Web Analytics
scris sâmbătă, 06.01.2024

Firmele din Transnistria, obligate să plătească taxe vamale în Republica Moldova de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova, transmite News.ro. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulţumirea autorităţilor de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene şi că au introdus măsura brusc, fără a o anunţa în prealabil.

Firmele din Transnistria, obligate să plătească taxe vamale în Republica Moldova de la 1 ianuarie

Citește și: Poftim cultură! La „Hamlet”, două femei mâncau shaorma cu de toate în primul rând


Noul Cod vamal al Republicii Moldova menţionează că scutirile anterioare introduse în legea cu privire la tariful vamal au fost abrogate. Mai exact, a fost abrogată o prevedere care se referea la „operaţiunile de import-export efectuate de către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar”.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, firmele din regiunea transnistreană vor achita toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *