Web Analytics

FOTO: Urșii au fost în turmă, aseară, la Bâlea Lac

de | 17.11.2017 17:37 | Actualitate

urs2
 
Imagini ca din basme surprinse de un argeșean, aseară, la Bâlea Lac. Pe lângă peisajul de iarnă autentică, în fotografiile postate de acesta pe pagina sa de Facebook apar mai mulți urși, parcă ieșiți la joacă.
 
UPDATE: „Mai nou, urșii ies tot mai des iarna, cauzele fiind arealul redus din cauza defrișărilor. Reducându-se arealul, i se reduce și hrana.
Până la urma, în acest ritm, nu vor mai hiberna”, a explicat, pentru Jurnal de Argeș, Alexander Edelweiss, autorul fotografiilor, un  împătimit al alpinismului.
 
Are și un sfat pentru montaniarzi: dacă vă plimbați iarna pe munte, nu vă bazați că urșii hibernează!
 
 urs1
 

Teoretic, luna noiembrie face parte din perioada calendaristică în care această specie hibernează. Dacă îi deranjați, cel mai probabil, vor ataca.
 
Mai exact, perioada în care se retrag într-un adăpost care-i ferește de intemperii și nu-și mai caută hrană, fără ca somnul lor să fie o hibernare propriu-zisă: temperatura corpului lor nu scade, iar funcțiile de bază, ca respirația și circulația, continuă fără modificări. Potrivit Wikipedia, hibernația lor nu constă într-un somn continuu, ci este mai mult o amețeală pe jumătate conștientă, din care se deșteaptă imediat ce sunt deranjați. Dacă ei sunt surprinși în bârlog sau dacă vremea se încălzește, se trezesc ușor din acest somn și pot fugi ori își reiau activitatea, o situație neîntâlnită la alte mamifere hibernante. 
 
 Sursă foto  Facebook Alexander Edelweiss 
urs3urs4
 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii