Finul deputatului Vasilică a fost bătut de nevasta deputatului Drăghici

de | 9.10.2013 20:34 | Politica si Administratie

Nepotismul, şmenul şi Mark ”Taiwan” au dominat conferinţa TSD Argeş. # Gruparea lui Radu Vasilică a adus votanți de prin balastiere, iar cea a lui Mircea Drăghici și-a cărat alegătorii tocmiți peste noapte cu autobuzele. Dovada că dintr-o politică infectă, tinerii pot face una chiar de rahat s-a adus duminica trecută la Teatrul Davila, locul ideal ales de „juniorii” PSD pentru a arăta că nu sunt cu nimic mai prejos decât ăi bătrâni la sforării, cumetrii și oportunism. Reprezentația s-a dat cu ocazia conferinței județene pentru alegerea noului șef al organizației, în locul deputatului Radu Vasilică, nevoit să se retragă din motive de vârstă. Și care, de vreo doi ani încoace, se tot luptă, precum porcul cu dovleacul, să-i lase locul de președinte finului său, Traian Achim. Un personaj politic dietetic, fără sare, piper și alte condimente, la fel de preocupat de problemele vestimentare și alte fițoșenii, pe cât este de consecvent principiului „prin multă fugă de muncă și oportunism vom reuși”. Surpriza neplăcută, care a încurcat socotelile nașului Vasilică și finului Achim, a fost tot una de natură familială, un fel de specialitate a casei la tineretul PSD, unde de foarte multă vreme nepotismele și cumetriile fac casă de piatră bună cu funcțiile. Dovadă că şi la alegerile de duminică, concurenţa la conducerea TSD a venit din partea Georgianei Popescu, proaspăta soţie a deputatului Mircea Drăghici. Altfel spus, cei doi deputaţi, Vasilică şi Drăghici, aflaţi de mai multă vreme la cuţite şi furculiţe în partid, şi-au măsurat rivalitatea și la conferința de la tineret, fiecare cu protejatul său la șefie. Radu cu finul, Mircea cu soția. De-aici o întreagă desfășurare de forțe și o luptă dată după principii talibane, de un prost gust cât se poate de ofensiv.

Drăghici cine vine la cină

Cheia în care s-a tranșat votul final a reprezentat-o mobilizarea făcută, de ambele părți, pentru conferință. La care gruparea lui Mircea Drăghici, susținătoare a soției sale, s-a dovedit mult mai eficientă. În preziua conferinței, până târziu în noapte, telefoanele au zbârnâit în tot județul, s-au alertat primari, chiar și parlamentari, pentru a se aduna în sala de la Teatrul Davila îndeajuns de mulți susținători ai Georgianei, cât să întoarcă soarta votului în favoarea sa. Așa se face că, de unde inițial se stabilise că la ședință vor participa 350 de delegați, în final s-au adunat în sală și au votat peste 500 de participanți, de n-au mai ajuns nici măcar buletinele de vot și a trebuit să se trimită să se xeroxeze și altele. Surplusul de participanți fiind adus cu arcanul, fără să existe un minim control dacă cei care au dat buluc la ședință sunt măcar membri de partid. De altfel, pe fețele unora se vedea de la o poștă că se simt la conferință precum o pisică într-o sală de concert. Devălmășie totală, din care nimeni n-a mai știut care este delegat de drept și care „musafir” poftit să voteze pentru cine trebuie. Bine că n-au votat la final și ziariștii, prezenți în număr foarte mare, deși n-am fi foarte siguri că n-a făcut-o totuși vreunul, că prea a fost harababura completă. Deputata Simona Oprescu, de pildă, susținătoare a Georgianei Popescu, a reușit performanța să mobilizeze vreo 17 tineri tocmai de la Oarja, deși nu se știe dacă întreg PSD-ul are atâția membri în localitatea cu pricina. Iar, de partea cealaltă, candidatul Traian Achim n-a fost în stare să adune mai mult de 15 oameni nici măcar de la Rucăr, comuna sa natală. Așadar, mobilizarea pentru conferință a tranșat toată disputa dintre cei doi candidați, iar în această privință Vasilică a pierdut net disputa cu Drăghici. Practic, deși era președinte în funcție și ar fi trebuit să aibă un control riguros asupra participanților la conferință, Radu a scăpat hățurile din mână, iar la final s-a trezit cu o sală plină ochi, cu peste 150 de oameni în plus față de cei 350 de delegați de drept. Și, vrând nevrând, a trebuit ca aceștia să fie acceptați la vot, fără a se ști însă cu siguranță nici măcar dacă erau membri PSD. Iar acum, prinde orbul, scoate-i ochii, că e practic imposibil să se mai verifice identitatea celor veniți în plus.

După ce-a văzut că vorbește cu turcii, Nicolescu n-a mai participat la conferință

Președintele de la seniori, Constantin Nicolescu, a avut chiar în startul conferinței o tentativă de a calma spiritele, purtând în culise câteva discuții cu combatanții din ambele tabere, în încercarea de a-i împiedica pe aceștia să-și pună poalele-n cap în conferință. Din câte am aflat, Nicolescu s-a străduit cât a putut să-i facă pe cei doi candidați și deputații Vasilică și Drăghici să se pună de acord, pentru a rămâne în final un singur candidat, care să lucreze în echipă cu celălalt. Orgoliile au fost însă atât de mari, iar nervii întinși mai ceva ca un prezervativ, încât n-a fost chip ca cineva să cedeze. În final, văzând că vorbește cu turcii și dezamăgit, Nicolescu a plecat din sală, preferând să nu asiste la spectacolul penibil care stătea să înceapă. Și că a fost spectacol o dovedește chiar Mihai Sturzu, solistul de la Hi-Q devenit deputat grație prieteniei pe care o are cu familia Ponta și care este dat ca virtual președinte al TSD pe țară. Venit la Pitești ca într-o drumeție la țară, acesta a susținut un discurs alambicat, în care a explicat în esență care este procesul geologic prin care se formează… diamantele și că îi pare rău, dar nu poate să stea prea mult la conferința TSD-Argeș, unde a venit în trecere spre o altă conferință, parcă pe la Bistrița. Altfel spus, până și Sturzu i-a trimis cu ursu pe marii zmei de carton de la Pitești. Dintre invitații de la seniori ai PSD-Argeș, cel mai echilibrat discurs l-a avut primarul Tudor Pendiuc, care a evitat să țină cuiva partea și le-a recomandat celor prezenți să respecte procedurile, nu și procedeele întâlnite uneori în politica seniorilor, adăugând totodată că puterea nu se dă, ci se câștigă. La polul opus, deputatul Cătălin Rădulescu a susținut un discurs fățiș în favoarea Georgianei Popescu, ba a ajuns până acolo încât s-a lamentat că la PSD trebuie să se termine odată cu funcțiile date copiilor sau finilor. Concluzia fiind, deci, să se dea nevestelor. Circ pe gratis, așadar. Până și Ducele de Albota, Ion Dumitru, deși până nu demult era legat cu o strânsă inamiciție de deputatul Drăghici, acum a întors foaia, recomandându-le celor prezenți să voteze pe cineva cu deschidere la București (adică pe Georgiana, care este consilieră a Dacianei Sârbu, deci are intrări tari la vârful partidului), pentru ca Piteștiul să n-ajungă pe la Ploiești. Unde a cam ajuns deja, fie vorba între noi, după cum se repartizează instituțiile la regionalizare.

Doctă, directoarea adjunctă de la APIA a dat un citat din Mark Taiwan

Dar pentru că tot am ajuns la capitolul discursuri, trebuie să recunoaștem că tinerii pesediști stăpânesc cu siguranță numeroase figuri limbistice. Cea mai pricepută s-a dovedit duduia Mari Pană, directoarea adjunctă de la APIA, care a avut un speech mai străveziu decât bluzița transparentă prin care i se întrezăreau unele forme de relief favorabile unor culturi agricole mănoase, chiar și din punctul de vedere al APIA. A ajuns biata Mari să-l citeze pe Mark Taiwan, în loc de Mark Twain, în fața auditoriului, atât de emoționată s-a dovedit la limbă.
În ce-i privește pe cei doi candidați la șefie, evoluții oratorice diametral opuse. Favoritul lui Vasilică, Traian Achim, a vorbit la fel cum arată. Ca o scândură. Și uscată pe deasupra. După ce că a avut la dispoziție notițe din care să se inspire, cel alintat Tedy a reușit o cuvântare care l-ar fi făcut invidios chiar și pe fostul președinte rus Leonid Brejnev, recunoscut pentru bușteanul gros purtat pe limbă în discursuri. Nimeni n-a reținut nimic din ce-a grăit Achim, nici măcar el, probabil. De fapt, odată ce-l auzi vorbind pe cel care se dorea liderul tinerilor PSD, constați că întreaga viață politică este o mare idioțenie. Sau că lui Tedy îi place la nebunie să facă pe prostul și să rămână așa. Cum reușește, de altfel, adeseori și mentorul său, Radu Vasilică.
De partea cealaltă, Georgiana Popescu a avut un discurs mult mai viu în conținut, dinamic și ca evoluție scenică, exersat parcă în oglindă și finisat prin cursuri sau manuale moderne de oratorie politică. Chiar și ca prezență Georgiana s-a dovedit un pic exotică, laolaltă cu soțul său, deputatul Drăghici, ambii întorși dintr-o „săptămână” de miere de după nuntă, atât de frumos și uniform bronzați, încât nici în cazul unui incendiu nu le-ar fi ieșit poate atât de bine.

Radu Vasilică i-a acuzat de hoție pe Georgiana și soțul ei

Finalul i-a găsit pe tinerii pesediști în fața neîndestulătoarelor buletine de vot față de surplusul de participanți, iar pofta lor de a-și bifa preferatul la șefia TSD a fost satisfăcută cu un teanc nou de buletine, să ajungă la toată lumea. Votul propriu-zis a fost supravegheat cu ochi de vultur de însuși Mircea Drăghici, la fel cum l-am văzut că stătea cu privirea pe bilele parlamentarilor, la moțiunea de cenzură din care a picat guvernul MRU. Roșu de nervi ca un prosop verde, Radu Vasilică s-a învârtit pe lângă urne ca un leu prin buzunare, iar la final chiar a izbucnit cu acuzații de hoție la adresa adversarilor. Adevărul este că, având naivitatea să procedeze corect, Răducu și Trăienel s-au trezit victime ale propriilor slăbiciuni, ei neavând abilitatea să se replieze și să contracareze adunătura de musafiri cooptată de gruparea rivală pe ultima sută de metri și care avea să întoarcă decisiv soarta votului în favoarea Georgianei Popescu, care s-a impus la final în fața lui Achim la o diferență de numai vreo 50 de voturi.
În ce-l privește pe candidatul susținut de Vasilică, tot răul e spre bine. El și-a dat din timp măsura non-valorii, dar e bine să știe că Dumnezeu arată că îl iubește pe om când îi ia funcția de care nu este în stare. Iar în ce-o privește pe Georgiana Popescu, ieșită victorioasă în urma unor sforării detestabile, prin umflarea numărului de participanți cu mult peste numărul stabilit de delegați, dovadă și autobuzele cu care au fost aduși, n-are motive să-și savureze prea mult succesul, acesta fiind obținut pe căi de care n-are niciun motiv să se mândrească. Dar în politică nu există principii, mijloace nepermise sau alte asemenea aiureli, există numai interes. Ca o ironie amară, conferința tinerilor PSD de duminică a fost trasă parcă la indigo cu conferința desfășurată cu ani în urmă, când Radu Vasilică a detronat-o de la șefie, tot prin șmen, pe Simona Oprescu. Atunci, scenariul a fost același, cu aducerea unui surplus de membri în sală, iar de îndeplinirea lui s-a ocupat, la fel de eficient ca și acum, același Mircea Drăghici, la acea vreme subprefect și șef al tineretului la municipiu. Dacă atunci, Drăghici l-a ajutat pe Vasilică s-o bată pe Simona, acum lucrurile au stat exact invers, adică Simona l-a ajutat pe Drăghici să-l bată pe Vasilică. De unde rezultă că fie roata și pătrată, tot se mai învârte o dată. Deprimant este însă altceva la conferințele TSD de alegeri. Și la cea de atunci, și la cea de acum, marii învingători au fost de fapt nepotismul, oportunismul și prostul gust.
Mihai BĂDESCU

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii