# Mai jenant decât în anii trecuţi: în Argeş, niciun elev al liceului FEG n-a trecut anul acesta prin Bacalaureat
Pentru curioşii care vor să-şi facă o idee despre cum a evoluat învăţământul preuniversitar din reţeaua FEG şi care, poate, se întreabă câţi dintre elevii liceului privat din Argeş au luat anul acesta BAC-ul, răspunsul vine de la Inspectoratul Şcolar Judeţean: „Niciunul, pentru că niciun elev al liceului FEG nu a susţinut examenul de Bacalaureat”, a explicat, pentru Jurnal de Argeş, Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general ISJ Argeş.
Întrebarea firească este: de ce?
De la Liceul FEG informaţiile răzbat mai greu. Încercăm să concluzionăm pe căi ocolite şi tragem cu coada ochiului la examenele de Bacalaureat din anii trecuţi, intuind o oarecare legătură. Vara anului 2013: din trei candidaţi – absolvenţi ai instituţiei înscrişi la bacalaureat – niciunul n-a reuşit să treacă de examenul maturităţii. Să ne raportăm, totuşi, la o dată ceva mai recentă – anul 2015. În prima sesiune de examen de anul trecut, Liceul FEG Piteşti a înregistrat aceeași rată de promovare, zero. Grav şi trist pentru o unitate privată, unde părinţii au plătit taxe consistente ca să-şi vadă odraslele intrate şi, mai ales, ieşite cu bine din examenul maturităţii. Dar nicio grijă pentru foştii, actualii şi viitorii elevi ai liceului FEG. Cu sau fără Bacalaureat, reţeaua de învăţământ a parlamentarului PSD Anghel Stanciu îi ajută să-şi continue studiile. Tot cu bani şi tot în FEG! România e împânzită de şcoli postliceale marca Fundația Ecologică Green, o entitate nonprofit care a adus familiei parlamentarului venituri de peste 500 de mii lei numai anul trecut. Cea mai apropiată unitate pentru elevii argeşeni este Şcoala Postliceală FEG de la Piteşti, unitate acreditată de Ministerul Educaţiei, care vine anul acesta cu zeci de specializări:
# asistent medical generalist
# asistent medical de farmacie
# asistent medical de balneofiziokinetoterapie
# asistent medical de radiologie
# asistent medical de laborator
# asistent medical de igienă
# asistent medical de nutritive şi dietetică
# asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice
# ergoterapeut
# pedagog de recuperare
# analist programator
# asistent de gestiune (finanţe-contabilitate)
# funcţionar bancar
# agent vamal
# agent fiscal
# proiectant decoraţiuni interioare
# technician maseur
# stilist (coafor stilist)
# cosmetician
Anunț încurajator pentru viitorii asistenți medicali: „se pot înscrie absolvenți cu sau fără bacalaureat”
Numărăm, iată, mai multe specializări decât a avut vreodată, să spunem, Universitatea din Piteşti, în contextul în care postliceala FEG funcţionează într-un spaţiu infinit mai mic cu infinit mai puţini profesori. Important e, nu-i aşa, că se poate!
Anunţul de pe pagina de Web a Şcolii Postliceale FEG, roşu pe alb, e mai mult decât încurajator pentru cei care au ratat examenul maturităţii. «Se pot înscrie absolvenţi cu sau fără bacalaureat!»
Ne întrebăm şi noi, de exemplu, retoric desigur, ce aşteptări ar trebui să avem de la un asistent medical care nu are nici măcar examenul de Bacalaureat, în contextul în care, nu demult, chiar oficiali ai Ordinului Asistenților Medicali din România şi-au exprimat dezacordul față de accederea în această profesie a absolvenților de liceu care n-au putut obţine o medie de 6 la acest examen. Afacerea deputatului Anghel Stanciu e la adăpost, ca să clarificăm acest aspect: legislaţia ambiguă care domneşte în România permite şcolilor postliceale să scoată asistenţi medicali pe bandă rulantă din rândul absolvenţilor de liceu care au picat cu brio la examenul de Bacalaureat sau care nici măcar n-au trecut prin el.
Ce face ca absolvenţii FEG să se lovească mai târziu, foarte brutal, de crunta realitate este o informaţie care nu apare, evident, pe site-ul FEG Piteşti: pentru a profesa, un asistent medical are nevoie de ceva mai mult decât diploma pe care i-o dă o şcoală postliceală. Mai exact, le trebuie un aviz de liberă practică din partea asociației profesionale care stabilește condițiile de acces în profesie (Ordinul Asistenților Medicali din România – OAMR), asociaţie care nu vede însă cu ochi buni absenţa Bac-ului la înscriere.
Nu putem să nu amintim la final şi de sloganul fundaţiei: Vino să înveți la FEG! Pentru un viitor așa cum vrei tu!
Isabela Moiceanu
0 Comentarii