Web Analytics

Finita la comedia! Banca îl execută pe Axinte de averea înstrăinată pe numele fiicei

de | 28.03.2019 13:07 | Dezvăluiri

S-a decis! Încercările repetate și disperate ale magnatului Gigi Axinte de a fenta Piraeus Bank, de la care luase un credit de 22 milioane de lei și pe care nu l-a mai restituit, au eșuat. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul făcut de Axinte, ceea ce înseamnă că acesta va trebui să dea banii înapoi.

Scurt istoric al țepei date de Axinte

În calitate de creditor, Piraeus Bank i-a reclamat pe Gheorghe Axinte și pe soția acestuia, Adela, că au vândut/înstrăinat mai multe active către fiica lor, Maria Alexandra. Totul ca respectivele active să nu fie executate în contul unui credit neperformant antamat în sumă de 21.828.88 lei.
Practic, firma Argecom a luat de la Piraeus un credit în valoare de aproape 22 milioane de lei, după care a dat țeapă. Banca a început, în mod firesc, demersurile în instanță pentru a-și recupera pierderile, într-o acțiune pauliană, așa cum e cunoscută ca procedură civilă. Și asta pentru că firma Argecom a intrat în insolvență, iar proprietățile magnatului Axinte au început să facă… picioare. Piraeus Bank s-a înscris la masa credală, însă a constatat repede că e în situația de a se alege cu „praful de pe tobă”, după ce Gheorghe Axinte, în calitate de administrator al Argecom, și-a înstrăinat bunurile spre a scăpa de executare. Astfel, bunurile lui Axinte și ale soției au ajuns pe numele fiicei lor, Alexandra Maria.
Creditorii au dat de urmele a două contracte de vânzare-cumpărare din 2012, în care mai multe bunuri imobile, printre care și Castelul de la Bilcești, au fost vândute de soții Axinte, pe sume modice, fiicei lor. Suma totală la care au fost înstrăinate cele 14 imobile ale familiei Axinte, case, apartamente, terenuri în Pitești sau în județ, a fost de 1.280.000 lei.
Subliniem, însă, că prețurile pentru fiecare sunt unele modice. Unul dintre cele mai interesante active este Castelul de la Bilcești (situat în comuna Valea Mare-Pravăț), castelul fostului ministru interbelic de Finanțe Dumitru Alimănișteanu, care a fost vândut de Axinte, fiicei sale contra sumei de 400.000 de lei.
După soluția câștigătoare de la ÎCCJ, Piraeus Bank (acum First Bank) a deschis un nou proces, prin care soții Axinte să fie executați de avere în contul creditului nerestituit.

Lista bunurilor înstrăinate de Axinte către fiică şi care vor fi executate de bancă

1. Apartamentul nr. XX situat în municipiul Pitești, str. general Eremia Grigorescu, nr. XX, bloc XX, sc. XX, etaj XX, județul Argeș, compus din trei camere de locuit și dependințe, în suprafață utilă de 64,46 mp, pentru prețul de 60.000 de lei.
2. Suprafața de 505 mp teren din categoria de folosință arabil, situat în intravilanul municipiului Pitești, strada Râurilor nr. 14, cu vecin la sud Argecom, înstrăinat pentru suma de 100.000 de lei.
3. Suprafața de 159 mp teren din categoria de folosință curți construcții, situat în intravilanul municipiului Pitești, strada Râurilor nr. 14, având la sud Argecom S.A, vândut pentru suma de 50.000 de lei.
4. Suprafața de 17.690 mp teren din categoria de folosință arabil, situat în extravilanul comunei Căteasca, tarlaua 35, parcela 510/5, înstrăinat pentru suma de 20.000 lei.
5. Suprafața de 9.264 mp teren din categoria arabil, situat în extravilanul comunei Căteasca, tarlaua 35, parcela 310/5, vândut pentru suma de 40.000 de lei.
6. Suprafața de 5.000 mp teren din categoria de folosință arabil, situat în intravilanul orașului Topoloveni, tarlaua 28, parcela 960/5, punctul Ogrăzi, vândut pentru prețul de 5.000 de lei.
7. Imobilul compus din suprafața de 9.915 mp teren (din care 1.754 mp teren din categoria curți, construcții, amplasat în intravilanul localității, 2.594 mp teren din categoria arabil în intravilanul localității, 444 mp teren cu destinația drum amplasat în interiorul localității, 616 mp teren din categoria de folosință livezi amplasat în intravilanul localității), împreună cu următoarele construcții C1 (locuință în regim de înălțime P+1+M) în suprafață construită la sol de 124,87 mp, C2 (locuință în regim de înălțime P) în suprafață construită la sol de 87,13 mp, întregul corp de clădire fiind situat în intravilanul și extravilanul comunei Călinești, nr. XX și XX, suma totală cu care a fost vândut fiind de 140.000 lei. (Aceasta este și reședința din Călinești a familiei Axinte, n.red.).

O mândreţe de casă stil conac, pe numele Alexandrei Axinte, se ridică lângă Primăria Ştefăneşti

Interesant e că deși se luptă în instanță pentru a nu fi executat, cu firma aflată în lichidare, cu un lung șir de creditori la ușă și cu datorii totale de 80 milioane de lei, Gheorghe Axinte tocmai a terminat de finisat o mândrețe de casă, situată în imediata vecinătate a Primăriei Ștefănești, la drumul național Pitești-București. După cum scrie cu litere de o șchioapă pe panoul amplasat în proximitate, locuința D+P+M, anexe și împrejurimi, îi aparține tot fiicei sale, Maria-Alexandra Axinte.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii