Web Analytics

Festivalul „CineSat” a debutat cu proiecţii şi s-a încheiat cu tradiţii la stână

de | 17.08.2017 12:04 | Cultură

4 leresti01# O săptămână magică de film în Argeş
În perioada 8 – 13 august, la Lerești a avut loc un eveniment uimitor atât ca participare, cât și ca deziderat:  Festivalul de Film „CineSat”,  desfășurat sub egida „Respect pentru Valorile Naționale”, organizat de Asociaţia Culturală Lereşti-Muscel, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş, Centrul Cultural Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Lereşti.

Evenimentul a reunit personalități ale cinematografiei și televiziunii românești: Elisabeta Bostan, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Maria Ploae, Lucia Hossu Longin, Bogdan Ficeac, Mircea Diaconu, Laurențiu Damian, Cătălin Mitulescu, Doru Nițescu, Ada Condeescu, Viorel Costea, Manuela Cernat, Victor Rebenciuc, Horațiu Mălăele, Gheorghe Visu, Titus Vîjeu, Cătălin Saizescu și alții. Timp de șase zile, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănișteanu” și la Pensiunea Amada din Lerești au avut loc proiecții de filme, în sală și în aer liber, de scurt și lung metraj, expoziții, lansări de carte, workshopuri și Q&A-uri, la care au fost invitați să participe toți pasionații de cinematografie românească, de toate vârstele. Filme memorabile, precum „Senatorul melcilor” (regia Mircea Daneliuc) „Faleze de nisip” (regia Dan Pița), „Luchian” (Nicolae Mărgineanu), „Loverboy” (regia Cătălin Mitulescu), documentarul ultrapremiat „Varză, cartofi și alți demoni”, produs de Dan Burlac, dar și Memorialul Durerii – „Poveşti de iubire în infern; Maria Plop şi Toma Arnăuţoiu”, cu participarea realizatorului TV Lucia Hossu Longin, au fost prezentate în cele 6 zile ale unui festival ce tinde să devină unul dintre brandurile culturale de forță al Argeșului în plan național.  
4 Manu Marinescu„Eu cred că am făcut foarte bine că suntem parteneri la a doua ediție a Festivalului CineSat. La prima ediție nu am participat ca parteneri. Participarea regizorilor, actorilor și a spectatorilor este mult mai numeroasă decât anul trecut. Doamna Elisabeta Bostan face și școala aceea de instruire a tineretului pe probleme de bune maniere și comportament. Am văzut foarte mulți tineri acolo, liceeni și elevi de clasa a șaptea, a opta. Surpriza cea mai mare a fost aceea că la debutul acestui eveniment au participat actori și regizori din generații diferite, ceea ce nu-i puțin lucru, în opinia mea. Mai mult decât atât, și spectatorii făceau parte din generații diferite”, a declarat  președintele CJ Argeș, Dan Manu.

Prietenia lui Dan Manu cu regizorul Șerban Marinescu a adus crema cinematografiei la Lerești

4 DanBurlacN-au lipsit nici sesiuni de Q&A, de la pensiunea Amada, cu regizorul Dan Pița, realizatorul Lucia Hossu Longin, un Workshop cu actorul Dorel Vișan – „Omul și tainele lui”,  o lansare de carte „Cântec pentru glas și toacă” a  autorului Dorel Vișan, Editura „Școala Ardeleană”, dar și un spectacol cu renumitul actor, precum și proiecția în aer liber „Luchian”, care i-a avut ca invitați pe regizorul Nicolae Mărgineanu și pe actrița Maria Ploae. Evenimentul a inclus o excursie tradițională la munte, la Stâna lui Strâmtu, unde oaspeții de la București au fost delectați cu delicioasa brânză de burduf  în coajă de brad, specialitatea casei. Încă o dată felicitări organizatorilor, preotului Alexandru Pahonțu, dar în special președintelui Consiliului Județean Argeș, Dan Manu și marelui regizor argeșean și național, Șerban Marinescu, care au cuplat imediat la idee. Fără prietenia dezvoltată între cei doi, n-ar fi fost posibil afluxul de mari personalități ale industriei cinematografice către Lerești.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii