Web Analytics

Fraudă grasă sau prostie crasă? Subiecte rezolvate publicate pe site-ul IŞJ, cu două ore înainte de începerea Olimpiadelor la Mate şi Română

de | 7.03.2013 10:32 | Dezvăluiri

Numărul merilor, perilor şi gutuilor de la faza zonală a… olimpiadei de matematică au încurcat rău de tot socotelile şi bunul mers al activităţilor gospodăreşti din ograda Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. Iar explicaţia acestui fenomen este una cât se poate de simplă! Din neglijenţă – sau poate chiar cu bună ştiinţă – inspectorul şcolar de specialitate pentru învăţământul primar, Gheorghiţă Staicu, a postat pe Internet, pe site-ul Inspectoratului, cu câteva ore înainte de începerea olimpiadei, baremul de corectare şi punctare al concursului respectiv. Din care se puteau deduce, fără să fie nevoie să fii elev olimpic, însăși rezolvările subiectelor de la examenul care nici nu începuse. Şi, culmea, o săptămână mai târziu, şi baremul de corectare al olimpiadei de la Limba română a făcut înconjurul lumii pe Net, cu mai bine de 2 ore înainte de distribuirea subiectelor în sălile de concurs. Debandadă sau fraudă la cele două concursuri şcolare? Vă lăsăm pe dumneavoastră să apreciați, după ce vom prezenta mai multe amănunte despre acest caz cu totul incredibil în istoria organizării olimpiadelor pe meleagurile argeşene.

Rezolvarea subiectelor de la Mate, afișată pe Net cu 98 de minute înainte de examen

În dimineaţa zilei de 16 februarie a.c, începând cu ora 9.30, după cum scrie şi pe site-ul Inspectoratului, în şcolile generale din Argeş s-a desfăşurat olimpiada de Matematică. La care au participat, evident, elevii claselor a IV-a, dornici de a-şi etala cunoştinţele dobândite pe parcursul anului şcolar la disciplina în cauză. Toate bune şi frumoase până aici! Numai că un mic detaliu a făcut diferenţa între un concurs şcolar serios şi unul cu imense suspiciuni de fraudă. La ora 6.59, când afară nici nu se luminase încă bine de ziuă, inspectorul şcolar pentru învăţământul primar, Gheorghiţă Staicu, transmitea unităţilor şcolare care organizau această olimpiadă, prin intermediul site-ului IŞJ Argeş, numărul variantei cu subiectele ce urmau să fie distribuite elevilor. Totodată, organizatorii erau rugaţi ca, după începerea concursului, să trimită pe mail numărul de participanţi. Până aici, nimic suspect. Doar că, o oră mai târziu, la 7.52, pe acelaşi site, internauţii se puteau plimba nestingheriţi prin baremul de corectare şi punctare al subiectelor, care ajunsese pe site-ul IŞJ Argeş înainte de începerea concursului şcolar. Aşa cum x-y=z, şi 9.30 minus 7.52 egal fix o oră şi 38 de minute, în care elevii puteau citi de pe Internet şi memora papagaliceşte rezolvarea subiectelor de la olimpiada de Matematică!

Și subiectele la Română, publice cu 2 ore înainte de începerea olimpiadei

Am fi putut crede că a fost o simplă neglijenţă postarea pe Internet a rezolvării subiectelor de la olimpiada de Matematică, cu mult timp înainte ca aceasta să înceapă. Adică o mică greşeală involuntară din partea inspectorului Gheorghiţă Staicu, care, trezit poate cu noaptea-n cap sâmbătă de dimineaţă, a pierdut noţiunea timpului. Ori, poate că a aţipit cu capul pe tastatură sau cu mouse-ul în mână şi subiectele s-au dus singure, val-vârtej, pe Internet, intrând din proprie iniţiativă în atenţia celor direct interesaţi de ele. Din păcate, firul poveştii a fost cu totul altul, fiindcă pe 19 februarie, într-o zi de marţi, și tot înainte de primul cântat al cocoșilor și lătrat al câinilor, pe la ora 6.20, acelaşi inspector Gheorghiţă Staicu anunţa că olimpiada de Limba română la clasa a IV-a se va desfăşura pe 23.02.2013, între orele 9.30 şi 11.30. „Numărul variantei de concurs va fi transmis prin postare pe site/saitul ISJ, învăţământ primar, sau telefonic, acolo unde vor fi probleme cu internetul, la ora 9,00”, preciza inspectorul Staicu pe acelaşi site al IŞJ Argeş. Și postarea respecivă era însoţită de două ataşamente, denumite scurt: „Punctaj” şi „Varianta 1”. Pe care, atunci când le-am deschis, am constatat că e vorba de unul şi acelaşi fişier, cel cu baremul de corectare de la concursul de matematică, dar purtând denumiri diferite şi având un punctaj diferit la cele 4 subiecte. O mare varză, cu alte cuvinte. În fine, putem trece cu vederea şi această brambureală a inspectorului desemnat de „generalul”, la fel de bramburit, Florin Gardin să se ocupe de problemele din învăţământul primar. Dar nu putem avea nicicum vreun dram de indulgenţă pentru publicarea pe Internet și a rezolvării subiectelor de la olimpiada de Limba română, care a avut loc tot în zorii zilei de 23 februarie, la ora 7.02, adică cu mai bine de două ore înainte de începerea examenului.

Inspectorul Gheorghiţă Staicu s-a rugat o săptămână de organizatorii olimpiadelor să trimită punctajul participanţilor

Că inspectorii de la IŞJ Argeş nu inspiră niciun fel de teamă directorilor din învăţământul preuniversitar numiţi politic, şi nu pe baza competenţelor, nu ne mai miră demult. Acest fapt e pe deplin demonstrat şi de rugăminţile repetate – chiar disperate am putea spune – ale aceluiași inspector Staicu, adresate unităţilor şcolare, în scopul obţinerii punctajului elevilor care au participat la olimpiada şcolară de Matematică. În zorii zilei de 19 februarie, pe la ora 6.23, inspectorul pentru învăţământul primar Gheorghiţă Staicu posta pe site-ul IŞJ Argeş următorul mesaj: „Organizatorii concursului de matematică sunt rugaţi să-mi trimită cel mai târziu astăzi, 19.02.13, rezultatele finale”. Peste 5 zile, bietul inspector Staicu revenea în atenţia responsabililor de cercuri pedagogice din şcoli cu un alt ultimatum privind rezultatele de la olimpiada de matematică. „Colegii responsabili de cerc, organizatori ai Concursului de matematică, clasa a IV-a, faza zonală, care nu mi-au trimis rezultatele sunt rugaţi să mi le trimită, în regim de urgenţă, până luni, 25.02.2013, ora 14. Vă rog pe toți să-mi transmiteţi separat și rezultatele între 115 și 130. Acestea vor fi transmise în format document Word, pentru o mai rapidă centralizare. Vă mulțumesc!”, le transmitea, chiar de Dragobete, la ora 14.33, nefericitul inspector Gheorghiţă Staicu responsabililor de cerc pedagogic. Așadar, cum e turcul, care a trimis rezolvările subiectelor de la olimpiade cu mult înainte de începerea acestora, e și pistolul, adică responsabilii din școli, care au avut nevoie de rugăminți fierbinți ale inspectorului, până să comunice rezultatele finale. Cu așa conducători, nu ne mai mirăm de ce a rămas repetent întreg sistemul de învățământ din Argeș.

Florin Gardin, şeful IŞJ Argeş: „Discutăm la conferinţa de presă, adică marţea viitoare”

Am vrut să redăm şi opinia şefului IŞJ Argeş, inspectorul şcolar general Florin Gardin, despre isprăvile lui Gheorghiţă Staicu și fraudarea celor două olimpiade. Din păcate, l-am prins pe „general” cu treburi, într-o şedinţă cu inspectorii şcolari pe care îi are în subordine. L-am așteptat însă, la ieşirea din Sala de Consiliu, dar a refuzat să discute cu noi. „Nu am timp să stăm de vorbă. Discutăm la conferinţa de presă, adică marţea viitoare (n. red. 12 martie a.c.)”, a replicat şeful IŞJ, vizibil deranjat de prezenţa unui jurnalist de la Jurnalul în instituţia pe care o conduce. Deși, fie vorba între noi, la ce pricepere a dovedit și dovedește ca inspector general, și prezența sa în instituția pe care o conduce este cu muuult, muuuuult mai deranjantă. Curată fatalitate! Nici inspectorul care se îngrijeşte de relaţia Inspectoratului cu mass-media, prof. Doina Bunea, nu se afla luni dimineaţă în instituţie. Ca să nu mai vorbim de inspectorul Gheorghiţă Staicu, despre care am aflat că nu poate fi găsit decât la înmormântarea unei rude, în afara judeţului. Lovindu-ne de pasivitatea „generalului” Gardin şi de absenţa celui direct implicat în povestea difuzării pe Internet a baremului de corectare la olimpiadele de Matematică şi Limba română, înainte ca acestea să înceapă măcar, am bătut timid și la uşa inspectorului şcolar general adjunct, Dumitru Tudosoiu. Care s-a dovedit ceva mai cooperant decât şeful său. În primă fază, Dumitru Tudosoiu a afişat o oarecare rezervă, când i-am prezentat câteva copii ale mesajelor postate de inspectorul Staicu pe site-ul IŞJ Argeş, afirmând, ca și cum ar fi văzut pentru prima dată o girafă, că „aşa ceva nu se poate”. Dar după ce a consultat el însuși site-ului Inspectoratului şi s-a convins de existenţa postărilor respective, inspectorul Tudosoiu a concluzionat: „Nu pot comenta acum subiectul, pentru că vreau să discut mai întâi cu inspectorul Staicu, să îmi explice ce s-a întâmplat. Dacă era în Inspectorat, îl chemam chiar acum să dea explicaţii. Dar, din păcate, nu e”, a adăugat Dumitru Tudosoiu, asigurându-ne că îl va trage de urechi pe Gheorghiţă Staicu pentru isprava comisă.

Inspectorul şcolar general adjunct Dumitru Tudosoiu: „Serverul IŞJ e setat după ora Londrei”

L-am contactat telefonic pe inspectorul şcolar general adjunct Dumitru Tudosoiu şi a doua zi, marţi dimineaţă, pentru a afla explicaţia oficială a fenomenului de difuzare pe Net a rezolvării subiectelor de la concursurile şcolare, la ora 7.52, respectiv 7.02. „Am discutat cu inspectorul Staicu şi mi-a explicat ce s-a întâmplat”. Citiți și vă cruciți: „Serverul e setat după ora Londrei, adică e cu două ore şi ceva în urmă. Am vorbit şi cu doamna de la informatizare şi mi-a explicat că nu putem modifica această setare. Serverul este setat pe ora englezească, nu pe ora noastră, în timp real. Am postat şi eu pe site şi mi-a apărut postarea cu două ore şi jumătate în urmă. Deci nu au fost niciun fel de probleme. Subiectele au fost postate după intrarea elevilor în săli, când aceştia nu au mai avut de-a face cu lumea exterioară”, a ţinut să ne asigure Dumitru Tudosoiu.
Explicație la fel de hilară ca întreaga poveste cu subiectele de la cele două olimpiade, care nu numai că nu lămurește nimic, ba accentuează și mai mult impresia de film cu fraieri care rulează la IȘJ, chiar în regia șefilor. A căror ascuțime de minte se situează la ore mici, indiferent de fusul orar în care privești problema. Fie de la Pitești, fie de la Londra…
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii