Web Analytics

Fiica lui Toma Arnăuțoiu, arestată la doi ani, cântă pentru tatăl ei executat

de | 6.05.2022 13:09 | Actualitate, Dezvăluiri

Să te naști într-o… grotă din munții Muscelului. Să ai părinți care să lupte cu arma în mână împotriva trupelor conduse de căpitanul de securitate Pleșiță. Să ai bunicul închis în pușcărie, unde și decedează. La… doi ani să fii arestată, dusă la Securitatea Pitești, apoi la orfelinat, apoi înfiată și cu numele schimbat. Să-ți fie executat tatăl, la Jilava. Ca și unchiul. Să-ți moară și mama, tot în pușcărie, la Miercurea Ciuc.


Citește și Scandalul ”Termopane la o clădire monument istoric” / Spaţiul de triaj de la Primăria Câmpulung, prilej de acuze la adresa Elenei Lăsconi

Să primești o educație aleasă, să urmezi vioara, să ajungi profesor universitar, să devii una dintre cele mai rafinate violoniste ale țării. Să cauți, după 1990, cine ți-au fost părinții. Să scrii despre ei, ca și despre alți mari muzicieni care au avut de suferit de pe urma comunismului. Să te căsătorești cu Christian Mititelu, cel care a fost timp de 20 de ani directorul redacţiei române a B.B.C. de la Londra.

Este povestea, foarte pe scurt, a Ioanei-Raluca Voicu-Arnăuțoiu. Fiica lui Toma Arnăuțoiu și a Mariei Plop. Reamintim că Toma Arnăuțoiu, din Nucșoara, erou al celui De-al Doilea Război Mondial, rănit în Ungaria, căpitan (1946-1947) în Regimentul de gardă călare din București, lider și fondator, în 1949 (alături de lt.-colonelul Gh. Arsenescu) al organizației de rezistență „Haiducii Muscelului”. Să reziști, în cele mai vitrege condiții, în munți, și să lupți 10 ani împotriva comunismului. A fost trădat, ca la români, închis, executat. 

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere, fiica sa, împreună cu Fundația Culturală „Memoria” și Muzeul Ororilor Comunismului în România (centenarul a fost anul trecut, dar eram ținuți în case pe motiv de pandemie), organizează un turneu național. Să ne întrebăm ce va fi în sufletul solistei Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu când va cânta pentru tatăl său! 

Turneul începe la Pitești, la Filarmonică (unde a mai concertat, ultima oară în 2019), luni, 9 mai 2022, ora 13.00, intrarea fiind liberă, și se va încheia la Ateneu. Programul e deosebit. Cristina Chirvase va recita din literatura de detenție, între bucățile muzicale sau acompaniată. Apoi, va fi proiectat filmul documentar „Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă”, în regia Cristinei Chirvasie.

Jean Dumitrașcu

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *