Web Analytics
scris joi, 14.07.2022

Final de reabilitare la Mânăstirea ”Negru Vodă”

Unul dintre monumentele marcante ale istoriei Câmpulungului a ajuns în situația finalizării lucrărilor de consolidare și restaurare. Este vorba despre Mânăstirea „Negru Vodă”, acolo unde în 2018 a început intervenția destinată consolidării, restaurării şi punerii în valoare a mânăstirii, a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, a turnului şi zidului şi a casei egumenice. La mijloc au fost fonduri europene, peste patru milioane de euro, iar termenul de finalizare s-a prelungit cu doi ani, din motive întemeiate.

Final de reabilitare la Mânăstirea ”Negru Vodă”

Citește și Starețul Ieronim de la Mănăstirea “Negru Vodă” – chemat de primărița Lasconi pentru a alunga “duhurile rele” din Primărie

Întreg complexul monahal este reabilitat acum în procent de 80%. Intenția este de a se obține banii necesari pentru completarea lucrărilor care înseamnă intervenție la chilii, la zidul interior și la biserica bolniță.
Mânăstirea „Negru Vodă” a fost edificată în secolul al XIII-lea, la începuturile oraşului-târg Câmpulung, fiind unica ctitorie de acest fel aparţinând lui Radu Negru Voievod, primul domn al Ţării Româneşti. Ea a fost reclădită de Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru, acesta din urmă dormindu-şi somnul de veci chiar în biserica mânăstirii. În complexul monahal de la Câmpulung a funcţionat prima tiparniţă din Ţara Românească şi tot aici se află moaştele Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Aproape de finalizare sunt și lucrările la un alt monument, Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae-Popa Savu”, situată chiar în centrul municipiului. Cu ceva peste un milion de euro, lăcașul de cult a intrat în 2020 în proces de consolidare. Edificată prima oară prin secolul al XVII-lea, este a doua biserică zidită, după cea Domnească, şi este considerată a fi cea mai frumoasă din Câmpulung, fiind construită în stil semigotic şi în formă de cruce grecească.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Patru călugări au fost unşi în monahism la Mănăstirea ”Negru Vodă”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *