Web Analytics

Fostul deputat Cătălin Teodorescu condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor ANRP

de | 27.11.2020 20:04 | Actualitate

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată astăzi, 27 noiembrie, de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzată de DNA că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu, pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa. Judecat și el în  același dosar, fostul deputat argeșean Cătălin Teodorescu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.
Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016 şi se referă la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dare şi dare şi luare de mită.
Citește și   Deputatul Cătălin Teodorescu a fost trimis în judecată în dosarul despăgubirii de la ANRP
Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare.
În acelaşi dosar, fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria) a fost condamnat la 5 ani închisoare. Marko Attila Gabor a primit 4 ani închisoare, pedeapsă contopită cu o condamnare de 3 ani aplicată de Curtea de Apel Ploieşti în anul 2014 în alt dosar, rezultând în final o pedeapsă de 5 ani închisoare.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o evaluatorul Alin Horaţiu Dima – 9 ani şi 8 luni închisoare.

O pedeapsă mare de 5 ani şi 7 luni închisoare a primit şi Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în cazul acestuia fiind confiscată şi suma de 1.134.900 lei.
În schimb, fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu a primit 3 ani cu suspendare.
Citește și    Deputatul Cătălin Teodorescu, salvat a doua oară de colegii săi de la arestare
 
Condamnări au primit şi alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Remus Virgil Baciu – 5 ani şi 7 luni cu executare, Cristian Sebastian Mihai – 4 ani şi 4 luni cu executare, Oana Vasilescu – 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan – 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) – 4 ani cu executare.
Inculpaţii din dosar au fost obligaţi să plătească statului român suma de 7.715.000 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.
Judecătorii au menţinut sechestrele pe bunurile inculpaţilor, dar şi ale martorilor care trebuie să restituie sume de bani către statul român, inclusiv Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea. Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 400.000 euro primită de Crinuţa Dumitean cu titlu de mită de la Horia Simu.
Cheltuielile de judecată care trebuie achitate de inculpaţi se ridică la peste 120.000 lei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii