Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. În vârstă de 83 de ani, Măgureanu este acuzat de crime împotrivă umanității. În același dosar sunt inculpați și fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și liderul de atunci al minerilor, Miron Cozma.

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei

Citește și: Iohannis, terapie de consolare la Casa Albă

Fostul director SRI Virgil Măgureanu a ajuns la Parchetul General miercuri dimineață, dar nu a răspuns la nicio întrebare adresată de jurnaliști. Este prima audiere oficială în a dosarul Mineriadei redeschis oficial în luna aprilie 2024. Luna trecuta procurorii i-au adus la cunoștință calitatea de suspect în acest dosar lui și altor persoane inculpate, printre care și Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman și Ion Iliescu. Mâine ar urma să fie audiat și Petre Roman, iar zilele următoare toți cei vizați în acest dosar vor fi audiați, rând pe rând de procurorul militar. Singurul audiat acasă este Ion Iliescu și asta din cauza vârstei sale înaintate, 94 de ani. Ion Iliescu este acuzat că a chemat minerii la București, iar în data de 14 iunie 1990 le-a mulţumit pentru că au restabilit ordinea în Capitală.

Citește și: Schimbări în privința voucherelor de vacanță în 2024

Toți cei citați în acest dosar sunt cercetați pentru crime împotrivă umanității, singurele care nu se prescriu. De altfel toți cei citați în acest dosar aveau, la vremea aceea, funcții de decizie în stat. După audieri, procurorul ar trebui să întocmească dosarul până la finalul lunii iulie, iar acesta să ajungă pe masa instanței la Înalta curte de casație și justiție.

Istoricul Dosarului Mineriadei

Inculpații din acest dosar au mai fost trimiși în judecată în acest caz, în iunie 2017, tot pentru infracţiuni contra umanităţii. Pe 8 mai 2019, Curtea Supremă a restituit procurorilor militari dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Motivul invocat a fost că rechizitoriile procurorilor nu respectau drepturile procesuale din Codul Penal actualizat. Judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu sau Virgil Măgureanu.

Citește și: Mare târg la Micești, în Argeș, în Săptămâna Luminată!

Procurorii militari au susținut în rechizitoriul că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică. Fostul președinte al României Ion Iliescu a fost acuzat că a dat ordinul prin care minerii au atacat protestatarii din Piața Universității, în iunie 1990.

Procurorii au spus că în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ale SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Conform rechizitoriului Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice. Mai mult, au scris procurorii în rechizitoriul respins de judecătorii ICCJ, în cadrul Mineriadei, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Citește și: Vaccinul anti-COVID al AstraZeneca, retras de la comercializare de către Comisia Europeană

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Până în 2019, în timpul anchetei, au fost audiate în acest dosar 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, și au fost emise circa 2.300 de citații.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *