Expoziţie inedită dedicată lui Mihai Eminescu la Biblioteca Judeţeană

de | 24.06.2015 20:57 | Cultură

În perioada 15-29 iunie, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în parteneriat cu Muzeul Județean Argeș, organizează, în holul instituției, expoziția tematică „Mihai Eminescu și perenitatea poeziei – 126 de ani de la moartea poetului”.

În cadrul expoziției se regăsesc manuscrise aparținând poetului, volume de poezii și de proză, de publicistică, literatură pentru copii, cărți ale poetului traduse în limbi de circulație internațională, precum și volume de critică literară, din colecțiile Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu Argeș”. Elementul inedit al expoziției îl reprezintă bastonul lui Mihai Eminescu, obiect de patrimoniu cultural, aparținând Muzeului Județean Argeș din anul 1975. Bastonul i-a fost dăruit lui Mihai Eminescu în anul 1876 de către „Societatea Junimea” și a fost realizat într-un atelier românesc de la mijlocul secolului al XIX-lea. Pe baston, care este confecționat din fildeș, bambus, argint și piele, sunt sculptate în basorelief inițialele poetului, într-un decor floral.
Vernisajul expoziției a avut loc luni, 15 iunie, în holul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș. Discursurile de deschidere a acestei expoziții le-au aparținut managerului bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie, managerului Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, publicistului Gheorghe Mohor și profesorului Vasile Ghițescu.

„Această expoziție este deosebită prin modul de expunere a operei eminesciene”

„Se împlinesc 126 de ani de la moartea poetului care, dincolo de cuvinte, rămâne «poetul nepereche». Este de datoria noastră să punem în valoare personalitățile culturale importante ale României și să nu le lăsăm să cadă în derizoriu. Mihai Eminescu rămâne un nume emblematic pentru cultura națională românească, reușind, totodată, să interiorizeze un model cultural universal. Mihai Eminescu este întemeietorul limbii naționale și reprezintă chintesența genezei spirituale românești. Această expoziție este deosebită prin modul de expunere a operei eminesciene. Nu am căutat să aibă o direcție științifică, ci am vrut să prezentăm grandoarea operei lui Eminescu”, a afirmat Octavian Mihail Sachelarie.
„Este foarte greu să vorbești de Mihai Eminescu. Din punctul de vedere al unui istoric, Mihai Eminescu a fost un mare român, un adevărat patriot. Este salutară o asemenea expoziție, chiar dacă trăim într-o perioadă a dictaturii nonvalorilor”, a subliniat Cornel Popescu.
Expoziția „Mihai Eminescu și perenitatea poeziei – 126 de ani de la moartea poetului” a fost realizată de bibliotecarele Adela Dinu și Ileana Baibarac de la Secția Beletristică din cadrul Bibliotecii Județene Argeș. Aceasta este deschisă publicului larg până la data de 29 iunie 2015, în holul central al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș și va putea fi vizitată de luni până joi, între orele 8.00-20.00, vineri între orele 8.00-16.00 şi sâmbăta între orele 8.00-13.00.
Sabina Busuioc

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii