Web Analytics
scris luni, 13.09.2021

Expoziție omagială IN MEMORIAM – prof. univ. dr. Ion Popescu-Sireteanu

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș organizează, în perioada 7-20 septembrie, expoziția omagială IN MEMORIAM – prof.univ.dr. ION POPESCU- SIRETEANU (13 septembrie 1934 – 29 iulie 2021).

Expoziție omagială IN MEMORIAM – prof. univ. dr. Ion Popescu-Sireteanu

Din cadrul colecțiilor speciale ale Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, se regăsesc în expoziție cărți cu dedicații și autografe, dăruite de profesorul Ion Popescu-Sireteanu bibliotecii noastre. Dintre acestea amintim: Cale și drum, Timișoara, Editura Augusta, 2001; Bucovina. Oameni și cărți, Timișoara, Editura Augusta, 2005; La porțile norocului, Iași, Editura Panfilius, 2010; Chestionar păstoresc, Pitești, Editura Tiparg, 2013; Glosar dialectic din Bucovina și Moldova, Iași, Editura Printis, 2013.

CITEȘTE ȘI: De luni, elevii se întorc la școală. Care sunt măsurile la începerea anului școlar

Activitatea științifică și literară a profesorului Ion Popescu-Sireteanu este prezentată în enciclopedii și dicționare, acestea aflându-se în vitrinele expoziției: Iordan Datcu. Dicționarul etnologilor români, volumul 3, București, Editura Saeculum I.O., 2001; Emil Satco. Enciclopedia Bucovinei, volumul 2, Iași, Princeps Edit, 2004; Dicționarul general al literaturii române, volumul 5, București, Editura Univers Enciclopedic, 2006; Sergiu I. Nicolaescu. Dicționar subiectiv de literatură: Argeș: cu o antologie de poezie și optsprezece scrisori inedite, Pitești, Editura Ordessos, 2014; Marian Stoica și Margareta Onofrei. Dicționar biobibliografic: Scriitori, publiciști, folcloriști ai Argeșului (de la Neagoe Basarab până azi), Pitești, Editura Argeș-Press, 2016. Dintre numeroasele sale opere, alte câteva lucrări expuse sunt: Cuvinte românești fundamentale (Iași, Editura Bucovina, 1995), Memoria limbii române, în 4 volume (Iași, Editura Bucovina, 1997), Oameni și întâmplări din satul meu (Iași, Editura Universitas XXI, 2002), antologiile Amintiri despre Titu Maiorescu (Iași, Editura Junimea, 1973), despre G. Ibrăileanu (Iași, Editura Junimea, 1974), despre N. Iorga (Iași, Editura Junimea, 1980), I. Creangă (Iași, Editura Junimea,1981) și L. Rebreanu (Iași, Editura Junimea, 1985).

CITEȘTE ȘI: Omagiu adus de diplomații Ambasadei României la Washington victimelor atentatelor de la 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste

Orașului său natal i-a dedicat volumul Siretul-vatră de istorie și cultură românească (Iași, Editura Omnia, 1994), și în 1999 (Iași, Editura Bucovina) a realizat un frumos album, tipărit și în limba engleză, Orașul Siret și împrejurimile, cu un amplu studiu închinat străvechii capitale moldave.
Expoziția de documente din colecțiile Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș poate fi vizitată de către public în perioada 7-20 septembrie 2021, în holul principal al bibliotecii. În data de 29 iulie 2021, s-a stins din viață distinsul cărturar, prof. univ. dr. Ion Popescu-Sireteanu, lingvist, etnolog, istoric literar, poet și prozator român, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

S-a născut la 13 septembrie 1934, în orașul Siret, județul Suceava, iar din anul 2007 s-a stabilit în Pitești. A fost profesor în învățământul preuniversitar (1958-1961); asistent universitar la Catedra de Limba Română a Facultății de Filologie, Universitatea Al.I.Cuza din Iași (1962), lector (1972), conferențiar (1990), profesor (1994) la aceeași facultate; doctor în filologie (1976), cu teza Termeni păstorești în limba română, publicată la Universitatea Al.I.Cuza în 1980, cu titlul Contribuții la cercetarea terminologiei păstorești în limba română.

CITEȘTE ȘI: 11 Septembrie 1989 – Cortina de fier se prăbușește în Ungaria, refugiații est-germani trecând liber în Austria

Profesorul Ion Popescu-Sireteanu a desfășurat o bogată activitate culturală și literară, publicând peste 60 de lucrări: antologii, poezii, proză, fabule, cărți pentru copii, cărți de lingvistică și etnologie, la care se adaugă sute de studii, articole, recenzii. A colaborat la un număr mare de reviste științifice, literare și de cultură. A fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, al Societății Române de Toponimie, al Societății Române de Lingvistică și al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. În anul 1990, Ion Popescu-Sireteanu a fost declarat Cetățean de onoare al orașului Siret, în semn de aleasă prețuire pentru cărțile scrise până în acel moment, și pentru participarea sa ferventă la manifestarea tradițională Zilele Culturii Siretene. În anul 1992 a primit premiul Timotei Cipariu al Academiei Române, și în anul 1994, premiul Meritul cultural, de la Salonul Național al Cărții de la Chișinău.

Drd. Cristina Baciu,
Bibliotecar,
Compartimentul Evidența Documentelor și Statistică de Bibliotecă

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită