„Francezul e cel mai bun prieten al tău până îi ceri bani”

de | 27.01.2011 11:19 | Politica si Administratie

# Şeful Sindicatului Dacia, Nicolae Pavelescu, a intrat în cantonament pentru negocierea salariilor cu şefii de la Renault. Negocierea noului contract colectiv de muncă la Automobile Dacia se apropie de punctul întâlnirilor directe, între sindicat şi conducerea societăţii. Asta după ce fiecare din părţi şi-a clarificat deja strategia. Referitor la perspectivele acestor negocieri şi la modul în care vor decurge „ ostilităţile”, în 2011, am discutat cu Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Automobile Dacia.

„Ştiu eu mai bine decât directorii francezi care e strategia Renault”

# Din ce punct porniţi şi cât veţi cere la negocierile directe cu patronatul?
– La ora actuală, salariul tarifar mediu este de 3000 de lei şi din acest punct pornim. De cerut, e clar pentru toată lumea că vom cere mai mult, dar deocamdată nu vă pot da nici un fel de date certe pentru că există o convenţie ca aceste cifre să rămână confidenţiale până la un anumit moment.
# Francezii ameninţă aproape permanent cu dezvoltarea Daciei în exterior, în Maroc, de exemplu. Ce veţi face dacă vă vor forţa mâna să le acceptaţi condiţiile, spunându-vă că vor să închidă la Mioveni şi să plece din România?
– Eu sunt unul dintre cei zece oameni care cunoaşte integral strategia grupului Renault, cel puţin până în 2018. Eu ştiu mult mai bine decât directorii francezi care e acest program şi, credeţi-mă, nu am nicio emoţie legat de posibilitatea pe care aţi menţionat-o.
# Cum apreciaţi că vor fi negocierile, anul acesta, dure sau lejere?
– Domnule, francezul e cel mai bun prieten al tău, până îi ceri bani, apoi se strică prietenia. Nu va fi uşor, dar nici eu nu sunt unul care să nu ştie cum se pune problema cu ei.
# Dacia are o pondere importantă în PIB-ul României, vă ajută acest lucru?
– Pentru mine, treaba asta cu PIB-ul este aşa, un fel de poveste, pentru că una e PIB-ul pe care îl anunţă ăştia la televizor şi alta e în realitate. Pe mine nu mă interesează PIB-ul, eu vreau lucruri concrete pentru oamenii mei din uzină.
# În ultima vreme, directorii francezi au anunţat cu surle şi trâmbiţe realizările, creşterile Dacia în anul de criză 2010. Veţi folosi acest argument la negocieri?
– Din punctul ăsta de vedere, nu pot decât să le mulţumesc şi să le fiu recunoscător francezilor că mi-au făcut cel puţin jumătate din munca de propagandă sindicală. Da, cu siguranţă, va fi unul din argumentele de bază la negocieri, acesta cu creşterea producţiei din 2010.
(Florin Silvestru)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Vizita ambasadorului Iordaniei la Primăria Municipiului Pitești
Vizita ambasadorului Iordaniei la Primăria Municipiului Pitești

Excelența Sa Sofian Qudah, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Hașemit al Iordaniei în România, a efectuat o vizită la Primăria Pitești, în data de 24 mai 2022, având o întâlnire de lucru cu primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea....

Mioveni. Trei tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri
Mioveni. Trei tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant delict şi două percheziţii domiciliare, la locuințele a două...


Loading RSS Feed