Web Analytics
scris miercuri, 05.10.2022

Florian Silişteanu ne invită la… închisoare!

Florian Stoian-Silișteanu este un adevărat personaj de roman de aventuri. Orice apariție publică a sa se transformă în spectacol, iar tot ce spune – în poezie. A lucrat la multe ziare (inclusiv la „Jurnalul de Argeș”, în perioada romantică), a avut propriul ziar, dar i-a făcut ziar și regelui Tortică de la Costești. Ba e în Serbia (corespondent de război), ba în Afganistan (corespondent pentru o noapte și-o zi), ba în S.U.A. (unde înființează un post de radio), ba în Germania, ba în Anglia, ba prin țară, mai rar, pe acasă, pe la Pitești. De fapt, nici casă nu are, decât drumul, depărtarea. Poate și de aceea a tot amânat mai bine de un an să-și lanseze ultima carte de versuri, „Închisoarea Poeților”.

Florian Silişteanu ne invită la… închisoare!

Născut la 9 octombrie 1962, poetul împlinește 60 de ani. Se miră el însuși de această vârstă, pentru că se consideră încă foarte tânăr, recunoscând spășit că „încă trăiește”. A debutat în revista de cultură „Argeș”, în 1986, dar apoi, acaparat de jurnalism, și-a publicat primul volum de versuri, „Cearta cu umbra”, abia în 1998 (Editura „Calende”, postfață de Mircea Bârsilă). A urmat „Meseria de martor. De la Mineriadă pe frontul din Iugoslavia” (reportaje, Editura „Paralela 45”, cu trei prefețe, de Adam Puslojic, Aurel Sibiceanu și Gheorghe Smeoreanu). Se impune cu „Nunta de semne” (poezie, Editura „SemnE”, 2005, cu o prefață semnată de Adam Puslojic și o înșiruire de aprecieri sub semnăturile lui Dumitru Augustin Doman, Marin Ioniță, Aurel Sibiceanu, Dan Rotaru, lansarea având loc la Teatrul „Davila”, în fața unei săli arhipline) și „Fratele meu DUMNEZEU” (poeme din dragoste, tot 2006, Editura ”SemnE”, cu o scrisoare deschisă, o recomandare spre Uniunea Scriitorilor din România semnată de Adam Puslojic). Iar Uniunea Scriitorilor îl primește, la 5 iunie 2007, „fratele Adam” și „fratele Sibiceanu” recomandându-l călduros.

Citește și Preotul-pictor Cristian Dragomirescu şi-a lansat albumul la Librăria Cărtureşti: „Am fost înconjurat de iubirea unor oameni pe care îi preţuiesc şi îi admir”

Urmează „Pământ Nicăieri” (poezie, 2008, Editura ”SemnE”, premiată drept cartea anului de poezie de U.S.R. Pitești, cu o prefață de Mircea Bârsilă) și „Seraphim- Schimbul de pasăre” (ediție bilingvă, română-engleză, în traducerea lui Procopie Clonțea, Editura Reflection Publishing LLC – Sacramento – California – USA), în 2014. Iar tăcere, până în 2021, când publică „Închisoarea Poeților” (poeme din iubire, Editura ”SemnE”). Este cuprins în antologiile: Academia Orient-Occident 2000, „Virtualia” – Iași (2004, 2005, 2006, 20007), „Ultima generație, primul val” – Biblioteca Muzeului Literaturii Române – 2005 și altele, dar și în mai multe dicționare. Printre picături, în viața sa alergândă, este realizator al mai multor emisiuni tv pe plan local și are colaborări cu Prima TV ori Antena 1 Pitești. A fost editorul publicațiilor: „Manifestul Român” – la nivel național, „Vocea Romilor” – la nivel național, „Ziarul de la Sat” – pe plan local, în județul Argeș.
Așa se face că la 7 octombrie 2022, ora 13.00, își va lansa „Închisoarea Poeților”, la Biblioteca Județeană Argeș, pentru a-și marca aniversarea împlinirii a 60 de ani.

Citește și Un poet piteştean joacă într-un film dedicat lui Enescu

Lansare ce se vrea a fi un eveniment în viața urbei, a județului, a țării. Pregătirile au început din timp pentru cel care și-a pus poezia în viață și viața în poezie. Trăind pe scena vieții, este propriul regizor. Nu vrea o simplă lansare, una printre atâtea. „Vă invit la închisoare!”, clamează în jur poetul. Una ce se va încheia la restaurant. Așa se face că i-a invitat pe actorii Cezara Dafinescu, Bebe Cotimanis și Iulia Dumitru să-i recite din versuri, pe cantautorii Emeric Imre și Maria Gheorghiu să-i cânte și să-i încânte pe spectatori, pe Camelia Radulian să-l prezinte, dar își rezervă dreptul de a-și fi propriul moderator. Și i-a mai invitat, în ordinea de pe afiș, pe ÎPS Calinic, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, pe istoricul Florian Bichir, pe criticul literar Nicolae Oprea, președintele său de la Filială, pe primarii Cristian Gentea, Ion Dumitru („ducele de Albota”) și Ioan Roman (com. Viișoara, Cluj), pe poeții Adrian Suciu, Mircea Bârsilă, Daniela Șontică și Gheorghe Smeoreanu, pe jurnaliștii Cristian Vasile și Cristina Munteanu, pe Ștefan Dulu, managerul de la Editura „SemnE”, pe Gh. Nedelea, Ion și Johnny Brănescu, Mircea Ighian și Marian Jinga – cu toții, oamenii care l-au ajutat într-un fel sau altul. Invitația de a merge la… închisoare e adresată, de altfel, și altor oameni de cultură interesați.
Să vedem, acum, cine îl iubește pe Florin! Noi ne grăbim să-i spunem „La mulți ani” întru cumințenia pământului!

Citește și Peste 5 mii de oameni au urcat la sfinţirea noii biserici de la Slănic


Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită