# Proca, tatăl şi fiul, prinşi într-un grosolan conflict de interese
După groapa Securităţii şi sclavia de la Gămăceşti, comuna Berevoeşti se evidenţiază încă o dată. Şi nu în bine, în condiţiile în care în urmă cu trei ani procurorii s-au autosesizat asupra situaţiei create de fostul şi actualul primar, Gigi Fănel Proca, şi Bogdan Florin Proca, tatăl şi fiul fiind anchetaţi sub suspiciunea de conflict de interese. Fiul a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești; rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul tatălui.
Familia Proca a făcut rocadă de funcții în Primărie
În cauză a fost o sesizare a procurorilor, iar dosarul a fost preluat, de la Câmpulung, de magistraţii din Piteşti, în anul 2015, suspiciunea fiind că cei doi Proca, consecutiv, atunci când deţineau calitatea de primar la Berevoeşti, s-au angajat reciproc la Primărie. Adică tatăl şi-a angajat fiul consilier personal, iar fiul, după ce l-a înlocuit în fruntea comunei, i-a întors serviciul.
La începutul lui 2012, Florin Bogdan Proca a făcut cerere de angajare la Primărie, iar tatăl n-a ţinut cont de faptul că acesta îi este rudă de gradul I şi a dispus cooptarea lui în aparatul administrativ local în funcţia de consilier personal. Apoi, peste câteva luni, fiul a fost ales primar şi a trecut la fapte şi la acte. S-a demis pe sine din funcţia de consilier personal şi a dispus angajarea tatălui în locul său.
Potrivit rechizitoriului, „inculpatul Proca Florin Bogdan a declarat faptul că la acel moment – iulie 2012 – nu a avut cunoştinţă de existenţa unui caz de incompatibilitate, solicitând chiar juristului Primăriei un punct de vedere vizând legalitatea angajării, acesta comunicându-i faptul că s-a interesat la Instituţia Prefectului şi că această angajare ar fi una legală. Mai mult, juristul, persoană ce a îndeplinit această funcţie şi în perioada în care inculpatul Proca Florin Bogdan a fost, la rândul său, angajat ca şi consilier al primarului Proca Gigi Fănel, i-ar fi comunicat faptul că decizia sa de angajare a fost înaintată către Instituţia Prefectului, fără ca Primăria să fie înştiinţată (n.red., ulterior) despre faptul că acea dispoziţie nu ar fi fost legală”.
Dincolo de declaraţiile primarului de la Berevoeşti, asupra cărora vom reveni, este de menţionat faptul că în ecuaţie apare deseori „necunoscuta” poziţie a Prefecturii. O Prefectură care nu se află la prima scăpare, iar ceea ce se întâmplă, spre exemplu, la Câmpulung cu actele propuse spre aprobare Consiliului Local va constitui subiect al unui articol în ediţiile următoare ale ziarului. O prefectură care a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti faptul că „nu au fost identificate adrese de revocare a actelor administrative menţionate (n.red., dispoziţiile de angajare) şi acţiuni iniţiate în instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestora”.
Proca junior şi martorii au dat declaraţii diferite
Revenind la caz, anchetatorii au apreciat faptul că „apărarea formulată de inculpatul Proca Florin Bogdan urmează a fi înlăturată, pe de o parte având în vedere declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, iar pe de altă parte având în vedere dispoziţiile legale în materie”. Se indică texte din Legea 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, potrivit cărora un primar este obligat să nu emită o dispoziţie care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau rudele sale de gradul I. Iar Proca senior şi Proca junior, ca tată şi fiu, sunt rude de gradul I. În cauză au fost audiate persoane din Primărie, inclusiv secretarul (n.red., unul dintre foştii secretari). Acestea au declarat fie că au atras atenţia asupra situaţiei ilegale create prin angajări, fie că nu li s-a cerut opinia în momentele în care s-a dispus cooptarea rudelor de gradul I în aparatul primarului.
Pedeapsă de până la 5 ani de închisoare
Trimiterea în judecată a lui Florin Bogdan Proca a fost dispusă în octombrie 2018, cauza intrând pe rolul Judecătoriei Câmpulung, acolo unde se află în faza de Cameră Preliminară. Pe 13 decembrie, instanţa se va pronunţa pe marginea unor măsuri şi excepţii fie luate de magistraţi, fie ridicate de cel acuzat. Temeiul legal în acest caz îl constituie articolul 253 din vechiul Cod Penal, fiind aplicabile prevederile legii mai blânde. Pedeapsa prevăzută este închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă. În noul Cod Penal, închisoarea prevăzută este cuprinsă între unul şi 5 ani!
Proca senior de-abia a fost supus expertizei psihiatrice
Gigi Fănel Proca, cercetat şi el pentru aceeaşi faptă, nu va fi judecat împreună cu fiul. Asta pentru că seniorul a făcut tot posibilul ca acţiunea penală să nu evolueze, cerând el însuşi să fie expertizat psihiatric (se ştie că are unele probleme de sănătate, mai ales că în urmă cu mai mulţi ani a suferit un accident vascular cerebral). A solicitat acest lucru, dar nu s-a prezentat – „în mod nejustificat” – la Serviciul de Medicină Legală Argeş pentru expertizare. Practic, acesta nu era de găsit acasă atunci când oamenii legii veneau să-l ducă la SML, totul finalizându-se prin obligarea acestuia să se prezinte la expertiză. Cauza a fost disjunsă, s-a format un alt dosar pentru Gigi Fănel Proca, iar până în prezent procurorii nu au dat decizie de încetare a urmăririi penale sau trimitere în judecată.
Prejudiciu de peste 14.000 de lei
În cazul ”Florin Proca consilier personal”, organele de urmărire penală au calculat un folos patrimonial de natură economică, constând în salariu şi sporuri, în valoare totală de 4.892 de lei. La Fănel Proca, pentru perioada iulie 2012-martie 2013, s-a ajuns la 9.484 de lei. Ideea e că, deşi i s-a solicitat Primăriei Berevoeşti să comunice dacă se constituie parte civilă, la momentul dispunerii trimiterii în judecată a lui Florin Bogdan Proca nu se întâmplase acest lucru. Adică niciun semn al posibilei intenţii de recuperare a banilor utilizaţi în comiterea faptelor considerate a constitui infracţiunea de conflict de interese. Primar, se ştie, este în continuare primul consilier personal, adică fiul, Florin.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii