brad frumos”, prin care își propune reducerea pe termen lung a numărului de arbori de Crăciun tăiați din pădure și încurajarea oamenilor sa apeleze la surse alternative: brazi crescuți în pepiniere, în ghiveci sau alternative confecționate manual. Copiii și nepoții noștri trebuie să aibă șansa să se bucure de măreția brazilor naturali în pădurile din Munții Carpați și peste generații.
În cadrul Concertului de Colinde de la Ateneu, care a avut loc în 13 decembrie, Corul Symbol a cântat varianta reinterpretată și mai ancorată în realitate a celebrului colind „O, brad frumos” pentru a sensibiliza publicul cu privire la acest fenomen.
„În pădurile în care se desfășoară activități economice, modul de tăiere și regenerare trebuie să promoveze neapărat păstrarea proporției bradului, în principal din regenerări naturale. Procentual, extragerea brazilor din pădure pentru pomi de Crăciun, trebuie redusă proporțional cu apariția pe piață a alternativelor, în așa fel încât bucuria copiilor și nepoților noștri de sărbători, să nu fie știrbită. În ultimii 3 ani FCC a plantat între 40.000 și 50.000 de puieți de brad, în zone în care acesta a fost eliminat de către om. Încurajăm participarea copiilor și tinerilor la activități în pepinierele fundației și la campaniile de plantare pe care le organizăm. Voluntarii au ocazia să aiba în grijă puieții, de când apar în pepiniere, până când sunt plantați în munte și câțiva ani după reîmpădurire”, ne-a declarat Mihai Zotta, director tehnic Fundația Conservation Carpathia.

Fundația a achiziționat peste 17.000 de hectare de pădure pentru a fi conservate

Sunt șapte ani de când Fundația Conservation Carpathia a început în România unul dintre cele mai importante proiecte de conservare din Europa. Echipa de peste 50 de angajați se dedica zilnic unui scop important: păstrarea celei mai importante resurse naturale și a componentelor ei – pădurea.
Peste 17.000 de hectare, foarte multe dintre ele în Argeș, au fost achiziționate în scopul conservării, în grupul Carpathia: aproape 8.000 de hectare din aceste suprafețe sunt zone de non intervenție (protejate prin Planul de management în situl Natura 2000 Munții Făgăraș sau zone de strictă protecție, în Parcul Național Piatra Craiului). Toate pădurile sunt în protecție și nu se taie.

500 de hectare tăiate la ras în ultimii 10 ani au fost achiziționate și aproape 400 de ha au fost deja reîmpădurite și, pe an ce trece, o nouă pădure prinde putere. Peste 800.000 de puieți produși în pepinierele ONG-ului sau cumpărați au fost folosiți pentru campaniile de reîmpăduriri, respectând compoziția naturală a pădurii.
20.000 metri de șanțuri făcute de tractoarele care au exploatat sălbatic lemnul din pădure au fost refăcute și a fost consolidat solul unde au avut loc tăieri masive, pentru ca satele de la poalele muntelui să fie mai în siguranță la ploi torențiale.
Finanțările vin din proiecte prin granturile SEE 2009-2014, programul Life +, din România și de la fundații din străinătate. Exemplu: Hansjörg Wyss, fondatorul fundației Wyss este unul din semnatarii documentului the Giving pledge (Warren Buffet și Bill Gates sunt doar alte două exemple din cei peste 150 de oameni care au aderat la acest pact), prin care se angajează să doneze jumătate din averea lui către caritate.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii