Web Analytics

Fostul premier Ludovic Orban a dat Guvernul în judecată

de | 8.01.2023 14:54 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ludovic Orban a dat în judecată Guvernul României după ce timp de un an guvernanții ar fi refuzat să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 6 februarie, potrivit mesajului postat de Orban pe pagina sa de Facebook.

Citește și: În Pitești, pompierii au fost solicitați pentru o pătură aprinsă de la o lumânare

Fostul premier acuză Guvernul că încalcă grav Constituția și că interzice dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români care ar trebui să își aleagă primarul. „2023 începe cu o veste bună! De peste un an de zile Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități în care s-a vacantat funcția de primar. Aceste comunități locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetățenilor. Guvernul încalcă grav Constituția, legile țării și cele mai elementare norme de funcționare a unei democrații. Practic guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români, care sunt împiedicați de guvern să își voteze primarul.

Citește și: Cum s-a petrecut accidentul mortal cu trei mașini din Argeș

Văzând nesimțirea partidelor din coaliție, disprețul guvernanților față de dreptul de vot al oamenilor și refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluție decât să dau în judecată Guvernul pentru a obține din partea unei instanțe o decizie care să oblige guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor. După 6 luni de la declanșarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit  primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară. În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor. Am încredere că judecătorii vor trata speța cu toată atenția și că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine guvernul să respecte legea și dreptul de vot al cetățenilor români, drept garantat de Constituție și de lege. Atașez citația primită de la Curtea de Apel București”, a anunțat Orban, într-o postare pe Facebook.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *